Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Il porcino sardo: Sardijns eekhoorntjesbrood en andere paddenstoelen

In de bossen van Sardinië zijn 3000 verschillende soorten paddenstoelen te vinden. De meeste van deze paddenstoelen zijn niet eetbaar of zelfs giftig. Toch zijn er ook een aantal soorten die wél eetbaar zijn. Mocht je ze tegenkomen tijdens een bezoek aan het eiland, dan lees je hier welke dat zijn.

Il porcino sardo: Sardijns eekhoorntjesbrood en andere paddenstoelen

De meeste paddenstoelen in Sardinië zijn niet eetbaar of zelfs giftig. Toch zijn er ook een aantal soorten die wél eetbaar zijn en heerlijk zijn in onder andere een typisch Sardijnse maaltijd.

Soorten paddenstoelenporcino paddenstoel

Een van de lekkerste eetbare paddenstoelen is de Sardijnse Porcino. De porcino is de perfecte paddenstoel om, gecombineerd met de Sardijnse pastasoort fregula, een heerlijke herfst maaltijd op tafel te toveren. De porcino is een van de soorten die aan het begin van de herfst, direct na de eerste regenval, letterlijk als paddenstoelen uit de grond schiet. Deze paddenstoel heeft een vlezige bruinkleurige hoed met een stevige witte steel. Het witte vlees van deze paddenstoelensoort heeft een heerlijke zoete smaak. 

 

Amanita CaesareaEen andere lekkere paddenstoelensoort die je in Sardinië kunt vinden is de Amanita Caesarea, beter bekend als L’Ovulo buono ( het goede ei). Deze kostbare paddenstoel wordt veelal als delicatesse verkocht en gegeten. Deze eetbare, oranje ei achtige paddenstoel is heerlijk rauw te eten in bijvoorbeeld een salade. Het verradelijke aan deze paddenstoel is dat deze lastig is de onderscheiden van giftige soortgenoten. Deze paddenstoel is herkenbaar aan zijn oranje hoed en witte steel, vandaar de naam L’Ovulo buono.Cardarello

De Cardarello, beter bekend als de vleespaddenstoel is een andere veel voorkomende eetbare paddenstoelensoort die je in Sardinië kunt vinden. Deze soort heeft zijn naam te danken aan zijn stevige bouw. De steel van de paddenstoel bestaat uit stevig wit vlees en de stevige hoed is deels hol van binnen en heeft een kleur die varieert van witachtig tot bruinig.  De cardarello is heerlijk te eten in combinatie met rucola, ricotta en walnoten.

 

Paddenstoelen seizoen

In de herfst, wanneer het platteland van Sardinië volstaat met paddenstoelen, is het verzamelen van paddenstoelen door de jaren heen een ware traditie geworden. In groepen gaan paddenstoel liefhebbers met rieten manden opzoek naar de lekkerste paddenstoelen. Deze zoektocht is het meest succesvol ten zuiden van Nuoro. In het bergachtige gebied rondom Fonni, Aritzo, Oliena en Orgosola zijn tal van paddenstoelsoorten te ontdekken. Het natuurlijke leefgebied van de Sardijnse paddenstoelen bestaat voornamelijk uit naald-, en loofbossen.

Accommodatie tip: Residence Il Sogno

Een traditie die gevierd moet worden

In november vindt er in de stad Arzana (Ogliastra) een paddenstoelenbeurs plaats. Deze beurs is volledig gewijdt aan de Sardijnse paddenstoelen en hun gebruik. Tijdens dit evenement is het mogelijk om culinaire wedstrijden bij te wonen, de paddenstoelenmarkt te bezoeken of om een kijkje te nemen bij de paddenstoelen tentoonstelling. Dit evenement wordt ieder jaar aangekleed met gemaskerde optredens van onder andere de Mamuthones van Mamoiada, de Boes en Merdules van Ottana en de Turphos van Orotelli. Benieuwd geworden naar deze maskers? Bezoek dan het Museo  delle Maschere Mediterranee in Mamoiada.  

Ga je zelf op pad? Dan is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de gevonden paddenstoelen eetbaar zijn. Op de website van het Sardische bosbouwinsitituut is een gids over de Sardijnse schimmels, de leefomgeving en alles over de giftige soorten te vinden. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044