Ga direct naar de inhoud

Pasta, pasta, basta!

Pasta staat al eeuwenlang op het menu wereldwijd en er zijn inmiddels zo’n 400 verschillende soorten te vinden, met veel verschillende bereidingen. Er is zelfs een Wereld Pasta dag, die jaarlijks in oktober wordt gehouden. Deze dag werd in 1995 in het leven geroepen door pasta fabrikanten verenigd in de Unione Italiana Food en de IPO, de International Pasta Organization om dit geliefde voedsel in het zonnetje te zetten. Dit jaar staat de 22ste editie gepland.

Toscane – Testaroli

Testaroli is een traditioneel Toscaans pastagerecht afkomstig uit Noord Toscane en een van de oudste pastavormen. Het zijn een soort dunne pannenkoekjes gemaakt met alleen bloem en water en een snufje zout. Maak hiervan een glad beslag en bak de pannenkoekjes in een hete koekenpan ingevet met olijfolie. Na het bakken snij je ze in ruiten met zijden van 5 cm, deze dompel je in porties enkele minuten onder in een pan met kokend gezouten water, daarna laat je ze uitlekken in een vergiet. Serveer ze direct met pestosaus, wat blaadjes basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Testaroli komen oorspronkelijk uit de Lunigiana, een prachtig gebied met zowel zee als bergen. Lees ook ons blog over dit gedeelte in Toscane. In Pontremoli, op ca. 1 uurtje rijden van Lucca vindt elk jaar een Testaroli festival plaats, de Testarolo Pride.


Foto: Buonissimo.it 

Trenette zijn smalle, langwerpige platte pasta, je kunt ook linguine gebruiken voor dit recept. Per persoon kun je 50 gram boontjes, gehalveerd en 1 middelgrote aardappel toevoegen. Kook deze alvast voor in het kookwater van de pasta, voeg daarna ook de pasta toe. De pesto maak je met basilicum (eventueel wat peterselie) knoflook, een handje pijnboompitten, Parmezaanse kaas en Pecorino kaas beiden geraspt. Meng de pesto met de gekookte pasta, aardappel en boontjes en bestrooi met wat pijnboompitten en geraspte kaas.


Foto: La Campofilone.it

Umbrië – Pasta alla Norcina

Ook Umbrië heeft een befaamd pastagerecht met vleessaus. Bepalend voor deze pasta is de Norcia worst, een kruidige en pittige varkensworst, afkomstig uit het plaatsje Norcia, in de buurt van Perugia. Overigens zijn er twee uitvoeringen van Pasta alle Norcina, een met zwarte truffel en ansjovis en dus een met Norcia worst, room (of ricotta) en eventueel champignons. Voor deze laatste heb je verse varkensworst nodig, bijvoorbeeld venkelworst (Aan Norcia worst is moeilijk te komen buiten Italië.) Mocht je deze niet kunnen krijgen dan kun je de varkensworst zelf extra kruiden met gemalen venkelzaad en wat paprikapoeder of met rozemarijn of tijm. De velletjes van de worst verwijder je en je bakt het vlees rul met fijngehakte ui, afblussen met witte wijn. Vervolgens voeg je verse room toe en wat geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas. Je kunt deze saus combineren met korte pasta zoals Penne.


Foto: Scattigoloso.com 

Puglia – Orechiette

Als we pasta combineren met Puglia dan kunnen we niet om de Orechiette heen. In Puglia eet men namelijk heel graag Orechiette, kleine pasta ‘oortjes’ gemaakt van durum tarwe met water. Vooral in Bari kun je zien hoe ze gemaakt worden door de mama’s, loop maar eens door de Via delle Orechiette in Bari Vecchia (via Arco basso). In Nederland koop je Orechiette in de supermarkt. Traditioneel worden Orechiette geserveerd met kleine vleesballetjes in tomatensaus of met een groente genaamd Cime di rapa. Italiaanse raapstelen maar ze lijken totaal niet op onze raapsteeltjes. In plaats daarvan zou je aspergebroccoli kunnen nemen. De groente kook je samen met de pasta maar haal je er na 4 minuten uit, de orecchiette kook je al dente. De orecchiette en de groente meng je met een paar filetjes ansjovis, gefruit in olie met wat gehakte ui en knoflook. Warm opdienen en serveren met geraspte kaas.

Credits hoofdfoto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Lees ook