Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Met de auto naar Toscane!

Voorbereid met de auto naar Toscane! Belangrijk voor vertrek, tijdens de reis en op de plek van bestemming. Met de onderstaande 10 gouden tips kan de vakantie naar Toscane pas echt beginnen!

Met de auto naar Toscane!

Voor vertrek
De checklijst voor de autovakantie naar Italië! De belangrijkste zaken om te checken in de bagage zijn: 

 • pinpas/creditcard
 • geldig paspoort
 • reizigers door Zwitserland en Oostenrijk: vignetten
 • parkeerschijf
 • gevarendriehoek en veiligheidsvesten voor iedere inzittende
 • reizigers met huisdier: huisdierenpaspoort
 • reizigers met fietsendrager: deze moet voorzien zijn van een wit reflecterend bord van 50 bij 50 cm met daarop vijf rode diagonale strepen

Huisdieren
Honden en katten hebben een EU-dierenpaspoort nodig. Het huisdier krijgt een  ISO microchip ingebracht en moet een bewijs van inenting tegen rabiës hebben, dat ouder dan 21 dagen is. De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag). Identificatie via een tatoeage is sinds juli 2011 niet meer geldig voor het huisdier op reis. Ook is een  gezondheidsverklaring verplicht van maximaal 14 dagen oud. Honden moeten in openbare gelegenheden zijn aangelijnd en gemuilkorfd. Dieren die jonger zijn dan drie maanden worden niet toegelaten. De landen waar men doorheen reist kunnen uiteraard andere regels hebben!


Tunnels, passen 
2 gouden tips voor het vermijden van wachttijden:

 • Koop voor de Brennerpas een Videomaut bij de laatste twee benzinestations in Duitsland of Autotrein naar Italieonline via de ADAC. Videomaut rekent to vooraf van € 8,50 en wordt het kenteken opgeslagen. Bij de Brennerpas aangekomen, mag men de speciale Videomaut-bypass nemen en zo de andere vakantiegangers voorbij te rijden. 
 • Ontwijk het verkeer door met de autotrein te gaan. 

 

 

 


Files
Realtime verkeersinformatie in Toscane vindt u hier. Binnekort is de Engelstalige versie ook online. De app van Michelin met realtime verkeersinformatie is ook een handig, bij een internetbundel voor het buitenland of Wi-Fi onderweg tijdens een stop. Op de Twitteraccount van de ANWB wordt o.a. aangeven of er file voor de Gotthard tunnel staat of op de Brennerpas. 

 

Tol 
De Tolkosten voor de reis naar Toscane bedragen c.a.:        
Como - Milaan – Florence tussen € 26 en € 55     
Brenner – Florence tussen € 32 en € 67  

Tolpoortjes                
Voor contant betalen neemt men de rijstrook met erboven een wit bord met daarop afgebeeld munten en bankbiljetten. Betalen met creditcard kan bij de rijstroken waarboven een blauw bord prijkt, met daarop het woord CARTE. Dan is er ook nog een rijstrook met een geel bord erboven, waarop TELEPASS staat. Dit poortje is voor abonnementhouders, veelal bewoners die zo door kunnen rijden.

Tolpoorten op de snelwegen in Italie

Vignetten 
Bij de grens van Zwitserland en Oostenrijk wordt gecontroleerd of u over een vignet beschikt (een sticker voor uw autoraam). Een Zwitserland vignet kost ca. Euro 33,00 (1 jaar geldig) en een Oostenrijk vignet € 1145 (10 dagen geldig), € 27,75 (2 maanden geldig). U kunt deze vignetten bij de grensovergang kopen. Om echter wachttijd te vermijden is het raadzaam dit al van te voren aan te schaffen. Dit kan bij de ANWB kantoren in Nederland of via internet (www.anwb.nl - zie reisdocumenten en vignetten). 


Voorkom boetes!
Milieuzones
De ”zona a traffico limitato“ (ZTL) is al sinds geruime tijd in veel steden in Italië ingesteld om verkeersdrukte Italie verkeersbord voor verboden in te rijdenen luchtvervuiling tegen te gaan. Het verbod geldt vooral voor de historische centra. De zones worden aangegeven door een verkeersbord met bovenaan de vermelding “zona traffico limitato”, dit betekent zone met beperkt verkeer. Op het bord staan de tijden waarin het verbod geldt en soms ook twee gekruiste hamertjes.  Deze staan voor “niet op zon- en feestdagen”.  Op het onderbord staan de uitzonderingen vermeld. Achter de borden staat een camera die de nummerplaten registreert. Als u geen vergunning heeft om de zone in te rijden volgt een boete waar u eigenlijk niets tegen kunt doen. Voor hotelgasten en gehandicapten zijn de zones vaak wel toegankelijk.

Winterbanden
In Italië mag je van 16 mei tot 14 oktober niet met een bepaalde types winterbanden rijden. Winterbanden hebben een snelheidslimiet die wordt aangegeven met een letter. Banden met de letter L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h) zijn zomers niet toegestaan. 

Flitspalen en Trajectcontrole

Italie verkeersbord voor flitscontroleOp de Italiaanse snelwegen mag je over het algemeen 130 kilometer per uur rijden. Trajectcontroles worden aangegeven met groene borden met daarop ‘Controllo Elettronico della Velocità. Flitspalen zijn grijze kastjes met een wit bord erboven met daarop ‘Autovelox.’Houdt er rekening mee dat het verboden is flitspalenindicatie op je GPS te hebben. Dit kan een flinke boete opleveren.


Een aantal verkeersregels van belang

 • Buiten de bebouwde is het toegestaan geluidssignalen en lichtsignalen af te geven vóór een onoverzichtelijke bocht of kruising.
 • In de bergen heeft het omhoog gaande verkeer voorrang, mits er geen uitwijkmogelijkheid  is.
 • Op smalle wegen heeft het zwaarste/grootste voertuig voorrang op het lichte voertuig.
 • Rijdende trams worden rechts ingehaald tenzij dit niet mogelijk is.
 • Bij minder dan 3 jaar in bezit van het rijbewijs, met 0% alcohol achter het stuur.

Tanken
Servito en self service; servito is vaak een paar cent per liter duurder. Bij een volle tank  zegt men tegen de Borden met Italiaanse prijzen voor benzinepompbediende: ‘Pieno, per favore!’ Vaak is er ook een self service pomp, maar niet altijd. Als het benzinestation gesloten is kan men de automaat gebruiken. Let wel op: bij een intoetsvergissing is het ingegooide geld verloren! Tevens staken benzinepomphouders regelmatig, houdt hiervoor het regionale nieuws altijd in de gaten.

 


Pech
De Italiaanse wegenwacht heet  ACI, bij een automobilistenhulp verzekering hebt wordt men gratis geholpen. Het is echter aan te raden om de ANWB te raadplegen bij pech. De ANWB werkt namelijksamen met ACI.


Parkeren
De parkeerschijf wordt veel gebruikt in Toscane. In steden en badplaatsen zijn veel parkeerplaatsen met een maximum van 1 of 2 uur. Een blauw vak betekent betaald parkeren, gele vakken zijn invalideparkeerplaatsen en in de witte vakken parkeert men gratis.


 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044