Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

La Festa della Donna: feest in het teken van de vrouw

Hoewel Internationale Vrouwendag in Nederland doorgaans geruisloos voorbijgaat, is dat in Italië wel anders. Vrouwen krijgen op deze dag, die ieder jaar op 8 maart valt, een bosje Mimosa en gaan er op uit met vriendinnen om het vrouw-zijn te vieren.

La Festa della Donna: feest in het teken van de vrouw

Je ziet ze begin maart overal in Italië: de groene takjes met gele bolletjes, oftewel Mimosa. Dit tere plantje is hier het symbool geworden van de vrouw en om die reden krijgen vrouwen ze op 8 maart massaal cadeau ter ere van Vrouwendag. Niet alleen mannen geven ze, ook vrouwen onderling delen ze uit met een bijbehorende gelukwens.

Laat
Italië viert Internationale Vrouwendag sinds 1922, wat relatief laat is in vergelijking met de rest van Europa. Het was toen nog een initiatief van de communistische partij. Als datum werd 8 maart gekozen, omdat dat in 1908 de dag was dat vrouwen voor het eerst staakten. Ze gingen toen de straat op om te protesteren tegen de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. In Nederland vieren we Vrouwendag sinds 1912. 

   
 

Restaurants
Hoewel vrouwenorganisaties nog steeds met man en macht proberen om op deze dag aandacht te vragen voor vrouwenrechten, is la Festa della Donna voor de doorsnee Italiaanse vrouw meer een excuus geworden om iets leuks te doen. Wie op deze dag nietsvermoedend uit eten gaat, zal dan ook even vreemd opkijken. Bars en restaurants zijn tijdens het vrouwenfeest namelijk het domein van de vrouw, die daar met vriendinnen of collega’s proost op haar vrouwelijkheid, terwijl zij genieten van speciale Festa delle Donne menu's. Veel mannen laten zich daar echter niet door afschrikken en zien deze dag als hét moment om een vrouw te versieren.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044