Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Heerlijk toeren tijdens je Toscane vakantie

San Gimignano, Volterra zijn bekende kunststeden waar elke Toscane-ganger wel van heeft gehoord. Langs de Via Francigena liggen nog twee plaatsen die best wat extra aandacht mogen krijgen. Welke dat zijn, lees je in ons blog.

Heerlijk toeren tijdens je Toscane vakantie

Fotocredits headerfoto: website Visitmontaione
Dit keer zetten we twee kleine plaatsen in de spotlight centraal gelegen in Toscane, waar je normaal gesproken niet gauw van hoort. De stadjes Gambassi en Montaione liggen langs de Via Francigena, in het gebied tussen Florence en Pisa. Het is een prachtig gebied om vakantie te vieren met een typisch Toscaans landschap. Je kunt je er vast iets bij voorstellen: cipressen, olijfboomgaarden en wijngaarden, afgewisseld met een villa of kasteel her en der.

Toeren in Toscane: Gambassi

Gambassi Terme is een schattig dorpje, een paar kilometer van Montaione. Lange tijd was het onderdeel van Montaione, maar begin vorige eeuw is het zelfstandig geworden. Het heeft een prachtig pleintje met direct eraan vast een park, het parco communale. Het park was vroeger particulier bezit, waardoor er talrijke bijzondere planten nog steeds aanwezig zijn. De rest van het dorpje heeft nauwe steegjes, waar je doorheen kunt slenteren, typisch Toscaans.


Foto: website parco Benestare di Gambassi e Montaione


Foto: website parco Benestare di Gambassi e Montaione

Gambassi Terme ontleent haar naam aan de thermale warmwaterbronnen (terme in het Italiaans) die hier al sinds mensenheugenis te vinden zijn. Er is een prestigieus thermaal complex bijgebouwd dat niet alleen voor ontspanning zorgt, maar ook allerhande schoonheidsbehandelingen en medische kuren aanbiedt. Er is bijvoorbeeld een wellness straat waar je begint met zwemmen en bubbelen in het binnenzwembad, vervolgens stomen in de Finse sauna en het Turks bad met o.a chromotherapie en daarna afkoelen met een ijswaterval. De Terme della Via Francigena vind je aan het Piazza Giuseppe di Vittorio 1 in Gambassi, vlakbij het park.  Wil je liever in de wilde natuur op zoek naar warm water, dan kun je een wandeling maken in het Bollori park, het Parco Benestare Bollori. Er is een kleine natuurlijke geyser, die sissend de grond uit komt. Beetje moeilijk te vinden maar je komt er door de rivierbedding te volgen.  

Toeren in Toscane: Montaione

Montaione zou je het nog onbekendere zusje van Gambassi kunnen noemen, maar ondanks dat heeft het wel degelijk iets te bieden. Montaione heeft een lange historie, er zijn in deze buurt veel restanten teruggevonden uit de tijd van de Etrusken en daarna ook van de Romeinen, onder andere van begraafplaatsen. Het plaatsje wordt ergens in het jaar 1000 voor het eerst in een document genoemd.

Dat Montaione een oud Toscaans dorpje is, zie je zo. Het oude historische deel is klein, met nauwe straatjes en een plein met een kerk. Rondom de oude kern vind je wat minder oude gebouwen, maar direct daarna bevind je je al direct in de olijfboomgaarden, bijna zoals het ooit was.

Er is een antieke wateropslag van de Romeinen te zien, daterend uit de tweede eeuw na christus.  Deze bestaat uit drie ruimtes die met elkaar zijn verbonden, en geschikt voor zo'n 200.000 liter water. Waarschijnlijk was deze opslag ooit overdekt, maar helaas is dat inmiddels niet meer te zien. De Romeinse reservoirs liggen ongeveer op een kilometer van Montaione, richting Gambassi. In de buurt zijn ook resten van een villa teruggevonden, met stukken mozaïek, maar blijkbaar niet genoeg om er een mooie plek van te kunnen maken die het bezoeken waard is. De wateropslag was waarschijnlijk voor deze villa bedoeld.


Foto: website Visitmontaione
Een bijzondere plek om in Montaione te bezoeken is ook de ‘Sacro Monte di San Vivaldo’. Hier is op kleine schaal Jerusalem (uit de 15e eeuw) nagebootst. Het idee was dat op deze manier de pelgrims gewoon naar Montaione konden komen en daarbij toch het idee hadden Jerusalem te hebben bezocht. Scheelt natuurlijk een slok op een borrel! Maar afgezien daarvan was Jerusalem destijds in handen van de Ottomanen (Turken) en dat maakte het bezoek er niet eenvoudiger op. Deze plek heet dan ook het Jerusalem van Toscane. In het bos kun je een weggetje volgen dat langs de verschillende gebouwen leidt. Ooit waren er 25 kapelletjes te zien, nu zijn dat er nog 18. Er is een groot klooster bij, il Convento di San Vivaldo.

Een ander leuk punt is het Santuario della Pietrina. Een kleine kerk, die ligt op de top van een heuvel, te bereiken via een enigszins steile weg. Maar eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht en een weldadige rust. Er staat een grote klif naast die je zelfs kunt beklimmen. Het kerkje is te bezichtigen en bekijk ook het tafereel van de kerststal, die een plekje heeft in de muur.


Foto's: website Visitmontaione

Verder beschikt Montaione over een schitterende golfbaan (9 en 18 holes), bij het toeristenoord Castelfalfi. Dit is een oude burcht die helemaal is gerenoveerd. Wellicht een beetje té veel opgepoetst waardoor de sfeer die een echt oude plek in Toscane normaal gesproken heeft, hier volgens sommigen ontbreekt. Echter, alles is up to date en perfect afgewerkt. Er ligt een schitterend hotel naast de oude burcht waar je kunt verbijven voor een golfvakantie in Toscane (helaas niet in ons programma). 

Toscane vakantie adressen Gambassi en Montaione

Tritt biedt verschillende mooie vakantiewoningen in Montaione en Gambassi aan, kijk op onze site bij Florence of mail ons voor tips en advies voor jouw Toscane vakantie

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044