Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Op een onbewoond eiland.... Asinara; het ezelseiland van Sardinië

Ben jij op zoek naar typische Sardinië bezienswaardigheden? Dan hebben wij de perfecte tip voor jou. Asinara, ook wel het ezelseiland van Sardinië, is gelegen in het noordwesten en stond vroeger bekend als Isola di Sinuaria. Tegenwoordig is het eiland een beschermd natuurgebied wat alleen onder begeleiding van een gids kan worden bezocht!

Op een onbewoond eiland.... Asinara; het ezelseiland van Sardinië

Ben jij op zoek naar typische Sardinië bezienswaardigheden? Dan hebben wij de perfecte tip voor jou. Asinara, ook wel het ezelseiland van Sardinië, is gelegen in het noordwesten en stond vroeger bekend als Isola di Sinuaria. Asinara maakt deel uit van de gemeente Porto Torres in de provincie Sassari, Sardinië. De oppervlakte is slechts 52 m2 en je kunt het eiland bereiken via de boot vanuit de haven van het vissersdorpje Stintino; een boottocht van ongeveer 20 minuten. Je kunt het eiland verkennen met een mountainbike, per kano om het eiland heen peddelen of met een gids vanuit een jeep het eiland ontdekken. 

De naam Asinara komt van Asino, wat ezel betekent. Het is daarom niet gek dat dit eiland bekend staat om de ezel. Niet zomaar een ezel; op het eiland lopen albino ezels je in het wild voorbij! Tegenwoordig is het eiland een beschermd natuurgebied maar vroeger was het een gevangenis, dit maakt het eiland van Asinara zo speciaal.  Deze gevangenis kan nog steeds worden bezocht.  

Sardijnse herders en vissers uit Ligurië vestigden zich op het Asinara eiland, maar na een koninklijk decreet in 1885 werden alle 500 bewoners gedwongen het land te verlaten en vertrokken ze naar het gebied dat nu Stintino heet. De meest bekende achternaam van velen in Stintino is nog steeds Di Ligurie. Dankzij het prachtig witte zandstrand is Stintino is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming op Sardinië maar het heeft ook een mooie geschiedenis. 

Koning Umberto I dwong de bewoners Asinara te verlaten en maakte een strafkolonie van het eiland; meer dan 100 jaar bleef de strafkolonie en het quarantainegebied bestaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden krijgsgevangenen uit Hongarije en Oostenrijk gevangen gehouden, ook de Ethiopische adel werd naar het eiland verbannen. 

De bewaking van Asinara werd vanaf de jaren 70 aangescherpt toen er veroordeelde maffiosi (zoals Salvatore Riina en Raffaele Cutolo) naar de gevangenis werden overgebracht. Behalve gevangenis was het ook een toevluchtsoord, Falcone en Borselino (antimaffiarechters) woonden ook een tijdje op het eland voor hun eigen veiligheid. Door de gevangenen werd het eiland ‘Isola del Diavolo’ genoemd: Duivelseiland.

Sinds 1997 vormt het eiland en het zeegebied eromheen het Nationaal park Asinara, er kwam toen een einde aan de gevangenisfunctie. Je kunt de oude gevangenis bezoeken of een wandeling maken door de natuur, dit alleen onder begeleiding van een gids. Asinara is een ongeschonden pareltje van Sardinië en het grootste eiland in de Middellandse Zee dat nog in ongerepte staat is. Een echte aanrader dus! 

Let op: een bezoekje aan Asinara moet van te voren gereserveerd worden want er is een maximaal aantal bezoekers per dag toegestaan, zie voor meer informatie de website van het eiland

Tritt biedt een aantal vakantiehuizen op Sardinië aan die zijn gelegen in de provincie Sassari. Kijk bijvoorbeeld eens bij Villa Santa Barbara of Agriturismo Borgo Caterina. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze en andere vakantiehuizen op Sardinie via sardinie@tritt.nl of via telefoonnummer 0180 76 91 35.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044