Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Gratis naar het museum in Toscane

Sommige mensen hebben er niets mee, een museum. Maar anderen vinden het juist een must, niet alleen in eigen land maar vooral ook tijdens de vakantie. Een museum verrijkt je kennis. Bovendien kan een museumbezoek ontspannend werken, zo is uit onderzoek gebleken. Genoeg redenen dus om ook in Toscane een museum te bezoeken. Keuze genoeg!

Gratis naar het museum in Toscane

Sommige mensen hebben er niets mee, een museum. Maar anderen vinden het juist een must, niet alleen in eigen land maar vooral ook tijdens de vakantie. Een museum verrijkt je kennis, je kunt er zeldzame, bijzondere kunstwerken en voorwerpen bewonderen en je kunt je er verplaatsen in andere tijden, plaatsen en gebeurtenissen. Bovendien kan een museumbezoek ontspannend werken, zo is uit onderzoek gebleken. Genoeg redenen dus om ook in Toscane een museum te bezoeken. Keuze genoeg.

Waar je tot 2019 elke eerste zondag van de maand gratis naar een van de vele staatsmusea kon in Italie en dus ook in Toscane, gelden er met ingang van 2019 nieuwe regels. Feitelijk zijn er meer dagen bijgekomen met vrije toegang, in totaal gaat het nu om 20 dagen per jaar. Daarbij zijn 12 dagen vast bepaald, 8 dagen zijn door de musea zelf aan te wijzen. Ook toegangsprijzen voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn verlaagd tot Euro 2 per ticket. Het zijn wel voornamelijk data in het voor- en naseizoen, maar dat zijn dan ook wel de beste tijden om rustig, zonder veel drukte, door de musea te slenteren.

Een aantal musea plus data met gratis toegang hebben we voor je op een rijtje gezet. Het gaat hierbij dus om musea die worden beheerd door de Italiaanse staat maar daar valt bijvoorbeeld ook het Uffizi, incl. Palazzo Pitti in Florence onder!

Provincie Florence

Uffizi, Palazzo Pitti en Boboli tuinen – Florence

Gratis: 23 juni, 11 augustus, 6 oktober, 11 oktober, 31 oktober, 3 november, 6 november, 1 december.

Uitsluitend Uffizi – Florence

Gratis: 26 mei, 2 juni, 11 augustus, 6 november

Uitsluitend Palazzo Pitti en Boboli tuinen – Florence

Gratis: 4 augustus, 27 augustus, 30 november

Galleria dell’ Accademia – Florence

Geen vrije toegangsdagen in het toeristenseizoen voor de Accademia. Er is bewust gekozen voor dagen waarop het museum in alle rust kan worden bezocht.

Gratis: 6 oktober, 3 november, 5 t/m 10 november, 22 november, 1 december, 8 december, 29 december


Foto: www.discovertuscany.com 

Zowel Uffizi als Accademia zijn must do’s bij een bezoek aan Florence. Maar uiteraard ook heel druk, met vaak lange wachtrijen. Wil je de drukte enigszins vermijden kies dan voor je bezoek een vroege slot of de laatste slot, als de meeste mensen toe zijn aan wat verfrissing en eten. Koop je tickets vooraf online en kies eventueel skip the line tickets of boek een tour. 

Provincie Siena

Museo Nazionale Etrusco – Chiusi

Gratis: 22 april, 16 juni, 22 juni, 11 augustus, 29 september, 6 oktober, 27 oktober, 3 november, 1 december, 8 december, 26 december

Het nationaal Etruskisch museum in Chiusi is een van de voornaamste musea in Toscane op het gebied van archeologie. De collectie bestaat o.a. uit Etruskische, Romeinse en Griekse kunstvoorwerpen afkomstig van opgravingen in Chiusi, de oude Etrusken hoofstad, en omgeving. Het museum is niet bijzonder groot, maar het heeft bijzondere, unieke stukken en is voor liefhebbers van archeologie een bezoek meer dan waard.

