Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Ontdek de toscaanse wijnen: Strada del Vino Costa degli Etruschi

Tijdens uw vakantie in Italie en uw verblijf in Toscane is het ontdekken van deze wijnroute aan de toskaanse kust een heerlijke dagtour, die u ook op bijvoorbeeld de mountainbike kunt maken.

Lekker wandelen tijdens uw ontdekkingsreis en genieten van de prachtige natuur is uiteraard altijd mogelijk.

Ontdek de toscaanse wijnen: Strada del Vino Costa degli Etruschi

De Wijn en olijfolie route van de Etruskische Kust beslaat een traject van meer dan 150 km langs de thyreense kust en omvat ook het eiland Elba in de provincie Livorno en strekt zich verder uit tot in de provincie Pisa. In dit gebied is het mogelijk wijnen te proeven in een van de wijnkelders te midden van de wijngaarden in de heuvels met uitzicht op het intense blauw van de zee en de talloze tinten groen van de Middellandse Zee vegetatie. 

Olijfolie

Ook kun je het proces van olijven persen en het maken van de uiteindelijke olijfolie in een van de vele 'Fattoria's'  bewonderen, waar je kunt leren om de verschillende variëteiten olie te herkennen en kunt genieten van de lekkere Toscaanse gerechten in het restaurant, omgeven door de vriendelijke sfeer die je als gast aantreft op een agriturismo.

 

De 5 DOC zones

Wij zijn in het deel van Toscane waar de Italiaanse wijn revolutie is begonnen, met de voorloper van de "Super Toscanen ": De Sassicaia, en verder ontwikkeld door de initiatieven van veel wijnmakers uit het gebied, dat vijf DOC zones kent en waar ook uitstekende productie van mooie olijfolie en andere voedingsmiddelen van kwaliteit gebruikt worden in de rijke lokale keuken. 

Montescudaio
De eerste DOC zone die we tegenkomen als we aankomen vanuit het noorden is die van Montescudaio, in de provincie Pisa. Een heuvelachtig gebied waar de wijnen elegant, geurig en soms bijna sober zijn. Niet ver hiervandaan vindt u ook het wijndomein van Caia Rossa van de nederlander Eric Alberda Jelgersma. 

Terratico di Bibbona
Verder zuidelijk in de provincie Livorno arriveren we in Bibbona in het centrum van de Terratico di Bibbona, het jongste DOC gebied, waar grote en kleinere producenten wijnen produceren van uitstekende kwaliteit. 

Bolgheri
Na een paar kilometer zijn we in de Bolgheri DOC zone, de thuisbasis van Sassicaia en andere grote wijnen, de uitblinkers van de Italiaanse wijn geschiedenis van de laatste jaren. Van Bolgheri nemen we de lange kaarsrechte weg, omzoomd met cipressen, die ook in het beroemde gedicht van Carducci wordt genoemd en nu uitgeroepen is tot nationaal monument. Dan komen we bij San Guido waar de Sassicaia wijnkelder is gelegen en ook het informatie kantoor is gevestigd van deze 'Strade del Vino' 

Val di Cornia
We gaan verder naar het zuiden en komen in het Val di Cornia DOC gebied, waar de wijnen een vast karakter hebben en de diep rode wijn door de specifieke minerale formaties in de bodem een indringend en sober aspect meekrijgt.

Elba
De overtocht vanuit Piombino brengt ons op Elba, waar de Aleatico passito de meest typische en interessante wijn is, maar waar door het werk van een paar toegewijde telers ook een aantal mooie rode en enkele witte wijnen zijn ontwikkeld van goede struktuur en die verrassend lekker zijn.

Verblijf en georganiseerde wijnreizen:

Tritt - Case in Toscana heeft een mooie selectie van accommodaties in de provincies Livorno (met Elba) en Pisa in het betreffende wijngebied aan de toscaanse kust, waar u een heerlijke vakantie kunt combineren met het zelf ontdekken van de locale wijnen.

Wijn dagtour en weekprogramma
Als u echt het neusje van de zalm wilt ontdekken bieden wij u ook de mogelijkheid om onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleidster, die tevens Italiaans sommelier AIS en Renaissanciste-kunsthistorica is en permanent in Toscane woont, een dagtour in het gebied te maken of voor de echte bourgondiers onder ons een volledig verzorgd wijn en gastronomisch weekprogramma te beleven.

Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke wensen en brengt u bezoeken aan wijndomeinen, die alleen op afspraak te bezoeken zijn en krijgt u steeds uitleg van het type wijn en proefadviezen. De wijnen uit het gebied worden uiteraard ook tijdens de lunch en het diner uitgeprobeerd op basis van de gerechten, die op het menu staan. Voor informatie stuurt u een vrijblijvende email aan Toscane@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044