Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Feest voor Johannes: Festa di San Giovanni, Florence

Iedere Italiaanse stad heeft zijn eigen beschermheilige en in het geval van Florence is dat Johannes de Doper. Op 24 juni staat de stad geheel in het teken van San Giovanni, met groots vuurwerk als hoogtepunt. Maar hoe raakte deze heilige nu precies verbonden aan de stad? Het blijkt een traditie met een lange historie.

Feest voor Johannes: Festa di San Giovanni, Florence

San Giovanni, Florence

Voor de oorsprong van San Giovanni, Florence gaan we terug naar de periode van de Lungobarden,  in de zesde en zevende eeuw. Dit volk vierde ieder jaar al feest ter ere van deze heilige en rond de elfde eeuw bereikte deze traditie ook de stad Florence. Johannes sprak de Florentijnen in het bijzonder aan vanwege zijn wijze lessen, maar daarnaast ook zijn durf en strijdlustigheid.

Kaarsen en voetbal voor San Giovanni

De inwoners van Florence kozen Johannes uiteindelijk als patroonheilige van de stad en eerden hem ieder jaar op 24 juni met brandende kaarsen. Ook speelden de Florentijnen in traditionele kostuums calcio storico tegen elkaar, een vroege versie van het voetbal zoals wij dat kennen, gecombineerd met rugby en worstelen (hier wel toegestaan!). De festiviteiten werden afgesloten met het aansteken van een reusachtige kaars die op een kar werd vervoerd naar de doopkapel.

Vandaag de dag is 24 juni nog steeds de dag waarop de Florentijnen hun eer betonen aan de heilige Johannes. Nog steeds worden er kaarsen aangestoken en wordt er gevoetbald door de diverse wijken tegen elkaar. Voorafgaand is er een processie in traditionele klederdracht, die verwijst naar de oorsprong van het feest. Wat nieuwer is het vuurwerk, dat nu de afsluiter vormt van alle feestelijkheden.

Goede plek

Nieuw is daarbij wel relatief, want het vuurwerk vormt al sinds medio negentiende eeuw een onderdeel van San Giovanni, Florence. Wil je verzekerd zijn van een mooi plekje tijdens de vuurwerkshow, zorg dan dat je ruim van tevoren (de show begint om 22.00 uur) bij de Ponte Santa Trinità of de Ponte alla Carraia gaat staan. Op die manier ben je er zeker van dat je niets mist van dit typisch Florentijns spektakel.

 

San Giovanni zelf van dichtbij meemaken? Wij adviseren u graag bij het op maat samenstellen van een reis naar Florence in Toscane en hebben verschillende, leuke accommodaties in ons programma vanwaar uit u Florence en omgeving prima kunt ontdekken. Neem contact  (toscane@tritt.nl) met ons op voor meer informatie.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044