Provincie Pisa

Museo Nazionale della Certosa di Calci – Calci

Gratis: 1 mei, 30 mei, 2 juni, 16 juni, 5 augustus, 15 augustus, 6 oktober, 3 november, 1 december, 8 december


Foto: www.visittuscany.com

Het Certosa di Calci, is een voormalig klooster van de orde van de kartuizers, uit de 14e eeuw en ligt  ca. 1 km buiten Calci. Het is een prachtig indrukwekkend gebouw, met een voorgevel van marmer. Deze barokke buitenkant werd in de 15e en 16e eeuw aangebracht. Binnen in het klooster kun je de moestuinen, de bidruimtes en een van de cellen van de monniken bezichtigen. Het Certosa huist ook het Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Pisa. Een mooi museum, met een uitgebreide collectie verschillende soorten flora en fauna, skeletten van walvissen, dinosaurussen, gesteenten en mineralen en nog veel meer. Ook voor kinderen een aanrader, zeker bezoeken als je in de buurt van Pisa bent.  

Museo Nazionale di San Matteo – Pisa

Gratis: 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni, 21 september, 6 oktober, 1 november, 3 november, 1 december, 8 december

In Pisa bezoek je uiteraard de scheve toren en het Piazza dei Miracoli. Maar Pisa biedt veel meer. Als liefhebber van middeleeuwse schilder- en religieuze kunst kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het San Matteo museum. Het kleine museum is gevestigd in een voormalig klooster van de benedictijnen. Het heeft een bijzondere collectie schilderijen kenmerkend voor de Pisaanse school. Daarnaast zijn er houten beeldhouwwerken en cruxifixen te bezichtigen.  

Provincie Arezzo

Basilica di San Francesco – de fresco’s van Piero della Francesca

Gratis: 2 mei, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 7 augustus, 1 september, 4 oktober, 6 oktober, 3 november, 1 december


Foto: www.visitarezzo.com

De basiliek van San Francesco in Arezzo is niet alleen een prachtige kerk maar ook een rijksmuseum, vandaar dat er normaalgesproken entree moet worden betaald. Op bovenstaande data is er dus vrije toegang. De Bacci kapel van de kerk biedt plaats aan een erg mooie kunstschat, namelijk de unieke fresco’s van Piero della Francesca. De  goed bewaard gebleven fresco’s representeren de Legende van het Ware Kruis. Behalve deze fresco’s zijn er ook vele andere kunstwerken te bewonderen. De kerk wordt vaak gezien als het beginpunt van een spirituele route, die de voetsporen van Piero della Francesca volgt. Ook werd hier een scène uit The English Patient van Anthony Minghella gefilmd.

Provincie Grosseto

Area archeologica di Roselle – Grosseto

Gratis: 22 april, 12 juli, 19 juli, 30 augustus, 6 september, 21 september, 5 oktober, 6 oktober, 19 oktober, 3 november, 1 december

Maak een wandeling over deze acheologische vindplaats uit de Etruskische tijd, in de open lucht. Roselle, op ca. 10 km van Grosseto, was ooit een voorname Etruskische en Romeinse stad. Je kunt de overblijfselen van de oude stad zien, de contouren van het amfitheater en restanten muren en mozaieken.  

Er is een speciale website gelanceerd waar je de gratis toegangsdata voor een museum in Toscane kunt checken, #iovadoalmuseo (ik ga naar het museum). De site is alleen in het Italiaans, maar daar kun je natuurlijk de vertaalpagina op loslaten. Je kunt per regio en vervolgens per plaats, alle staatsmusea erop terugvinden met vrije toegangsdata. De actuele data kun je echter het beste op de websites van de musea zelf nog even nachecken, de verwijzing naar de websites staat er bij vermeld.

Ben je op zoek naar een geschikt vakantieverblijf in Toscane voor een kort of lang verblijf in het voorjaar, najaar of voor de zomervakantie, laat het ons weten en we zoeken graag met je mee, toscane@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044