Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Fietsen in Toscane van Montespertoli naar San Gimignano (deel 1)

Hou je van actieve vakanties én van Toscane, hou dan onze komende blogs in de gaten. We zullen er een aantal plaatsen met volop aandacht voor wandelen en fietsen in Toscane. In Toscane zijn vele sporten mogelijk, maar de meest voor de hand liggende zijn fietsen en wandelen, sporten die zo ongeveer iedereen kan beoefenen.

Fietsen in Toscane van Montespertoli naar San Gimignano (deel 1)

Toscane leent zich bij uitstek voor wandelen en fietsen omdat het landschap schitterend is, en er met elke kilometer wel weer iets nieuws te bewonderen is. Kastelen, villa’s, cipressen en pijnbomen, symmetrische wijngaarden, eeuwenoude dorpjes die je al in de verte ziet … een feest voor het oog!

Beste tijd voor fietsen in Toscane 

Voor een actieve vakantie in Toscane is het wel handig om te kiezen voor de maanden vóór of nà juli en augustus. April, mei en juni zijn schitterende maanden (hoewel juni al behoorlijk warm kan zijn) en zo ook september en oktober. Afgezien van minder hitte, hetgeen de voornaamste reden is om niet in juli en augustus in Toscane op vakantie te gaan als je actief wil fietsen of wandelen, is het waarschijnlijk ook prettig dat er in die maanden minder toeristen zijn. Alhoewel je normaal gesproken tijdens het wandelen en fietsen echt weinig toeristen tegenkomt. Ben je gebonden aan het hoogseizoen, dan kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld een late middag fietstocht te doen en genieten van de zonsondergang, deze kun je ook geheel verzorgd boeken.

Van Montespertoli naar San Gimignano, heuvels

We trappen af met een fietstocht van Montespertoli naar San Gimignano en terug (na een lunchstop in San Gimignano). In Montespertoli, een slaperig dorpje waar op zich niet veel te zien is maar dat wel toevallig in een schitterend gebied ligt kun je goede kwaliteit fietsen huren (e-bike of normale MTB) bij Toscana by Bike. Als je naar San Gimignano wilt fietsen en je bent niet echt een sport fietser, is het zeer aan te raden om een e-bike te huren, want er zijn nogal wat heuvels waar je tegenop moet. Met een e-bike kun je echt genieten van het fietsen en nog altijd een behoorlijke inspanning verrichten (de keus is aan jou hoeveel je zelf wilt doen of hoeveel je de elektrische motor laat ondersteunen…..).

De route kun je in een KML file downloaden en op je eigen mobiele telefoon precies volgen, alles met moderne technologie (zie de route). 

Certaldo, pittoresk kasteelstadje

Vanuit Montespertoli vertrek je naar Gigliola (een gehucht met een oude villa) en rijd je door wijngaarden en olijfboomgaarden naar Certaldo. Certaldo Alto is ontstaan ten tijde van de Etrusken (dus nog voor de Romeinen) maar pas in de Middeleeuwen wordt het voor het eerst in documenten genoemd en groeit het uit tot een belangrijk stadje. Wat het nu heel bijzonder maakt is dat je een goed beeld krijgt van hoe een Middeleeuws kasteelstadje er ongeveer uit zag, met nauwe straatjes en kleine pleintjes en één bredere weg die de functie van centraal plein had. Het oude centrum, Certaldo Alto, is met de funicolare, een soort kabelbaantje, te bereiken.

San Gimignano, beroemd torenstadje 

Na Certaldo fiets je over een kleine weg richting San Gimignano, beroemd vanwege de vele torens die nog zijn blijven staan. Bijna alle oude steden hadden vele torens, maar daar is niet veel meer van over en het feit dat er in San Gimignano nog een aantal torens fier overeind staan, heeft dit dorp wereldberoemd gemaakt. Ooit waren het er ruim 70, hoeveel er nu nog staan is een punt van discussie. Sommige bronnen spreken van 13, andere van 16. Probeer ze zelf te tellen!, het is sowieso schitterend om San Gimignano langzaam te benaderen en vanuit verschillende hoeken te bewonderen.

