Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Etna, het vulkanische hart van Sicilië

Op vakantie naar Sicilië kun je niet om mamma Etna heen. Bezoek het natuurpark en maak een bijzondere wandeling door het verrassende vulkaanlandschap!

Etna, het vulkanische hart van Sicilië

Al vele duizenden jaren wordt het oosten van Sicilië gevormd door het bestaan van de Etna, tegenwoordig de grootste actieve vulkaan van Europa èn een van de meest actieve vulkanen ter wereld.

Etna is ook een imposante berg. Met zijn hoogte van 3347 meter is het de hoogste top van Zuid-Italie. Bovendien is het een regionaal natuurpark en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

‘Mamma Etna’ of ‘a Muntagna’ (de berg), zoals ze bijna liefkozend door de inwoners van Catania wordt genoemd, is een integraal deel van het leven, de cultuur en economie op Sicilië.  Maar ook van de geschiedenis en legendes die haar verbinden met de bevolking die leeft op de hellingen van de vulkaan. 

Etna Sicilië - van de zee naar de berg 

Wanneer je aan Sicilië denkt, denk je ongetwijfeld bovenal aan zon en zee. Maar de afgelopen jaren zijn meer en meer mensen uit alle delen van de wereld onder de indruk geraakt van de vulkaan en het vulkaan landschap. Als je de kust verlaat en naar het Etna-park gaat, zie je de vruchtbaarheid van de bodem en de grote verscheidenheid en uitbundigheid in vegetatie.

Een bezoek aan het Etna park is daarom absoluut de moeite waard. Het is echt verbazingwekkend hoe snel het landschap hier verandert van mediterraan naar bergachtig. Je ziet bossen, rijk aan kastanjes, eiken, beuken en berken, zogenaamde ‘sciare’ (van Sahara, woestijn) van lavarots, vulkanische zandheuvels, maanlandschappen en je geniet van adembenemende uitzichten. 

Etna Sicilië - de Ezelsrug trail voor trekkingliefhebbers 

En hoe kun je het beste de schoonheid, kracht en essentie van de vulkaan Etna leren waarderen? Door tijdens je Sicilië vakantie zelf op pad te gaan in het park en een of meerdere van de beschikbare hiking trails te lopen. Een van de meest tot de verbeelding sprekende paden is het zogenaamde 'ezelsrug'-pad,  il sentiero della Schiena dell’Asino. Het pad heeft zijn naam te danken aan de vorm van de bergkam, die je met dit pad bereikt en die lijkt op de achterkant van een ezel.

Het is geen moeilijk pad, ca. 5 km lang en ook voor de minder geoefende wandelaar goed te doen. De route begint in de buurt van het toeristische station Etna-Zuid ‘Rifugio Sapienza’ op 1950m hoogte en loopt tot de zuidelijke bergkam van de Valle del Bove op een hoogte van 2200m. Het eerste deel van het pad gaat door een dennenbos, waarbij je al gauw onder je voeten het krakende geluid van vulkanische lapilli (brokstukjes) hoort.

Als je het bos hebt gehad zie je al het eerste geweldige panorama richting het zuiden, de hellingen van Catania en de Ionische kust. Je wandelt door een geheel open landschap, door oude lavastromen en door typische Etna vegetatie zoals saponaria, astragalus, violet en kamille. Wees overigens voorzichtig met de astragalus, de grote kussenachtige pollen die deze struik vormt in het gesteente zien er uitnodigend uit om even op uit te rusten, maar het kan zomaar zijn dat je vol met stekels weer opstaat!

Ben je aangekomen bij de rand van de Valle del Bove dan kun je genieten van een spectaculair landschap. Links zie je de hoogste actieve krater van Etna, de zuidoost krater, voor je ligt de uitgestrekte Valle del Bove en rechts zie je de oostkust van Sicilie en de zee tot Taormina. Op heldere dagen kun je zelfs een glimp zien van de kust van Calabria. Dit is een goed punt om wat te eten en te drinken, daarna kun je eventueel verder klimmen en de ronde afmaken (aanbevolen voor de meer geoefende wandelaar) of de weg terugnemen. Je bent in elk geval een geweldige ervaring rijker. 

Tip: Neem ook in de zomer een lange broek en een extra jack en/of trui mee.

Op zoek naar een vakantiehuis op Sicilië? mail ons, we zoeken graag mee. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044