Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sant Antioco, het schiereiland van Sardinië

Het eiland dat beter bekend staat als ’Klein Sardinië’, Isola di Sant Antioco. Sant ’Antioco is een schiereiland gelegen aan de zuidwest kust van Sardinië. Kraakhelder zeewater, de meest ongerepte stranden en ruïnes maken dit schiereiland tot een bij het massa toerisme onontdekte pareltje.

Sant Antioco, het schiereiland van Sardinië

Het eiland dat beter bekend staat als ‘Klein Sardinië’, Isola di Sant Antioco. Sant ‘Antioco is een schiereiland gelegen aan de zuidwest kust van Sardinië. Het schiereiland wordt middels een brug verbonden met het ‘vasteland’. Kraakhelder zeewater, de meest ongerepte stranden en ruïnes daterend uit de pre-Romeinse tijd maken dit schiereiland tot een bij het massa toerisme onontdekte pareltje. 

Sant ‘Antioco is niet zo glamoureus als andere delen van Sardinië, maar is rijk aan geschiedenis. Al sinds de prehistorie is het eiland bewoond en heeft Sant ‘Antioco onder andere een belangrijke rol gespeeld bij de handelsroutes van de Feniciërs. De viaducten, tempels en een landengte (die het eiland verbond met Sardinië) werden gebouwd door de Romeinen nadat zij het eiland bezetten in 238 v. Chr.. Nadat het eiland een bedevaartsoord werd voor toegewijden van St. Antiochus, een Christelijke martelaar kreeg het eiland de naam Sant ‘Antioco. In de verdere jaren werd het eiland onder andere bewoond door de Fransen. Rond 1815 kwamen Noord-Afrikaanse piraten aan land en vermoordden zij het grootste gedeelte van de bevolking van Sant ‘Antioco. In de laatste paar decennia heeft Sant ‘Antioco zich langzaamaan opgekrabbeld. Anno 2019 is het eiland nog onontdekt door internationale toeristen en is het vooral populair bij de Italiaanse vakantiegangers.

Photo credits: lanuovasardegna

Sant ‘Antioco

De grootste stad op het eiland is de gelijknamige stad Sant ‘Antioco. Bij aankomst op het eiland is de pittoreske haven van Sant ‘Antioco het eerste wat opvalt. In de haven zijn aan de kade pastelkleurige huizen te vinden en in het heldere zeewater wisselen vissersboten, luxe plezierjachten en verweerde sloepen elkaar af. Naast de prachtige haven heeft Sant ‘Antioco meer te bieden. De stad heeft een rijk cultureel verleden en net als in andere delen van het eiland zijn ook hier diverse Nuraghe overlijfselen te vinden. Daarnaast is het ook leuk om een wandeling te maken door het oude gedeelte van de stad. Hier vindt men de basiliek van Sant ‘Antioco. Samen met de haven is de basiliek een van de trekpleisters van de stad. Onder de basiliek zijn catacomben te vinden waaronder ook de catacombe van de heilige Antiochus.

Capo Sperone

Capo Sperone is een klif die aan de zuidkant van het eiland te vinden is. Deze klif biedt een adembenemend panoramisch uitzicht op de vulkanische eilanden Toro, Vitellino en Vacca.  Rondom deze klif zijn diverse kleine stranden te vinden vanuit waar je gemakkelijk naar andere mooie afgelegen baaitjes kunt zwemmen. Hier is ook voor de snorkelliefhebbers veel te ontdekken. Bovendien is de kust van Afrika bij helder weer zichtbaar!

Photo credits: Sardegnaconme

Turri

Aan de zuidoostkust van Sant ‘Antioco is Turri gelegen, een van de mooiste stranden van Sant ‘Antioco. De kustlijn van Turri is zeer grillig. De oude toren de Torre Cannai uit 1747 torent boven de rotsen uit. De wandeling naar de toren is zeker de moeite waard. Niet alleen vanwege de kleine tentoonstelling in de toren maar zeker ook vanwege het prachtige uitzicht dat je hier hebt over de smaragdgroene tot kobalblauwe zee. Wist je dat het strand van Turri de ene dag uit zand kan bestaan en de volgende dag uit kiezelstenen? Dit heeft alles te maken met de wind en stroming van het water!

Photo credits: Sardegnaconme

Kustlijn

Sant ‘Antioco is een eiland met contrasten.  Zo ook de kustlijn van het eiland. Ruige kliffen met rotsen die uitmonden in zee worden hier afgewisseld met lange fijne witte of roodachtige zandstranden. Een van de drukste stranden is het strand van Coaquaddus, in het zuiden van het eiland. Het strand van Coaquaddus bestaat uit een lange uitgesterktheid van fijn zand en de kleur van het zeewater varieert van intens blauw tot smaragdgroen. Het grote dennenbos op de achtergrond geeft het strand een Caribisch tintje.

Aan de westkant van het eiland kunnen de wat avontuurlijkere strandgangers hun hart ophalen. Hier is Cala Grotta te vinden. Cala Grotta doet zijn naam eer aan, een kleine baai met rotsen die uitmonden in het kraakheldere zeewater. De echte avonturiers kunnen hier vanaf ongeveer 20 meter hoog een duik maken in de door de natuur gevormde grot. Neem je snorkelset mee bij je duik en je kunt genieten van de prachtige onderwaterweld aan dit gedeelte van Sant ‘Antioco.

Wil jij een paar dagen doorbrengen op Sant ‘Antioco? Dan raden wij je Hotel Seta aan. Dit hotel is een klein familie hotel gelegen in het centrum van Calasetta, eeen idylisch vissersdorpje.  De zussen Claudia en Laura verwelkomen je met open armen en ook hun moeder is elke dag aanwezig om de gasten te verwennen, te beginnen met een zeer uitgebreid ontbijt.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044