Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Op zoek naar verkoeling: 6 natuurlijke zwemplekken in Toscane

Behalve een uitgestrekte kustlijn met prachtige stranden, heeft Toscane ook andere plekken, midden in de natuur waar je verkoeling kunt zoeken. We zetten er 6 voor je op een rijtje.

Op zoek naar verkoeling: 6 natuurlijke zwemplekken in Toscane

Toscane heeft de vakantieganger veel te bieden, prachtige landschappen, lekker eten, culturele hotspots en natuurlijk ook zee en strand. De kustlijn van Toscane is ruim 300 km lang. Van Viareggio in het noorden tot Orbetello in het zuiden.  Je hebt dus een ruime keuze als je tijdens je vakantie in Toscane ook heerlijk op het strand wilt liggen en genieten van de Thyreense zee. Maar wil je wel eens wat anders dan het traditionele strand dan zijn er in Toscane ook nog andere zwemplekken te vinden. Plekken waar je soms wat meer moeite moet doen om er te komen, maar de moeite waard, midden in de natuur. We hebben 6 zwemplekken voor je geselecteerd met natuurlijk zwemwater.

Polle di Malbacco en il Pozzo della Madonna – Lucca, Toscane 

De natuurlijke zwembaden en watervallen van Malbacco vind je bij Seravezza, in de provincie Lucca in het noorden van Toscane. Het is ca. 1 uur rijden van Lucca en een half uurtje van Forte dei Marmi.  De beek is een aftakking van de Versilia rivier. Het heldere water in de beek en poelen is wel fris maar in warme zomers natuurlijk heerlijk koel. Je kunt er zwemmen en duiken. Het is een prachtige plek maar inmiddels door toeristen ontdekt dus het is er helaas vrij druk. Als je echter doorloopt kun je langs de beek misschien nog wel rustige plekjes vinden. Doe daarom wel goede schoenen aan en neem zelf proviand en water mee. Je kunt parkeren op de Malbacca parkeerplaats en dan te voet richting het water lopen, een wandeling omhoog van ca. 20 minuten. 

Cascata di Moraduccio – Firenzuola, Toscane 

De watervallen van Moraduccio liggen in het uiterste puntje van de provincie Florence op de grens met Emilia Romagna bij het plaatsje Firenzuola. Een kleine 2 uur rijden vanaf Florence. Vlakbij restaurant Le Cascate is een weggetje dat leidt naar de parkeerplaats van de waterval waarna je over een brug over de rivier naar de waterkant kan. Het weggetje is wel een uitdaging, kronkelend en met scherpe bochten. Zie je die uitdaging niet zitten dan kun je je auto misschien langs de weg parkeren en het hele pad lopend afleggen (ca. 300m). Het is een prachtige plek midden in de natuur, het water stroomt door een diepe kloof. Ook hier geldt ga vroeg als het nog niet al te druk is en helaas zul je ook hier merken dat niet iedereen respect heeft voor de natuur.

Stretti di Giaredo – Pontremoli, Toscane 

Nog een heerlijke ongerepte plek in het noorden van Toscane, in de Lunigiana (provincie Massa – Carrara), ca. 1 uur boven Lucca en 2 uur vanaf Florence. Om er te komen ga je bij Pontremoli de snelweg af en daarna richting Zerni. Volg vervolgens de (bruine) borden richting de Stretti. Bij de parkeerplek is het ongeveer 10 minuten lopen naar de ingang van de kloof, het pad gaat omhoog langs de Gordana rivier. De rotswanden van de kloof zijn door de natuur prachtig gekleurd,  in het heldere water wat erdoor heen loopt kun je niet alleen afkoelen en zwemmen maar dit is ook dè plek voor Canyoning.  Je kunt dit hier met en zonder gids doen. Tours met gids, incl. materiaal kun je reserveren bij de VVV in Filattiera, Sigeric. Op de site van de Stretti kun je meer zien van deze prachtige plek.

Masso delle Fanciulle – Pomarance, Toscane 

Deze plek met de idyllische naam ‘Kei van de meisjes’ vind je vlakbij Volterra, op ca. 1,5 uur rijden van Pisa en een klein uur van de kustplaats Cecina. De Kei ligt bij het bosgebied van Berignone, een beschermd natuurgebied. De rivier hier is een uitloop van de Cecina rivier. Je kunt op verschillende plekken het water in. Er zijn 2 parkeerplaatsen bij de rivierbedding waarvandaan het resp. 20 of 10 minuten (voor deze laatste moet je een stukje door de rivierbedding rijden) lopen is naar de rivier en de rotsen. Het water is schoon, je kunt vrij lang de rivierbedding volgen om een rustig plekje te vinden. In de zomer kan het ook hier druk worden. Het pad is ook te bewandelen door kinderen, heerlijk plekje midden in de natuur.

L’Elsa Viva – Colle Val d’Elsa, Toscane 

De Elsa Viva is een rivier bij het plaatsje Colle Val d’Elsa, op ca. 1 uur van Florence en ca. 30 min. van Castel San Gimignano. De rivier de Elsa ontspringt in de provincie Siena bij het plaatsje Molli, Sovicille op ongeveer 590 m hoogte en bereikt na ongeveer 22 kilometer, het dorp Colle Val d'Elsa. Bij Gracciano, na de brug van San Marziano kleurt het water prachtig turquoise en vormt het een mooie waterval genaamd Dioborrato, die hier een 10 meter diep bad heeft gecreeerd.  Het is de plek waar de stoere zwemmers onder ons geweldige sprongen kunnen maken. Daarna stroomt de rivier mooi door het bos en biedt op veel plaatsen de mogelijkheid om te genieten van een verfrissend bad. Vaak vormt de rivier kleine en grote zwembaden, die ook geschikt zijn voor kinderen en niet-zwemmers om lekker te pootje baden.

Il Corsalone – Arezzo, Toscane 

De rivier de Corsalone is een zijtak van de Arno en je vindt deze rivier bij Bibbiena in de Casentino vallei in de provincie Arezzo. Rij richting het dorpje Corsalone en volg achteenvolgens de Via Europa en de Via Primo Maggio. Er zijn 2 zwemplekken te vinden met helder, koel water. In de schaduw van de bomen kun je hier fijn picknicken.

Nog 2 tips voor als je een van deze natuurlijke zwemplekken wilt bezoeken, probeer het weekend te vermijden en ga vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. 

** Fotocredits header: Fai, www.fondoambiente.it

Wil je ook Toscane ontdekken? Maak een keuze uit onze vakantiewoningen op basis van jouw wensen of vraag ons om advies, italie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044