Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

San Giuseppe: feest in het teken van vaders en de kerk

Traditiegetrouw is het na carnaval tijd voor de vasten. Een tijd lang niets eten, tot aan Pasen. Midden in die periode wijdt men in Italië een dag aan de heilige Jozef, de vader van Christus. Tijdens San Giuseppe, ieder jaar op 19 maart, doorbreken de Italianen voor één dag het vasten voor een uitgebreide maaltijd.

San Giuseppe: feest in het teken van vaders en de kerk

Oorsprong
De oorsprong van dit feest ligt op Sicilië. Toen de Sicilianen leden aan een grote hongersnood, besloten zij te bidden tot de patroonheilige van het eiland: de heilige Jozef. En met succes, want hierna kwam de hongersnood ten einde. Om Jozef te bedanken zetten de Sicilianen tafels klaar met hun verse oogst. Tot op de dag van vandaag wordt dit ieder jaar in heel Italië herhaald met tafels vol lekkers. En wat overblijft, gaat steevast naar de minder bedeelden.

Vaderdag
Omdat Jozef voor de Italianen het symbool is voor de vader, valt Vaderdag in Italië op dezelfde dag. Ter ere van zowel de heilige Jozef als alle Italiaanse vaders worden er diverse zoetigheden gebakken, afhankelijk van waar in Italië het feest gevierd wordt. In Toscane zijn dat onder andere de frittelle di riso, een soort oliebollen op basis van rijst, meel, suiker, melk en eieren. Veel dorpen in Toscane wijden zelfs een speciaal evenement aan deze lekkernij, onder de naam Sagra delle Frittelle.                                                                                                                                                                                                    
Het is vrij eenvoudig om zelf frittelle te maken. Daarom hieronder het recept om het zelf eens te proberen en eventueel aan je eigen vader te serveren:

Frittelle di riso di San Giuseppe

Ingrediënten:

100g rijst
60g suiker
2 theelepels rum
frituurolie
500ml melk
50g geweekte rozijnen
1 citroenschil
kristalsuiker
70g bloem
2 eidooiers
2 eiwitten
1 sinaasappelschil
zout

Bereiding:

Verwarm de melk. Voeg de suiker toe en voeg nadat deze goed is opgelost de rijst, de schillen en een snufje zout toe. Kook de rijst op een laag vuur. Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is en laat hem afkoelen.Meng de bloem met de eierdooiers en de rum en voeg het mengsel aan de rijst toe. Voeg de geweekte rozijnen toe en meng goed.Klop de eiwitten stijf en voeg deze beetje voor beetje toe aan het rijstmengsel. Het deeg moet romig, maar stevig zijn. Als het te dun is kun je een beetje aardappelzetmeel of maïzena toevoegen. Vorm met een lepel balletjes en bak deze in de olie. Serveer de frittelle warm en bestrooi met wat kristalsuiker.

Buona Festa del Papà! 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044