Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

MC Escher in het Palazzo Blue in Pisa

Als we aan de stad Pisa denken, dan komt uiteraard de Toren van Pisa in beeld en het Piazza dei Miracoli. Bij een bezoek aan Pisa is dat ook de eerste bezienswaardigheid die op het must see lijstje staat en logisch ook, het blijft een monument met grote aantrekkingskracht. Koop ook zeker een ticket om de toren te betreden, van bovenaf heb je een schitterend uitzicht over Pisa. Maar ...... Pisa heeft meer te bieden.

MC Escher in het Palazzo Blue in Pisa

Pisa Blauw

Pisa heeft meer te bieden dan alleen de scheve toren, een andere in het oog springende attractie (letterlijk), betaalbaar èn een bezoek meer dan waard, is het Palazzo Blue. Het Palazzo Blue is inmiddels waarschijnlijk het bekendste museum van Pisa en misschien ook wel het belangrijkste. Het ligt in het historische hart van de stad aan de Arno rivier en je kunt het niet missen, dankzij de prachtige blauwe gevel. Het Palazzo is een historisch gebouw daterend uit de 14e eeuw en is in verschillende handen geweest, vaak van rijke en machtige families. Het heet officieel Palazzo Giuli Rosselmini Gualandi vernoemd naar de familie die er tot in de jaren 70 van de twintigste eeuw woonde.

Boeiende kunstwerken uit Pisa 

In 2001 werd het gebouw gekocht door de Fondazione Pisa en volledig gerestaureerd en sinds 2008 is het open voor het publiek. Bij de laatste belangrijke uitbreiding van het gebouw heeft de façade een blauwe kleur gekregen wellicht om tegemoet te komen aan de smaak van gasten uit Sint Petersburg die er in de tweede helft van de 18e eeuw verbleven. Palazzo Blue is niet alleen een museum, het is ook een kunstgalerij en fungeert als cultureel centrum voor Pisa. Het museum gevestigd in het Palazzo wordt beheerd door de Fondazione Palazzo Blue.

Het museum heeft een aantal permanente exposities verdeeld over 3 verdiepingen. Tot de collectie behoren o.a. beeldhouwwerken, schilderijen, antieke meubels, munten, foto archieven en voorwerpen allemaal verbonden met Pisa en omstreken via de kunstenaar, schrijver, of eigenaar.

MC Escher in het Palazzo Blue Pisa 

Sinds 2009 vindt er ook jaarlijks een geweldige tentoonstelling plaats met werken van een vooraanstaand en vermaard internationaal kunstenaar. Meestal start deze tentoonstelling in oktober en loopt dan tot februari. In 2009 startte deze serie met de Franse kunstschilder Chagall, in 2010 gevolgd door Joan Mirò, in 2011 Picasso, Kandinsky in 2012, Andy Warhol in 2013, Modigliani in 2014, Toulouse-Lautrec in 2015 en Salvador Dalì in 2016. En dan is het nu 2017 en is de beurt aan ….. M.C. Escher. De expositie van Escher geeft een vrij compleet beeld van alle meesterwerken van deze geweldige Nederlandse kunstenaar en zijn grote creativiteit. De expositie is verdeeld in 9 secties te weten gezichten, dieren, voorwerpen, reflecties, geometrische vormen, landschappen, de kunstenaar zelf, architectuur, natuur en zelfportretten.

Misschien niet bekend bij veel mensen maar Escher heeft dikwijls door Italië gereisd en heeft er een tijd gewoond. Hij heeft er ook zijn latere Zwitserse vrouw Jetta ontmoet en is er getrouwd, in Viareggio om precies te zijn (aan de kust, op een half uur rijden van Pisa).


fotocredits: Palazzo Blue

De tentoonstelling van Escher loopt van 13 oktober tot 28 januari 2018. Het Palazzo Blue is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Een kaartje voor de Escher expositie alleen kost Euro 1,50, een kaartje voor het gehele Palazzo kost Euro 3,00 en daar zit dan ook de toegang tot de Escher expositie bij inbegrepen.

Een extra motivatie om Pisa te bezoeken!

PALAZZO BLU
Lungarno Gambacorti 9,
56125 Pisa | Tel. +39 050 220 46 50Kijk op onze pagina over Pisa voor meer tips over deze regio of selecteer Pisa bij gebieden voor een overzicht van vakantiehuizen in dit gebied vanwaar uit de stad Pisa en de omgeving goed te bezoeken zijn.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044