Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

La Festa della Donna, 8 maart

Mimosa voor alle vrouwen op La festa della Donna!

La Festa della Donna, 8 maart

Maandag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die vrijwel over de hele wereld wordt gevierd, normaal gesproken met bijeenkomsten, discussies en diverse activiteiten. Elk jaar wordt daarbij een thema gekozen, voor 2021 is dat ‘Invloed met impact’. In sommige landen wordt er niet alleen aandacht gegeven aan deze thema’s maar worden vrouwen door hun omgeving of naasten ook verrast met een cadeautje, een bloemetje, iets lekkers of ze maken er zelf een bijzondere dag van met vriendinnen.

Ook in Italie wordt Internationale Vrouwendag, Festa della Donna gevierd. Uiteraard wordt er stilgestaan bij datgene wat al bereikt is als het gaat om vrouwenrechten maar òòk bij datgene waar nog voor moet worden gestreden. Daarnaast krijgt de Italiaanse vrouw een tak mooie gele Mimosa cadeau.

Mimosa is een plant afkomstig uit Australie, die aan het begin van de 19e eeuw in Europa werd geintroduceerd. De takken bloeien aan het einde van de winter, begin maart met geurige, felgele bolvormige bloemetjes en kondigen als het ware de lente aan. Op voorstel van de communistische parlementarier Teresa Mattei werd de Mimosa tak in 1946 in Italie aangeboden aan vrouwen op Internationale Vrouwendag en is sindsdien het symbool voor deze dag. De Mimosa staat voor veerkracht en vrouwelijkheid. In Italie groeit Mimosa spontaan. In Nederland kun je ze kopen als kamerplant maar ook voor in de tuin, je moet ze dan wel in de gaten houden want ze kunnen soms wat moeite hebben met nachtvorst (acacia dealbata Mimosa).

Behalve met het schenken van takken Mimosa wordt Festa della Donna in Italie ook gevierd met speciale Mimosa menu’s, Mimosa taarten, Mimosa snacks en zelfs de Mimosa cocktail, natuurlijk allemaal met een geel Mimosa tintje.  Als je zoekt op torta Mimosa kom je her en der heerlijke taartrecepten tegen. Wij kwamen op de site van sale&pepe.it, een leuk recept tegen voor een Italiaans broodje in Mimosa stijl, lekker als lunch bij het thuiswerken of als snack bij de borrel.

Nodig voor 2 personen:

4 sneetjes desembrood of bruinbrood, naar keuze
100 gram mascarpone
50 gram gorgonzola
2 eieren
zout en peper naar smaak
half bosje bieslook 

Verwijder de korstjes van het brood en snij in 2 of 4 mooie gelijke stukjes (afhankelijk van het soort brood). Prak de gorgonzola met de mascarpone tot het een homogene massa is, breng verder op smaak met wat peper. Was de bieslook en snij fijn, voeg 1 eetlepel van de bieslook toe aan het kaasmengsel.

Besmeer de broodjes met een laag kaas en plak ze per 2 op elkaar.

Kook intussen de eieren in kokend water in 8 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water, afkoelen, pel ze en haal de dooier eruit. Vervolgens maak je van de dooier ‘Mimosa’. Dit doe je door de dooier met een lepel door een bolzeef te drukken.  Je kunt hiervoor een koffiezeefje gebruiken, een grotere zeef werkt wat makkelijker. Vervolgens bestrooi je de broodjes met de Mimosa, breng op smaak met wat zout en peper en garneer met wat bieslook. Leg de broodjes op een schaal, eventueel kun je het overgebleven eiwit fijngesneden ook gebruiken als garnering. 

Buon appetito, felice festa della donna!

 

* foto Mimosa header: jacqueline macou via pixabay

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044