Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

In bici! Op de fiets langs de Sentiero della Bonifica

Voorzieningen voor fietsers zijn in Italië een stuk schaarser dan in Nederland. Toch is er één duidelijke uitzondering: de Sentiero della Bonifica, een fietspad door de Val di Chiana.

In bici! Op de fiets langs de Sentiero della Bonifica

Lang geleden mondde het riviertje de Clanis uit in de Tiber. Rond de 11e eeuw begon het dicht te slibben, waardoor het water in de vallei bleef en in een moeras veranderde. Gevolg: het werd een broeiplaats voor malariamuggen. De enige oplossing was het droogleggen van het gebied (‘bonificare’, vandaar de naam). Talloze ingenieurs, agronomen en architecten bogen zich over het probleem en bedachten een centraal afvoerkanaal, het Canale Maestro. Dit kanaal mondt nu uit in de nabijgelegen Arno.

 
Hollands

Zo Hollands als het droogleggen van een gebied is, zo Hollands is ook de huidige bestemming ervan. Het pad, dat loopt van Arezzo naar Chiusi, is namelijk uitermate geschikt om te fietsen. De 62 kilometer lange route voert langs prachtige landschappen, oude Etruskische vondsten en Toscaanse boerderijen. Aangezien het hoogteverschil over de totale lengte slechts twintig meter is, is het een prima route voor de beginnende fietser en gezinnen met kinderen.

 
Geschiedenis

Fietsen langs het Canale Maestro is als een reis door de tijd. Hier ligt namelijk het hart van de Etruskische beschaving. De weg voert langs eeuwenoude stadsmuren en dodensteden als Cortona en Castiglion Fiorentino. In de eerstgenoemde plaats is een uit de 3e eeuw daterende Tabula Cortonensis bewaard gebleven: een verkoopcontract van grondgebieden tussen families uit de streek. In Castiglion Fiorentino zijn enorme zandsteenblokken te bewonderen. Ze zijn gebruikt om de stadsmuren te bouwen. Iets recentere geschiedenis er ook te vinden: de Romeinse Ponte a Buriano is naar alle waarschijnlijkheid de brug die Leonardo da Vinci gebruikte op de achtergrond van zijn Mona Lisa. 

 
Gastronomie

Uiteraard heeft het gebied, dat onderdeel is van Toscane, ook op culinair gebied veel te bieden. Extra vergine olijfolie, honing en de heerlijkste DOC-wijnen worden hier dagelijks met veel zorg geproduceerd. Maar er wordt ook veel fruit geteeld: perziken, pruimen, peren en appels groeien hier in de volle Toscaanse zon totdat ze rijp genoeg zijn om te plukken. Zoals iedere streek in Italië heeft ook de Val di Chiana haar eigen specialiteiten: porchetta di Monte San Savino bijvoorbeeld, gekruid en gebraden speenvarken. Maar ook de pici (dikke spaghetti van meel en water) en abbuciato aretino (schapenkaas) zijn een aanrader.

 
Natuur Chiusi en Montepulciano 

Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een fietstochtje over de Sentiero della Bonifica. Rondom de meren van Chiusi en Montepulciano zijn diverse reiger- en eendensoorten te vinden. Het pad slingert er langs populieren en wilgen en behalve het geluid van de vogels is het er opvallend stil. De Oasi LPU biedt daarnaast diverse uitkijkpunten  en het is mogelijk om er een boottochtje te maken, op zoek naar bijzondere vogels. 

 
Val di Chiana, goed bereikbaar 

De route in de Val di Chiana is vrij toegankelijk voor zowel fietsers als wandelaars en is zowel per auto als met de trein goed te bereiken. Ter plekke is het mogelijk om een fiets te huren, maar zelf een fiets meenemen kan ook. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de regio, bijvoorbeeld rondom Arezzo of Siena. De beste reisperiodes zijn het voorjaar en de herfst. Het pad is namelijk amper beschut, waardoor je in de zomermaanden in de volle zon fietst, Sentiero della Bonifica.

 

Lees hier meer informatie over fietsen tijdens uw Italië vakantie in de Val di Chiana 

 
Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044