Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

I Nuraghi di Sardegna

Nuraghe (of Nuraghi in meervoud) zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. Tegenwoordig behoren de Nuraghi tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland. Ze zijn er is verschillende soorten en maten en dienden als toevluchtsoord voor de Proto-Sarden in geval van nood.

I Nuraghi di Sardegna

Nuraghe (of Nuraghi in meervoud) zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. Tegenwoordig behoren de Nuraghi tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en dienden als toevluchtsoort voor de Proto-Sarden in geval van nood. De Nuraghe van Barumini behoren tot de belangrijkste en best bewaard gebleven Nuraghi. Het is daarom absoluut de moeite waard om deze Nuraghe te bezoeken! Mocht je niet in de buurt van Barumini zijn, niet getreurd. Sardinië telt naar schatting ongeveer 7000 Nuraghi, verspreid over het hele eiland. De top 3 Nuraghe die je absoluut gezien móet hebben, vindt je hieronder.

Su Nuraxi, Barumini (provincie Medio Campidano)

Ongeveer 3500 jaar geleden in de prehistorische tijd bouwden de antieken dit archeologische complex op de berg van Barumini. 

Su Nuraxi di Barumini staan sinds 1997 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Het bouwwerk bestaat uit een centrale toren met daarom 4 kleinere torens. Daaromheen is weer een soort dorp gebouwd bestaande uit diverse woningen en torens verbonden door nauwe straatjes. De centrale toren was ooit ca. 19m hoog en diende waarschijnlijk als verdedigingstoren. U kunt onder begeleiding van een gids (Engels, Italiaans sprekend) een kijkje nemen in de toren en tevens alle overblijfselen bezichtigen, sommigen van wel 1000 jaar geleden.

Nieuwsgierig geworden? Vanaf Villaputzu is het 88 km tot de Nuraghe van Su Nuraxi. Klik hier om te boeken!

Reggia Nuragica di Santu Antine, Torralba (provincie Sassari)
De Nuraghe van Santu Antine: één van de pareltjes van alle Nuraghe die Sardinië telt. Waarschijnlijk is dit bouwwerk ergens in de zestiende eeuw gebouwd, in de bronstijd. Het is daarom een prehistorisch gebouw en één van de belangrijkste archeologische kenmerken van Sardinië. De Nuraghe bestaat uit een centrale toren en 3 kleinere ronde torens. De belangrijkste toren had oorspronkelijk 3 verdiepingen en een terras, het is gebouwd op basis van basaltblokken (lokaal vulkanisch gesteente) en er werd geen bindmiddel gebruikt. De 3 secundaire torens verbinden het dorpje van nauwe straatjes wat om de centrale toren is heen gebouwd. Het lijkt wel een doolhof!

Nieuwsgierig geworden? Vanaf Villa Santa Barbara is het 60 km tot de Nuraghe van Santu Antine. Klik hier om te boeken! 

Nuraghe Losa, Abbasanta (provincie Oristano) 
De Nuraghe van Losa was onderworpen aan verschillende opgravingen sinds de negentiende eeuw en in de loop van de twintigste eeuw.

Dit bijzondere bouwwerk is echter niet volledig opgegraven. De kern van de Nuratghe constructie bestaat uit een ‘nuraghe a tholos’, wat de vorm van een klaverblad heeft. Het bouwwerk is volledig omsloten door massieve muren die zijn uitgerust met een aantal deuren en torentjes. De hoofdtoren lijkt op een afgeknotte ronde kegel met daar omheen 3 kleinere torens. Er zijn twee ingangen op de begane grond, de belangrijkste op het Zuid-Oosten leidt naar de kamer van de centrale toren. Hier vandaan leidt een gang je naar de kamers van de twee zijdelingse torens, de andere naar het noorden brengt je naar de achterste toren waar een trap je naar boven leidt.  

Nieuwsgierig geworden? Vanaf Casa Sulla Spiaggia is het 45 km tot de Nuraghe van Losa. Klik hier om te boeken! 

Er zijn nog zó veel Nuraghi die ook de moeite waard zijn om te bekijken. We hebben nog een lijstje gemaakt van de mogelijkheden om Nuraghi in andere provincies te bezoeken. 
Nuraghe Palmavera, Alghero (provincie Sassari)
Nuraghe Serbissi, Osini (provincie Ogliastra)
Nuraghe Arrubiu, Orroli (provincie Cagliari) 
Nuraghe Orolo, Bortigali (provincie Nuoro)
Nuraghe Santa Sabina, Silanus (Nuoro) 
Nuraghe La Prisgiona, Arzachena (Olbia Tempio) 
Complesso Nuragico di Seruci, Gonnesa (Carbonia Iglesias) 

Interesse in een reis naar een van bovenstaande Nuraghe maar kom je er niet helemaal uit met welke accommodatie je dit kunt combineren?  Wij helpen je graag bij het op maat samenstellen van je reis naar Sardinië. Neem vrijblijvend contact met ons op via een mailtje naar sardinie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044