Fietsen Toscane van Montespertoli naar San Gimignano

Het wonder van de madonna 

De weg naar San Gimignano is daarnaast uiteraard adembenemend (letterlijk en figuurlijk, de weg gaat grotendeels omhoog .....…). Je rijdt richting Pancole en komt langs een prachtig oud kerkje en niet ver daarna langs een schitterende villa. Nog weer verderop kom je bij het Santuario di Maria Santissima Madre della Divina Provvidenza (het heiligdom van de allerheiligste moeder van de goddelijke voorzienigheid). Een hele mond vol! Het is een klooster waar je langs en onderdoor fiets. Het klooster is rond 1600 gebouwd rondom een fresco van de Madonna uit de periode 1475-1499. Het verhaal gaat dat het fresco door omstandigheden door bramen was overgroeid maar werd herontdekt door een vrouwelijke herder. Deze herderin kon niet praten en zat op een dag heel verdrietig exact bij deze grote hoop bramen, waarna zij toen in gesprek kwam met de madonna. De herderin legde uit waarom ze zo verdrietig was (het was een periode van grote armoede en droogte) en de madonna beloofde dat ze thuis een kelder vol wijn, een kast vol brood en een container vol olijfolie zou vinden. De herderin rende naar huis al vol blijdschap over het feit dat ze ineens bleek te kunnen praten en vond thuis inderdaad te eten en te drinken. Het verhaal deed snel de ronde en de boeren vonden daarna in de bramen het fresco van de madonna. Met zo’n schitterend wonder werd er uiteraard later een Santuario omheen gebouwd. 

Dit klooster ligt op een paar kilometer van San Gimignano. In San Gimignano kun je de fiets parkeren en zo nodig de batterij opladen (Toscana by Bike heeft de details), iets eten en even door de stad wandelen. Bijgetankt kun je de terugweg aanvaarden die langs een andere weg gaat, met iets meer verkeer, maar die ook wederom schitterende uitzichten biedt.

Fietsen in Toscane, natuur en cultuur 

Deze route van Montespertoli naar San Gimignano is in totaal zo’n zestig kilometer fietsen met flink veel heuvels. Het beste is om ’s ochtends bij tijds te vertrekken, in Certaldo even iets te drinken om daarna in San Gimignano wat te eten en genoeg energie op te doen voor de terugrit. Op die manier geniet je van een prachtige actieve dag in de natuur en van enkele wereldberoemde Toscaanse stadjes.

Fietsen in Toscane

Ook zin in een actieve vakantie en wil jij ook wel heerlijk fietsen in Toscane? Bovenstaande tocht kun je prima ondernemen vanaf de volgende accommodaties:

Agriturismo Montespertoli B&B, Montespertoli

Deze agriturismo heeft een panoramische ligging op de heuvel van San Lorenzo niet ver van Florence en wordt omgeven door olijfbomen en wijngaarden. De oude boerderij op het landgoed is gerestaureerd en omgevormd tot een plezierig vakantieverblijf bestaande uit 7 appartementen. Daarnaast is ook de voormalige oude kapel, gelegen bovenop de heuvel, gerestaureerd en nu een B&B met 15 kamers èn een uitstekend restaurant.

Borgo San Lorenzo, Montespertoli

Deze agriturismo ligt op een heuvel midden in het Chianti gebied, een mooie, gezellige en comfortabele locatie, goed onderhouden, voorzien van veel faciliteiten waaronder, zwembad en tennisbaan. Een bijzondere excursie over het landgoed is hier mogelijk, nl. Enotrekking: Elke week wandelt de eigenaar (tevens sommelier) met zijn groep gasten door zijn wijngaarden en geeft een gepassioneerde bedrijfspresentatie. Vol passie vertelt hij over het wijnproces en de cultuur van zijn wijnen. Het vakantieverblijf beschikt over 10 appartementen. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044