Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pasta, per favore! - Over een Toscaanse pastamaker....

De Toscanen worden ook wel boneneters genoemd. Toch beperken ze zich allang niet meer tot bonen alleen, want sinds 1926 heeft Toscane een eigen pastaproducent: Martelli.

Pasta, per favore! - Over een Toscaanse pastamaker....

 

Oorsprong

Over het ontstaan van pasta bestaan diverse verhalen, maar feit is dat Zuid-Italië de eerste Italiaanse regio was waar het gegeten werd. Daar ligt dan ook de oorsprong van de vele soorten pasta die Italië rijk is. Lange tijd kende iedere regio zijn eigen culinaire gebruiken en was pasta in Toscane nog totaal onbekend. Toen Italië in 1870 één land werd, vervaagden langzaam maar zeker de grenzen tussen de diverse regio’s en bereikte pasta ook de andere delen van het land.

 

Toscaanse pasta

De pasta bereikte uiteindelijk ook Lari (bij Pisa), waar de familie Martelli in 1926 een pastabedrijfje opzette. Zij begon met het maken van pasta in de kenmerkende Toscaanse kleur: geel. De producten sloegen aan in Italië en kregen ook internationale bekendheid. In diverse restaurants wordt de naam Martelli dan ook specifiek op de menukaart vermeld.

 

Procédé

Een nieuwe generatie Martelli’s is inmiddels toegetreden tot het bedrijf en ziet er op toe dat de pasta volgens de aloude traditie gemaakt wordt. Deze is er in vijf verschillende soorten: spaghetti, penne, spaghettini, maccheroni en fusilli. De laatste zijn vernoemd naar de stad Pisa, vanwege hun vorm die wel iets weg heeft van de wenteltrap in de toren van Pisa. Vooral het droogproces is belangrijk: dit gebeurt bij lage temperatuur en duurt zo’n 50 uur. Voordeel van dit procédé is dat de pasta poreus wordt, waardoor deze de saus goed opneemt.

 

Bezoek

Wie met eigen ogen wil zien hoe Martelli pasta maakt, kan op bezoek gaan in Lari. Tritt adviseert hier graag bij en heeft diverse accommodaties beschikbaar in de omgeving. Bij Vakantiepark Capannoli kunt u onder begeleiding van een gids een trip maken naar Pastificio Martelli. Kijk op onze site wat dit gemoedelijke vakantiepark u nog meer heeft te bieden. 

Pasta proeven is uiteraard ook mogelijk, in één van de vele restaurants die de regio Toscane rijk is.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044