Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Op truffeljacht in Toscane, Italië met de najaarsvakantie!

Funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en zucca (pompoen): ze horen allebei bij de smakelijke najaarsgerechten van Toscane. Maar het lijstje is niet compleet zonder de tartufo bianco, oftewel de witte truffel.

Op truffeljacht in Toscane, Italië met de najaarsvakantie!

De truffel kun je zien als een verwante van de paddenstoel. Het is een ondergrondse schimmel die met name in de buurt van boomwortels groeit. In Italië vind je vooral de witte variant, terwijl Frankrijk bekend staat om de zwarte truffel. Met het blote oog is de truffel niet te zien, maar met wat hulp van een speciaal getrainde hond kun je hem met een beetje geluk vinden. 

                                              

Sterk reukvermogen 
Tijdens de zoektocht gaat de tartufaio oftewel de truffelzoeker samen met zijn hond op pad om te zoeken naar de knollen. Met zijn sterke reukvermorgen weet een truffelhond zonder veel moeite het witte goud op te sporen onder de grond, waarna de tartufaio de knollen voorzichtig uitgraaft. Ook varkens hebben ditzelfde goede reukvermogen en worden daarom ook wel eens ingezet bij het zoeken naar truffels.

De truffel is met name in het najaar te vinden. Vanaf eind september gaan de Italiaanse tartufaio op pad om in de bossen te zoeken naar dit witte goud. Alhoewel Piemonte en met name de omgeving van Alba het bekendst zijn vanwege hun truffels, komen steeds meer truffelzoekers naar Toscane om rond Siena en Pisa te zoeken naar deze delicatesse. Hier zijn de tochten minder druk bezocht en de truffel is net zo smakelijk als zijn beroemde buurman. 

                   

Truffelhoofdstad 
Inmiddels heeft San Miniato een plekje weten te veroveren als truffelhoofdstad van Toscane. Hier zijn dan ook diverse organisaties te vinden die truffelzoektochten aanbieden aan toeristen. In Volterra is er daarnaast een heel festival dat eind oktober in het teken staat van de truffel. Bezoekers kunnen daar diverse streekgerechten proeven, waarvoor gebruik is gemaakt van de smakelijke knol. 

Wanneer je truffel toevoegt aan een gerecht, versterkt dat de smaak ervan. De geur ervan is echter zo vluchtig, dat je de truffel snel moet verwerken om kwaliteitsverlies tegen te gaan. Truffels worden ook wel verwerkt in olie, zodat de smaak en de geur langer behouden blijven. 

Herfstrecept: tagliatelle met funghi porcini en truffel

Ingrediënten (voor 2 personen):
400 gram tagliatelle
400 gram eekhoorntjesbrood (eventueel gedroogd)
250 ml kookroom
olijfolie
2 tenen knoflook
droge witte wijn
rozemarijn
zeezout
ui
witte truffel 

Bereiding:
Zet een pan met water op het vuur en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak in een andere pan de ui en de knoflook, tot ze glanzen. Voeg het eekhoorntjesbrood toe en bak kort mee. Blus af met een glas witte wijn en voeg daarna de kookroom toe. Laat even sudderen en serveer daarna de pasta met de saus, afgemaakt met wat rozemarijn, wat geschaafde truffel en wat zeezout. 

                                                                             

Buon appetito!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044