Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

In naam van Puccini - Operafestival in Toscane

Het plaatsje Torre del Lago (bij Viareggio) is in juli en augustus jaarlijks het toneel voor het Festival Puccini. De opera-voordrachten van de grootmeester trekken ruim 40.000 bezoekers naar het openluchttheater van het stadje. Het festival kent een lange geschiedenis.

In naam van Puccini - Operafestival in Toscane

Componist Giacomo Puccini werd geboren en getogen in het Toscaanse Lucca. Iedere zomer houden de Italianen een festival in zijn naam, op een steenworp afstand van de geboorteplaats van de muziekvirtuoos.

Het plaatsje Torre del Lago (bij Viareggio) is in juli en augustus jaarlijks het toneel voor het Puccini Festival. De opera-voordrachten van de grootmeester trekken ruim 40.000 bezoekers naar het openluchttheater van het stadje. Het festival kent een lange geschiedenis, in 2020 word alweer de 66ste editie van het Puccini Festival georganiseerd.

Torre del Lago

Toen Giacome Puccini aan het einde van de 19e eeuw voor het eerst in Torre del Lago kwam was hij opzoek naar een rustige en schilderachtige plek waar hij zijn creativiteit de vrije loop kon laten gaan. De componist viel al vanaf dag één voor de schoonheid van het Massacciuccoli meer en het aangrenzende dorp. Beide op slechts twee kilometer afstand gelegen van de zandstranden van Versilia. Giacome Puccini componeerde in Torre del Lago zijn belangrijkste opera's, waaronder Tosca (1900), Madama Butterfly (1904), La Fanciulla del West (1910), La Rondine (1917) en Il Trittico (1918). Een grote wens van Puccini was dat zijn opera’s een keer zouden worden opgevoerd  aan het meer. Enkele jaren na zijn overlijden ging die wens in vervulling toen in 1930 zijn opera La Bohème daar te zien was. Zo ontstond het Puccini Festival. Acht jaar na de eerste editie van festival kreeg ook het plaatsje de naam van Puccini; Torre del Lago Puccini.

Puccini Festival
Bron: Puccini Festival

Puccini Festival

Het Puccini Festival in Torre del Lago is het enige festival ter wereld dat volledig gewijd is aan de componist Giacome Puccini. Het plaatsje Torre del Lago (bij Viareggio) is in juli en augustus jaarlijks het toneel voor het Puccini Festival. De opera-voordrachten van de grootmeester trekken ruim 40.000 bezoekers naar het openluchttheater van het stadje. Het festival kent een lange geschiedenis, en is in de loop der jaren een steeds prestigieuzer evenement geworden. In 2020 word alweer de 66ste editie van het Puccini Festival georganiseerd.

Grote opera-sterren, onder leiding van enkele van de belangrijkste dirigenten zetten bewonderingswaardige voorstellingen neer. De voorstellingen worden uitgevoerd door beroemde regisseurs van Puccini - opera's zoals Madama Butterfly, Turandot, La Bohème, Tosca en Manon Lescaut.

Openluchttheater

Het festival vind plaats in het Great Open Air Theater, op slechts een steenworp afstand van het huis waar Puccini woonde en veel van zijn werken componeerde. Dit theater is gewijd aan Giacome Puccini. Het openluchttheater wordt omringd door een park met daarin diverse kunstwerken van hedendaagse beeldhouwrs zoals Jean-Michel Folon, Kan Yasuda en Pietro Cascella. Vanuit het openluchttheater kijkt men uit op het pittoreske Massaciuccoli meer.


Bron: Puccini Festival

Programma

Deze editie van het Puccini Festival vindt plaats tussen 17 juli en 23 augustus staan er vijf opera's en één balletvoorstelling op het programma: 

  • Tosca: 17 juli, 24 juli, 2 augustus en 21 augustus.
  • Turandot: 18 juli, 31 juli, 8 augustus en 16 augustus.
  • Manon Lescaut: 25 juli en 7 augustus.
  • La Bohème: 1 augustus, 9 augustus en 22 augustus.
  • Madama Butterfly: 14 augustus en 23 augustus.
  • Balletvoorstelling: 13 augustus.
     

Programma

Deze editie staan er vier opera’s op het programma: Madama Butterfly, Il Trittico, La Bohème en Turandot. Deze zijn verspreid over de maanden juli en augustus te zien, te weten 25 en 26 juli en 1-3, 7-10, 14-17, 21-24 en 29-30 augustus. Kaarten zijn bij het theater zelf te koop of Online. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van het festival. 


Opera in Toscane

Tritt biedt diverse accommodaties aan die uitermate geschikt zijn voor wie van plan is het Festival Puccini te bezoeken. Een bezoek aan het festival is bijvoorbeeld goed te combineren met een verblijf in Casa Stalletta bij Lucca. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over Lucca en omgeving en alle informatie over beschikbare accommodaties in de provincie Lucca. Neemt u gerust contact op bij vragen of als u een persoonlijk advies wenst. Wij adviseren u graag.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044