Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pane di Toscane: Toscaans brood

Pasta, tomaten en olijfolie zijn hoofdbestanddelen in de Toscaanse keuken. Maar er gaat geen maaltijd voorbij zonder daarbij ook brood te serveren. Toscane kent dan ook tal van eigen soorten brood.

Pane di Toscane: Toscaans brood

De meeste Toscaanse broden zijn bereid zonder zout en daar zit een interessant verhaal achter. Omdat Pisa en Florence tijdens de 12e eeuw in de clinch lagen, besloot Pisa om geen zout meer te leveren. De zoutprijzen werden daardoor torenhoog, met als gevolg dat de Toscani iets anders moesten bedenken. Ze besloten toen hun broden te kruiden met verschillende kruiden. Dat beviel zo goed, dat veel broden tot op de dag van vandaag zoutloos zijn en sterk kruidig smaken.

                                        

Omdat het weglaten van zout zo’n gunstig effect had op de gezondheid van de inwoners van Toscane, besloot het Italiaanse Ministerie voor Volksgezondheid recentelijk om het zoutpercentage in de broden in de rest van Italië te verlagen met vijftien procent. Het aantal mensen met hart- en vaatziekten bleek in Toscane namelijk zo’n zes procent lager dan in de rest van het land.

Toscaanse broden
Het broodaanbod in Toscane is erg gevarieerd. Van grote ronde broden tot platte schijven. De meest voorkomende soorten op een rijtje:

-pane sciocco/ sciapo: letterlijk vertaald ‘ flauw brood’ . Het is een groot, rond, ongezouten brood met een lichtbruine korst. Omdat het slechts een dag houdbaar is, is het het beste dit direct na aankoop te consumeren. Lekker met wat olijfolie of tomatensaus.

-pane all’olio: een doorgaans wat kleiner broodje op basis wat bloem, ei, zout, olie en gist. Het wordt vaak opgerold en dan gebakken met wat sesamzaadjes erover.

-pagnotta maremmana: zuurdesembrood uit de Maremma. Het wordt gemaakt van bloem en gist en was traditioneel gezien het brood van de armen. Alleen in de vastentijd verscheen het niet op tafel.

-marocca: een rond, donkerbuin brood dat sterk naar kastanjes ruikt. Het wordt dan ook gemaakt op basis van kastanjemeel. Daarnaast zit er bloem, aardappel, olijfolie en melk in. In het dorpje Casola is er een feest gewijd aan dit brood dat ieder jaar tussen eind oktober en begin november plaatsvindt.

-pane di Cotone: een broodje gemaakt van katoenzaad, water, biergist en zout. Het is zo geconcentreerd dat een brood wel zo’n 2 kilo kan wegen.

-pane di Ramerino: brood met rozemarijn, dat al sinds de Middeleeuwen wordt gegeten. Omdat het relatief zoet is, wordt het vooral bij het ontbijt en tijdens de lunch gegeten.

-schiacciata: een soort focaccia, gemaakt van bloem, biergist, water, zout en olijfolie. Er worden met de hand gaten in gemaakt voor het bakken. Het zout zit niet door het deeg, maar bovenop het brood. Naast de naturelvariant zijn er ook versies met uien, worst en olijven.

Zelf een Toscaans brood maken kan met behulp van deze video.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044