Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Op blote voeten in Cabras, een oude traditie van Sardinië

In de eerste week van september wordt op Sardinie, in het plaatsje Cabras (provincie Oristano) de zogenaamde 'blote voeten race' georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend religieus evenement. Maak kennis met Cabras en het schiereiland Sinis! Je kunt er genieten op het strand, oude ruïnes bezoeken maar ook duiken of (kite)surfen.

Op blote voeten in Cabras, een oude traditie van Sardinië

De 'blote voeten race' in Cabras wordt jaarlijks georganiseerd al sinds de invasie van de Moren in 1600. De Sarden zagen de Moorse piraten aankomen en dachten maar aan één ding; het standbeeld van San Salvatore moest gered worden. Ze bonden takken aan hun blote voeten en begonnen te rennen. Bij het rennen kwam zoveel stof vrij dat de Moren dachten dat ze met zó veel waren, dat ze het niet aan konden. De Moren trokken zich terug en sinds dat moment zijn de Sarden zó toegewijd aan de beschermheilige San Salvatore dat het ritueel elk jaar in stand wordt gehouden; als dankzegging aan San Salvatore.

Dit jaar vindt de race plaats op 31 augustus en 1 september in Sardinië. Mannen gekleed in witte traditionele kleding volgen een man met een vlag in zijn hand en brengen de beschermheilige van Cabras naar het dorpje San Salvatore. De beschermheilige wordt bij het aanbreken van de dag teruggebracht van San Salvatore naar Cabras. Het feest gaat vervolgens verder met oa. traditionele Sardijnse muziek, laboratoria voor kinderen, tentoonstellingen en een vuurwerkshow.

Gastronomie op Sardinië van Cabras

De blote voeten race is de perfecte gelegenheid om de bezienswaardigheden van het schiereiland Sinis te bezoeken én kennis te maken met typisch Sardijnse lekkernijen. Streekgerechten zoals l’oro di Cabras (letterlijk: het goud van Cabras), oftewel la Bottarga, is hier op elke restaurantkaart te vinden. De kuit van de harder wordt in zout geconserveerd en tussen houten planken geperst om het vervolgens te laten drogen. Bottarga wordt vaak gegeten als antipasti, de vis wordt dan in dunne plakjes gesneden en het wordt vervolgens geserveerd op geroosterd brood met een beetje olijfolie. Daarnaast wordt het ook wel over de spaghetti geraspt. De echte bottarga di muggine wordt geproduceerd in Cabras (Oristano) maar op het schiereiland Sant’Antioco en Isola San Pietro waar een rijke tonijnvangst is, wordt het vooral gemaakt van tonijn, de bottarga di tonno.
                

Bezienswaardigheden van Cabras op Sardinië

Het landschap van Cabras en het schiereiland Sinis zit vol geschiedenis. Cabras onderscheidt zich van andere regio’s dankzij het unieke en romantische landschap, meertjes met kleine bruggen waar je prachtige foto’s kunt maken. De blote voeten race op Sardinië biedt de mogelijkheid om het oude dorp van San Salvatore te bezoeken, dat in 1960 werd omgebouwd tot filmset voor een serie Western films. Op het schiereiland van Sinis zijn de oude ruïnes van Tharros te vinden, een kolonie gesticht door Feniciërs in de achtste eeuw. Er tegenover vind je het strand van San Giovanni en in de zomer mag je de betoverende zonsondergang daar écht niet missen. Hou je van sporten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Doordat het strand is blootgesteld aan de wind is dit de perfecte spot om te (kite)surfen! La spiaggia di S’arena Scoada op het grondgebied van San Vero Milis bereik je door Cuglieri aan te houden en vervolgens af te slaan richting San Giovanni.

De mooiste stranden op Sardinië in de buurt van Cabras zijn: Is Arutas (bekend om kwartskorrels), Punta Maimoni e Mari Ermi, San Giovanni di Sinia, Su Siccu en Funtana Meiga. Daarnaast is het ook mogelijk om een boottocht te maken in het beschermde gebied van het eiland Mal di Ventre. In de buurt kun je prachtig duiken bij de rots van Catalano, een oude krater. Een bijzondere grot met veel tunnels en kleurrijke flora, wederom de perfecte plek om de mooiste vakantiefoto’s te maken!

Meer informatie over excursies op het eiland Mal di Ventre op Sardinië? Klik hier
Meer informatie over de oude ruïnes van Tharros op Sardinië? Klik hier!

Op zoek naar een geschikte accommodatie in de buurt van dit evenement op Sardinië? Arbatax Residence biedt gezellige cottages aan, Residence il Sogno heeft vrolijk gekleurde appartementen in Sardijnse stijl en bij Residence Villa Ulivi tref je ruime, comfortabele appartementen, gastvrijheid en optimale service! Voor vragen en/of opmerkingen kun je ons bellen op (+31) 0180 76 91 35 of een e-mail sturen.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044