Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Op ontdekkingsreis in Santa Teresa di Gallura....

Santa Teresa di Gallura bevindt zicht in Olbia Tempio; een veelzijdige provincie en daarmee niet alleen geschikt voor een strandvakantie maar ook voor liefhebbers van geschiedenis een leuke bestemming.

Op ontdekkingsreis in Santa Teresa di Gallura....

De regio Gallura heeft een geheel eigen cultuur en een eigen taal; het Gallurees. Dit is een Corsicaans dialect, dat in het zuidelijk deel van Corsica (Sartène en Alta Rocca) gesproken wordt.

Santa Teresa di Gallura

Santa Teresa di Gallura ligt – niet verrassend – in de Gallura streek van Sardinië. Als je er op vakantie bent zijn er eigenlijk 2 dingen die je móet bezoeken: het Nuraghe complex van Lu Brandali en het graf van ‘de reuzen’ la Tomba dei Giganti La Testa. De graven van de reuzen zijn monumenten die vele jaren voor Christus zijn ontstaan en ze zijn verspreid door heel Sardinië. De graven hebben de vorm van een apsis, gebouwd door middel van enorm grote stenen die zijn vastgemaakt aan de grond.

Het complex van Lu Brandali is bereikbaar vanaf het dorpje aan de kustweg die leidt naar Castelsardo. Het is een mooie route in een zeer groene omgeving. Het complex bestaat uit een Nuraghe, een dorpje, een groot graf en schuilplaatsen in de rotsen. Vanaf de top van de nuraghe kun je genieten van en panoramisch uitzicht over de Bocche di Bonifacio tot aan Asinara! Het dorpje dateert uit 1967 en bestond uit 36 hutten. De hutten waren tegen de rotswand aangebouwd, de blokken werden vastgezet met modder. Vloeren bestonden eigenlijk niet, die waren gemaakt van natuurlijke rots of werden bedekt met planten. Jammer genoeg is er weinig van overgebleven! 

La tomba di giganti bevindt zich aan de zuidkant van het dorpje, net buiten het dorp Santa Teresa. Het graf wordt gekenmerkt door een rechthoekig lichaam en de vloer bestaat uit granietplakken. Het graf wordt begrensd door een soort van halve cirkel, wat lijkt op de horens van een stier, anderen associëren het met een baarmoeder. Nuraghe worden vaak in verband gelegd met de cultus van de vruchtbaarheid en bevestigen dat leven en dood nauw verwant zijn. Een interessante theorie vinden wij! 

 

 

Caprera en la casa di Garibaldi 

Caprera is een eiland wat deel uitmaakt van l’Archipelago di La Maddalena. Op dit eiland is het huis van Garibaldi te vinden, de held van de Italiaanse risorgimento. Om Caprera te bereiken, kun je met de veerboot van Palau naar het eiland van La Maddalena. De brug oversteken en de bordjes volgen voor het huis van Garibaldi en je bent er zo! 

Giuseppe Garibaldi vestigde zich in Caprera in 1856 na de door van Anita, de val van de Romeinse Republiek en het opgeven van zijn kinderen. In deze omgeving vond hij de ideale sfeer om zijn leven voort te zetten. Het huis is onderdeel van een enorm beschermd gebied dat het museum van Compendio Garibaldino herbergt. Het complex is gelegen in een mooie omgevind, in de buurt van de zee met granieten rotspartijen en typische mediterrane vegetatie. Het huis is eenvoudig, wit, bakstenen en een dakterras. Het huis bestaat uit 8 kamers, waar nog veel originele meubels te vinden zijn. Ook is de keuken, de open haard, het draaispit en veel persoonlijke bezittingen nog bewaard gebleven. 

La Maddalena: il museu Navale Nino Lamboglia

Gelegen naast een schilderachtige weg, in de regio Mongiardino, vindt je het enige museum in zijn soort dat is gewijd aan het beroemde Romeinse scheepswrak teruggevonden in het water dichtbij het Archipel van La Maddalena. Er is een reconstructie van het scheepswrak te vinden in twee verschillende kamers. Het museum heeft een belangrijke historische betekenis, omdat het eens stukje geschiedenis laat zien. 

Winkelen in Santa Teresa di Gallura

Winkels ontbreken echt niet in Santa Teresa di Gallura. Natuurlijk wordt er veel eten en drinken aangeboden; kaas, wijn en typisch Sardijnse zoetigheid. Daarnaast zijn er veel winkels te vinden die non-food producten verkopen zoals tapijten, keramiek, beddengoed en kurken producten. Een leuk moment om inkopen te doen is op de markt die altijd op donderdagochtend in het midden van het centrum staat. De fruit en groentekraam is aan te raden, evenals de zoetigheid, kaas, oude ambacht, tweedehands en sieraden kraampjes. Ook zijn er in de zomer kleine tentoonstellingen te vinden met oude ambachten, in de warme maanden meestal in de buurt van de zee. 

Streekgerecht uit Santa Teresa di Gallura 

La Zuppa Gallurese, ook wel suppa cuata genoemd door de Sarden, is een typisch streekgerecht wat je echt moet proeven. Het is eigenlijk een soort lasagne; plakken brood (mag ook oud brood zijn) gedoopt in bouillon en pecorino kaas uit de oven. Vandaag de dag wordt het ook wel een ‘arm gerecht’ genoemd maar vroeger werd het alleen gegeten op bruiloften! Il Vermentino is een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) witte wijn  die met zijn intense geur en frisse smaak perfect past bij dit gerecht (ook met visgerechten trouwens). 

Recept

Wat heb je nodig voor de Zuppa Gallurese?
Pane casereccio (of oud brood)  1,2 kilo
Zelfgemaakte bouillon                 1 liter
Belegen kaas                                 100 gr
Pecorino kaas                                100 gr 
Peterselie                                       1 bosje
Nootmuskaat                                 snufje
Munt                                                4 blaadjes 
Boter                                                50 gr

Voor de bouillon:
Maak van een wortel, bleekselderij, ui, tomaat, peterselie, zout, peper en een scheutje olijfolie een lekkere bouillon. Doe alles in de pan met 2 liter water en laat dit 1 uur koken. 

Snijd het brood in plakken en rasp de pecorino kaas. Mix de kaas met de peterselie, munt, peper, een snufje nootmuskaat en kruiden naar keuze (denk aan basilicum, tijm, salie). Vet een ovenschaal in met boter en leg de plakken brood op de onderkant. Bekleed het brood met de kaas/kruidenmix en de geraspte pecorino. Giet hier de warme bouillon overheen en maak eventueel nog een laag (als een soort lasagne). Zet de schaal in de oven op 180 °C voor ongeveer 30 minuten zodat het vocht verdampt en geniet van je zelfgemaakte suppa cuata!

Wil jij ook op pad in Santa Teresa Gallura? Een mooie accommodatie om de streek te verkennen is Resort Punta Falcone. Een goed verzorgd resort met een geweldig uitzicht op zee en op het eiland Corsica. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via de chat of via een mailtje naar sardinie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044