Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

In de voetsporen van Michelangelo

Marmer en Italië, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist u dat veel van het Italiaanse marmer uit Toscane komt? Carrara is voor beeldhouwers en tegelproducenten een walhalla. Ook Michelangelo wist dat.

In de voetsporen van Michelangelo

Meer dan vijf miljoen ton marmer komt er jaarlijks uit de marmergroeves van Carrara (provincie Massa Carrara). Niet voor niets wordt dit ook wel de marmerhoofdstad van de wereld genoemd. De geschiedenis van de marmergroeves gaat terug tot de Romeinen, die slaven en gevangenen inzetten om de zware blokken steen los te hakken met wiggen en hamers. Tegenwoordig gaat dat een stuk moderner, met machines en spiraalkabels.

Exotisch
De soorten marmer die je hier vindt zijn heel divers. Van het ivoorkleurige statuario tot het blauwpaarse paonazzo, geen soort te exotisch of je vindt hem hier. Het is dan ook niet voor niets dat de bekende kunstenaar Michelangelo Buonarotti in Carrara hoogstpersoonlijk zijn marmer kwam uitzoeken voor zijn kunstwerken. Wat overigens niet geldt voor zijn beroemdste werk, de David. Het grote brok marmer wat hij hiervoor heeft bewerkt, was al heel lang in Florence aanwezig. 

Naast het ter plekke gewonnen marmer komt ook veel marmer uit andere delen van de wereld richting Carrara, om daar bewerkt te worden. De speciale machines die nodig zijn voor dat bewerken zijn namelijk zo kostbaar, dat het in veel gevallen goedkoper is de brokken steen naar Italië te verschepen. De machines in Carrara kunnen daardoor dag en nacht doordraaien. 

Tours
Inmiddels hebben ook lokale gidsen de groeves ontdekt, waardoor er een breed aanbod is aan tours. Een wandeltocht door een groeve in werking of een rit door het ruige berglandschap met een vierwielaangedreven jeep: het kan allemaal. Marmer kopen kan uiteraard ook, waarmee je letterlijk in de voetsporen kunt treden van Michelangelo.

 


Zelf een bezoek brengen aan de marmergroeves van Carrara? Tritt heeft een bijzondere accommodatie in haar programma van waaruit u Carrara en andere bezienswaardigheden in de streek kunt bezoeken. Palazzo del Ducca  is een bijzondere, authentieke locatie gelegen in het centrum van Tavernelle, één van de oudste dorpjes in de regio Lunigiana in de provincie Massa CarraraNeem contact met ons op (toscane@tritt.nl) voor meer informatie over deze accommodatie. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044