Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pizza! - Pizza dag 2019

16 februari is uitgeroepen tot internationale pizza dag, alhoewel ook 9 februari in diverse landen als de dag wordt gezien voor een extra eerbetoon aan de pizza. Welke dag dan ook, wij zijn dol op dit heerlijke gerecht en het kan niet vaak genoeg pizza dag zijn!

Pizza! - Pizza dag 2019

De beste manier om Pizza dag te vieren is natuurlijk om je favoriete pizza thuis te laten bezorgen, uit te kiezen in je favoriete pizzeria of zelf te maken.

In de tussentijd geven we alvast wat food for thought, pizza feitjes die je misschien nog niet wist en leuk zijn om te lezen …. . terwijl je pizza gebakken wordt wink

Pizza feitjes

 • De eerste pizza met een tomatensaus als basis, zoals wij die nu kennen, dateert uit de 18e eeuw. Daarvoor waren er al gerechten in de vorm van een plat rond brood die werd gebruikt om te beleggen met verschillende ingredienten, reuzel, geraspte kaas en basilicum.
 • Raffaele Esposito, een pizzabakker uit Napels, wordt vaak genoemd als de uitvinder van de klassieke Pizza Margherita, die hij in 1889 bereidde voor Koningin Margherita. Dit blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Al vele jaren eerder waren er pizza’s belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Hij was wel degene die deze pizza “Margherita” noemde.


  Foto: Afbeelding van SALVATORE MONETTI via Pixabay 
   
 • De geboorteplaats van de pizza is Napels. De stad heeft meer dan 800 pizzeria’s, slechts 100 daarvan beschikken over het certificaat van AVPN (de associazione Verace Pizza Napoletana. Dit is de ‘waakhond’ die ervoor zorgt dat het maken van pizza’s en de ingredienten die ervoor worden gebruikt, voldoen aan de Napolitaanse tradities). Heb je trouwens ook de ambitie om een echte pizzaiolo te worden, je kunt bij de AVPN ook cursussen volgen. 


  Foto: Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay 
   
 • De meest gegeten pizza wereldwijd is de pizza Pepperoni.
 • Voor de Napolitanen zijn er echter maar 2 echte pizza’s, namelijk de Margherita en de Marinara.


  Foto: Foto di Paolo Genoese da Pixabay    -   Pizza Margherita
   
 • Misschien overbodig en weet je dit allang maar de Pizza Marinara heeft als ingredienten alleen tomatensaus, oregano, knoflook, olijfolie en soms wat basilicum. Geen enkel stukje vis dus…. De letterlijke betekenis van Pizza Marinara is pizza voor zeevarenden en dat is waar deze pizza ooit voor werd gemaakt. Voor de vissers die dit aten als ze terugkwamen van een hele dag op zee.

  Misschien niet voor te stellen maar er zijn Domino’s pizza zaken in Italie (sinds 2015). Deze zijn vooral te vinden rondom Milaan en Rome. De Italianen vinden de kwaliteit van deze pizza’s over het algemeen niet super, ze noemen dit Amerikaanse pizza’s en dat is heel wat anders dan de echte Italiaanse pizza.
   
 • Wil je weten waar je de beste pizza eet in Italie dan kun je de Gambero Rosso gids erop naslaan (vergelijkbaar met Michelin en dè gids in Italie op het gebied van eten en dus veel belangrijker volgens de Italianen…). Elk jaar geven zij een overzicht van de beste Pizzeria’s verdeeld over verschillende categorien. Hiervoor wordt een soort sterren ranking gebruikt, Spicchi (pizzapunten) genaamd. De hoogste ranking is 3 Spicchi (3 pizzapunten). 

  De beste Napolitaanse pizza in Italie eet je bij Pepe in Grani in Caiazzo, een dorp in de provincie Caserta in de regio Campanie. De beste Italiaanse pizza kun je eten bij Libery Pizza in Turijn en bij Pro Loco Dol in Rome. Campanie (de regio waar Napels ligt) heeft sowieso de meeste Tre Spicchi zaken nl. 13, met Toscane als goede tweede. Daar zijn 12 Tre Spicchi pizzeria’s te vinden. Voor de beste pizza in Toscane kun je naar Kambusa in Massarosa(LU) of bijvoorbeeld naar La Pergola in Radicondoli(SI) of naar La Divina Pizza in Florence.


   
 • De wereldkampioenschappen pizza maken voor pizzaioli worden jaarlijks gehouden, dit jaar vinden ze in Parma plaats op 9, 10 en 11 april. Er zijn 12 categorien waarin wordt gestreden, o.a. die van de klassieke pizza en natuurlijk de Napolitaanse pizza, maar ook de glutenvrije pizza en de vrije stijl pizza. En er is ook een team medaille te behalen.


   
 • De winnaar van 2018 in de categorie klassieke pizza was Stefano Miozzo van ristorante/pizzeria Al Borgo 1964 in Cerea (provincie Verona).
 • De pizza van Stefano Miozzo was belegd met snijbiet, radicchio (roodlof), stukjes gebraden Duif, foie gras (ganzenlever), maldon zout (kristal vlokken), balsamico azijn, Parmesaanse kaas en tenslotte  voor extra smaak wat rasp van bottarga di gallina (gedroogde kuit). Hij noemde deze pizza “Cortile dei Nonni” (letterlijk vertaald: de binnenplaats van mijn opa en oma).

Boek nu een vakantie naar Italie, pizza bakermat! Check onze mooie collectie vakantiewoningen in Toscane en Sardinie. 

Pizza! - Buon appetito!

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044