Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Herfst in Italië - Wat zijn de typisch Toscaanse herfstsmaken

De herfst is het oogst seizoen en dat staat garant voor krachtige herfstgerechten vol heerlijke smaken, dit geldt natuurlijk ook voor de Herfst in Italië, om precies te zijn in Toscane. De Toscaanse keuken pakt dit seizoen uit met onder meer paddenstoelen en pompoenen. Waar zoek je nu in de herfst naar in Toscane? Wij zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje.

Herfst in Italië - Wat zijn de typisch Toscaanse herfstsmaken

Tartufo bianco

In de herfst kun je met een tartufaio op pad om in de Toscaanse heuvels op zoek te gaan naar witte truffels. Ze zijn wellicht wat minder bekend dan die uit Alba, maar zeker net zo smaakvol. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een lekkere pasta of risotto met paddestoelen, om de aardse smaken nog iets meer te benadrukken. Een meer herfstige smaak vind je niet!

Funghi porcini

Blijf je liever bovengronds, dan is het zoeken van eetbare paddenstoelen een aanrader in de herfst. Ga bijvoorbeeld op zoek naar funghi porcini, oftewel eekhoorntjesbrood. Een belangrijk ingrediënt voor de herfstsauzen van Toscaanse koks. Of bak ze en serveer ze bij een stukje vlees. Gebruik ze vooral rijkelijk!

Zucca

Pompoenen bereikten Europa via Spaanse kolonisten en inmiddels zijn ze een bekend ingrediënt in de Toscaanse keuken. De variant die je hier vindt heet zucca lardaia en kun je verwerken in talloze gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een soep waaraan je nog wat paddenstoelen toevoegt of een saus voor over de gnocchi. Voor de liefhebber is er zelfs pasta gevuld met pompoen, die je het beste kunt combineren met wat gesmolten boter en salie om zo de bijzondere smaak goed tot zijn recht te laten komen.

Castagna

Werden kastanjes vroeger eerder uit noodzaak gegeten omdat er weinig anders was, tegenwoordig zijn ze een ware lekkernij in Toscane. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in de heerlijke castagnaccio, een taart met kastanje. Een gerecht dat nogal vullend is en vaak als dessert wordt gegeten, waardoor het aan te raden is om er tijdens het diner een plekje voor vrij te houden.

Cinghiale

In de bossen van Toscane leeft de cinghiale, het wild zwijn. In de herfst is het een veelgebruikt ingrediënt voor Toscaanse gerechten en daarnaast wordt het verwerkt in diverse soorten worst. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijke pasta met een saus van wild zwijn of een van de stoofschotels.

Geniet van de herfst - Buon appetito!

Wilt u ook de Herfst in Italië beleven, bekijk onze accommodaties met restaurant en verwarming (m.b.v. de zoekfunctie) Erover lezen kan natuurlijk ook. In eerdere blogs gaven we al enkele lekkere herfst recepten. Bekijk ze hier. Of lees meer over wijn en gastronomie in Toscane. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044