Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pecorino di Pienza: kaas met geschiedenis

Pecorino wordt op diverse plekken in Italië gemaakt, maar de inwoners van Pienza en omgeving zijn bijzonder trots op hun lokale variant, de Pecorino di Pienza. Wat is er nu zo bijzonder aan deze kaas?

Pecorino di Pienza: kaas met geschiedenis

De basis voor pecorino di Pienza - Schapenmelk

Om te beginnen wordt de Pecorino di Pienza gemaakt van rauwe, volle schapenmelk van Sardijnse schapen die in de Valdorcia alle ruimte krijgen. Ze eten daar kruiden als alsem, morgenster, absint, schorseneren, jeneverbes, lotus en aarmunt (oftewel groene munt), die allemaal bijdragen aan de bijzondere smaak van de kaas.

Oude kaas

De kaas ontleent zijn naam aan de stad Pienza, op slechts een paar kilometer van Montepulciano (provincie Siena). De geschiedenis ervan gaat terug naar de Etrusken, die al schapen hielden voor hun melk. Ook de Romeinen aten pecorino, gecombineerd met wat gedroogd fruit  en zwarte olijven. Overigens betekent pecora, schaap in het Italiaans.

Er zijn verschillende manieren om de kaas te rijpen, maar de enige traditionele is de rijping in eikenhouten vaten gedurende minstens 90 dagen. Soms wordt de pecorino gemarineerd in azijn en zout. Hij kan nog verder op smaak gebracht worden met walnootbladeren, Toscaanse olijfolie en tomaat.

Krachtig

Na ongeveer 40-60 dagen is het een jonge, zachte kaas, die zeker al gegeten kan worden. Rijpt hij langer, dan neemt het vetpercentage nog wat verder toe en wordt de smaak krachtiger. Die laatste variant is ideaal voor een kaasplankje, gecombineerd met wat kastanjehoning en een glaasje Chianti.

Zelf zien hoe de kaas wordt gemaakt, deze proeven en kopen? Dat kan bij verschillende kaasmakerijen (in het Italiaans Caseificio genoemd),  in Pienza en omgeving. Kijk bijvoorbeeld eens bij Podere Il Casale of bij Caseificio Cugusi.  U kunt hier een rondleiding boeken, kaas proeven of zelfs een gevulde picknickmand kopen om buiten heerlijk te genieten van de kaas. 

Wilt u wel in deze omgeving in Toscane uw vakantie doorbrengen?, bekijk dan een van de volgende vakantiehuizen. U kunt ons uiteraard altijd vrijblijvend bellen of mailen voor advies of andere suggesties. 

Lees hier meer over wijn en gastronomie in Toscane 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044