Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Het paddenstoelenseizoen is geopend in Toscane!

Nu de zon steeds meer plaats maakt voor kou en regen, begint het oogstseizoen voor paddenstoelen. Zo'n 3000 ton vind je dit jaar in de Toscaanse bossen, waaronder porcini, doodstrompetten en honingzwammen.

Het paddenstoelenseizoen is geopend in Toscane!

Dat is in ieder geval de schatting van landbouworganisatie Coldiretti Toscana. Door de hitte in augustus kwamen de paddenstoelen langzamer op, maar zodra de eerste regen viel hebben ze dat ruimschoots ingehaald. Dit jaar is echter tot nu toe een slecht jaar voor de befaamde porcini. Het land is nog droog, waardoor er geen vocht in de boomstammen is getrokken.
 
Machtiging
Duizenden hobbyisten en "professionals" trekken momenteel de Toscaanse bossen in om paddenstoelen te verzamelen. Daarvoor is een machtiging vereist die wordt uitgegeven door de regio Toscane. Sommige steden hebben wederzijdse overeenkomsten met naburige gemeenten, waardoor plukkers (fungaioli) met een vergunning daar kunnen plukken. Gemeenten hebben ook het recht om het plukken of het verzamelen van specifieke soorten te verbieden. Voor toeristen is er een vergunning voor zeven dagen. 
 
Limiet
In Toscane mogen plukkers per dag niet meer dan 3 kilo van de eetbare soorten verzamelen. Plukken mag alleen op openbare, ongecultiveerde grond op minimaal 100 meter van de bebouwing. Hierbij mag geen gereedschap worden gebruikt. Wie dat wel doet, riskeert een boete. Ook aan het tijdstip zijn regels verbonden: plukken mag van een uur voor zonsopgang tot een uur na zonsondergang. 
 
Gebieden
Toscane biedt een grote diversiteit aan plaatsen waar paddenstoelen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Monti Pisani (bij Pisa), de bossen bij Florence of in de Maremma (bij Grosseto). Wie eenmaal een vergunning heeft, kan in heel Toscane plukken. Soms hebben plukkers een alleenrecht om te plukken in een bepaald gebied, waardoor het niet meer toegankelijk is voor andere plukkers. Het is dus verstandig dit vooraf na te gaan.
 
Soorten
Toscane kent een grote verscheidenheid aan soorten paddenstoelen. Een overzicht van de meest voorkomende soorten: 
-zwammen (ovoli)
-cantharellen (finerle)
-hanenkammen (galletti)
-groene russula’s (russole)
-honingzwammen (chiodini)
-oranjegroene melkzwammen (sanguinelli of lattari)
-grote parasolzwammen (mazze di tamburo )
-pinaroli (pinaroli )
-porcini (eekhoorntjesbrood )
 

Een lokale apotheek kan helpen bij het identificeren van paddenstoelen.
 
'Funghi' jacht
Tritt biedt diverse vakantiehuizen en appartementen aan van waaruit u op paddenstoelenjacht kunt gaan. Bijvoorbeeld bij de Toscaanse Borgo Alberi in Montaione. Jaarlijks wordt hier eind september een feest in het teken van de truffel en paddenstoelen gehouden: Montaione Tartufi. Proef de truffels en paddenstoelen, samen met de lokale olijfolie, kaas en truffelboter, een gouden combinatie!
In november viert het stadje San Miniato feest. Maar liefst drie opeenvolgende weekenden staat de witte truffel centraal tijdens de Mostra Mercato del Tartufo Bianco. Witte truffel en producten bereid met witte truffel, zoals salami, pecorino, olijfolie, grappa en wijn, prikkelen de smaakpapillen. 
 
 
 
 
Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044