Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Girotonno, festival ter ere van de tonijn; de 15e editie

Het plaatsje Carloforte op het Sulcis eiland San Pietro voor de kust van zuidwest Sardinië, is van oudsher verbonden met de tonijn, tonijnvangsten en de tonnare. Het is een van de weinige plekken in de mediterraanse zee waar nog tonijnvangsten zijn. Vandaar dat Carloforte een festival heeft gewijd aan de tonijn, het Girotonno festival wat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft. 

Girotonno, festival ter ere van de tonijn; de 15e editie

Isola San Pietro

Isola San Pietro behoort samen met Sant’Antioca tot de Sulcis Archipel, een eilandengroepje gelegen voor de kust van Carbonia Iglesias in het zuidwesten van Sardinië.  Het van oorsprong vulkanische eiland heeft een grillige hoge kustlijn waar kliffen worden afgewisseld met kleine zandstranden en is de broedplaats voor zeldzame havik- en meeuwen soorten. Het eiland kent tal van vochtige, moerasachtige gebieden waar diverse kolonies watervogels huizen zoals de roze flamingo.  Het eiland is sinds de oudheid in handen geweest van Feniciërs, Sardijnen en Romeinen. Nadat het een tijd onbewoond is geweest vestigden zich vanaf 1738 op het eiland, een groep bannelingen uit Tabarka in Tunesië, maar oorspronkelijk afkomstig uit Genua in Ligurië. De enige stad op het eiland Carloforte - waar het Girotonno Sardinie plaatsvindt - is vernoemd naar koning Carlo Emanuel III van Savoye, koning van Sardinië van 1730 tot 1773. In Carloforte wonen de meeste van de 6000 inwoners van het eiland. De Ligurische wortels zijn ook vandaag de dag nog steeds terug te vinden, o.a. in het Genuaanse dialect dat hier wordt gesproken, genaamd Tabarchino en wat heel anders klinkt dan Italiaans of Sardijns. Het eiland is te bereiken met een ferryboot, er zijn meerdere afvaarten per dag vanuit Calasetta (Sant’Antioca) en vanuit Porto Vesme (vasteland Sardinië). De overtocht duurt ongeveer 30 minuten en na aankomst zit u direct in het centrum van Carloforte.

Carloforte, hoofdstad van de tonijn

Tegenwoordig is Carloforte een gezellige vissersplaats, vakantiebestemming en staat op het lijstje met Sardinie bezienswaardigheden voor veel toeristen. Er zijn tal van restaurantjes waar heerlijk gegeten kan worden; op de menukaart een prominente plek voor de tonijn. Want van oudsher is Carloforte verbonden met de tonijn, tonijnvangsten en de ‘tonnare’. Het is een van de weinige plekken in de mediterraanse zee waar nog tonijnvangsten zijn. Vandaar dat Carloforte een heus festival heeft gewijd aan de tonijn, het Girotonno Sardinie, wat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft.

De tonijn en dan met name de Blauwvintonijn wordt al eeuwenlang gevangen in de Middellandse zee. De vis komt overal in de wereld voor en leeft in wateren met een temperatuur van tenminste 13C. In het voorjaar trekt de tonijn in grote groepen via de straat van Gibraltar de Middellandse zee binnen om hier kuit te schieten. De tonijn is een enorm snelle, sterke, vechtlustige vis en is gemiddeld 2 a 3 meter lang met een gewicht van 300 tot 500 kg. Ze behoren tot de meest populaire vissen op de markt. Het roze vlees is stevig, heeft weinig graten en een goede smaak en is overal zeer gewild. Sommige tonijnen worden voor aanzienlijke bedragen verkocht, vooral naar Japan waar de vis wordt verwerkt in sushi. De manier waarop de tonijn wordt gevangen en gedood is misschien enigszins wreed te noemen maar wordt al generatie lang van vader op zoon doorgegeven en is gebaseerd op oude tradities. De vangst gaat met grote netten, die als het ware in verschillende ‘kamers’ worden ingedeeld. Het net sluit zich om de tonijn en uiteindelijk komt hij in de ‘camera delle morte’ waar hij wordt gedood. De tonijn wordt vervolgens verwerkt in de tonnare van Carloforte.

Sardinie bezienswaardigheden: Girotonno Sardinie

Het Girotonno festival wordt gehouden van 22 tot en met 25 juni. Het is een vierdaags programma met muziek en concerten van bekende Italiaanse artiesten, een tonijn kook wedstrijd, Live Cooking en natuurlijk proeverijen. Aan de kook wedstrijd doen bekende chefs uit 6 verschillende landen mee, natuurlijk uit Italië zelf, Frankrijk, Engeland, Mauritius, Peru en Japan. De gerechten worden beoordeeld door een jury bestaande uit culinair journalisten en bezoekers. Er is een Expo village, langs de waterkant en in de straten van het historische centrum van Carloforte waar lokale en ambachtelijke producten geshopt kunnen worden. In het Tuna village kunnen allerlei heerlijkheden worden geproefd, natuurlijk tonijn maar ook vlees, pasta etc. Voor kinderen is er een aparte speel en sport plek waar zij o.a. kunnen spelen, balsporten kunnen beoefenen, rolschaatsen, trampoline springen en meer. Op zoek naar leuke Sardinie bezienswaardigheden voor uw vakantie? Bezoek dit unieke festival. 

Voor het volledige programma van de Girotonno Sardinie zie de website.

Zin in een vakantie naar Sardinië? Mail ons voor leuke accommodaties, sardinie@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044