Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Festa del babbo: Vaderdag in Toscane, feest van vaders en fritelle

Net als in Nederland vieren de Italianen jaarlijks vaderdag. Deze valt daar echter niet op 18 juni (zoals in Nederland), maar op 19 maart. In Toscane is er een smakelijke traditie aan verbonden: het eten van frittelle.

Festa del babbo: Vaderdag in Toscane, feest van vaders en fritelle

Net als in Nederland vieren de Italianen jaarlijks vaderdag. Deze valt daar echter niet op 18 juni (zoals in Nederland), maar op 19 maart. In Toscane is er een smakelijke traditie aan verbonden: het eten van frittelle.

San Giuseppe - vaderdag en fritelle 

Jaarlijks staan de Italianen op 19 maart stil bij San Giuseppe (Sint Jozef), een viering die samenvalt met vaderdag. In Toscane wordt deze feestdag daarom vaak Festa del Babbo genoemd, waarbij babbo een ander woord is voor vader. Dit woord zou zijn ontstaan door de manier waarop baby’s het woord ‘padre’ in het begin uitspreken, wanneer ze nog niet helemaal weten hoe het moet.


fotobron: sagretoscana.com

Het Festa del Babbo is in Toscane onlosmakelijk verbonden met een culinaire specialiteit: de frittelle di riso (bekijk hier het recept ). Dit zijn gefrituurde deegballetjes met rijst, die je nog het beste kunt vergelijken met onze Nederlandse oliebollen. De Toscani zijn er zo gek op, dat ze zelfs speciale evenementen organiseren die geheel in het teken staan van de frittelle. Een selectie van de vieringen:

Bagno a Ripoli

Van 10 februari tot 19 maart staat Bagno a Ripoli, in de provincie Florence, ieder weekend in het teken van de frittelle. In de via Poggio della Pieve wordt een kraam neergezet waar liefhebbers de balletjes kunnen kopen. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel. De kraam is open tot 19.00u.

Montefioralle

Dit jaar vindt voor de 49ste keer het frittellefestival plaats in Montefioralle, een klein plaatsje in de gemeente Greve in Chianti (ook provincie Florence). Hier worden de frittelle di san Giuseppe gebakken in een pan van maar liefst 2 meter in doorsnee, waarbij zo’n 250 liter olie wordt gebruikt. Naast frittelle zijn er ook andere lokale hapjes en wijn te verkrijgen. 17 en 18 maart vanaf 15.00u. Meer info op de site van de gemeente Montefioralle.

fotobron: gazzettinodelchianti.it

Corsalone

Het dorpje Corsalone, in de gemeente Chiusi della Verna (provincie Arezzo), houdt ook jaarlijks een evenement dat geheel in het teken staat van frittelle. Deze wordt traditiegetrouw gehouden op de laatste zondag van maart, dit jaar dus op zondag 25 maart. Naast frittelle is er ook vermaak voor zowel jong als oud, in de vorm van spelletjes en een loterij. Meer info op de site van bezoek Arezzo

Anselmo

In Anselmo, onderdeel van de gemeente Montespertoli (provincie Florence) wordt ook jaarlijks in maart of begin april een sagre gehouden. Bij dit dorpsfestival staan naast de frittelle ook de bomboloni in de schijnwerpers. Deze Italiaanse donuts zijn minstens zo smaakvol als hun knapperige broertje. Naast deze lekkernijen zijn er ook andere streekproducten te koop. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse spelletjes.

          
fotobron: Sagretoscana.com

Mocht je deze allemaal niet kunnen meemaken, dan heb je in augustus ook nog een uitgelezen mogelijkheid om Toscaanse Bombolone te proeven. Meestal vanaf half augustus tot begin september is er jaarlijks een sagra del Bombolone in Casenuove, gemeente Empoli (Florence) met genoeg entertainment voor alle leeftijden.

Nog op zoek naar een fijn plekje in het hart van Toscane en omgeving Florence? Bekijk eens Borgo Alberi of deze kindvriendelijke vakantiewoningen, Poggio Montespertoli

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044