Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinië bezienswaardigheden - Il Castello di Sanluri

Ben je op pad in de provincie Medio Campidano en omstreken en hou je van geschiedenis? Dan mag je 'Il Castello di Sanluri', het kasteel van Sanluri zeker niet missen. Het kasteel werd in 1355 op de grens van 2 provincies gebouwd, in precies 27 dagen en 27 nachten.

Sardinië bezienswaardigheden - Il Castello di Sanluri

Castello di Sanluri - strategische positie

Ben je op pad in de provincie Medio Campidano, Sardinië en hou je van geschiedenis? Dan mag je 'Il Castello di Sanluri', het kasteel van Sanluri zeker niet missen!

Door zijn positie, tussen Cagliari en Oristano in, is het kasteel altijd al van strategisch belang geweest; zowel in economisch als militair opzicht. Het kasteel werd in 1355 gebouwd op de grens met de toenmalige staat Cagliari, in 27 dagen en 27 nachten, zoals opgetekend in een manuscript wat bewaard is gebleven in het archief van de Corona d’Aragona di Barcellona (de kroon van Aragon in Barcelona). 

Van de 88 kastelen die op Sardinië te vinden waren tussen de periode dat Sardinië in 4 zogenaamde Giudicati (onafhankelijke staten) was opgedeeld (tussen de 9e en de 15e eeuw) en de Middeleeuwen, is dit het enige kasteel dat de tijd heeft overleefd. Hoewel het kasteel niet écht groot van omvang is, heeft het een belangrijke rol gespeeld tijdens de oorlog tussen het Giudicato van Arborea en de koning van Aragon. De oorlog werd min of meer beslist in het voordeel van Aragon tijdens de slag om Sanluri op 30 juni 1409 en leidde uiteindelijk tot het einde van het Giudicato van Arborea het jaar daarop.  


Castello di Sanluri - rondleiding

Het kasteel bestaat uit een vierkant gebouw, uitgerust met hoektorens. Via de ingang kom je op de binnenplaats uit, vervolgens kun je via een trap naar de begane grond. In het kasteel bevindt zich een wassenbeelden museum en een Renaissance museum uit 1927, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers die zijn gevallen ten tijde van de eenwording van Italië. Er zijn reconstructies gemaakt van verschillende oorlogen, inclusief kleding en wapens die toen gebruikt werden. De hertog van Aosta, Emanuele Filiberto besloot zijn kostbaarheden die hij had overgehouden aan de eerste wereldoorlog te schenken. Zijn kostbaarheden worden bewaard in het paleis van Capodimonte. In de lounge kamer op de begane grond zijn onder andere de musketten van de achttiende eeuw en attributen van Garibaldi te vinden. 

Oorlogsherinneringen

Op de eerste verdieping worden in de rechtszaal veel herinneringen aan de koloniale oorlogen van Eritrea, Libië en Ethiopië tentoongesteld, maar ook aan de fascistische periode in Italië en de laatste wereldoorlog. Er zijn onder andere veel boeken, kranten en documenten van die tijd te bewonderen. 

Beelden van was

De mooiste en meest complete kamer is die gevuld met diverse wassen modellen. De kamer telt ongeveer 400 wassenbeelden, waaronder een aantal zeldzame beelden gedateerd uit de 16e tot de 19e eeuw, gemaakt door zowel Italiaanse als buitenlandse kunstenaars. In de andere kamers wordt het originele meubilair van het kasteel getoond, waaronder ook in de kamer van generaal Nino Villa Santa. De zogenaamde Napoleontische lounge met sabels, zwaarden, documenten en meubilair dat toebehoorde aan de keizerlijke familie en het huis van Doria, met een prachtig achttiende-eeuws bed. Besluit de bezichtiging zeker met een wandeling op het terras dat een waanzinnig uitzicht biedt tot aan Castello di San Michele van Cagliari (op ca. 40 km afstand!). In het park rondom het kasteel worden oorlogstukken, torpedo’s en bommen tentoongesteld. Kortom, genoeg om te bewonderen! 

Castello di Sanluri
Via Nino Villa Santa 1, 09025 Sanluri
Openingstijden: 09:30 – 13:00 uur en 15:30 - 19:00 uur
Kosten: € 5,- per kaartje (65+ € 3,-)


Het kasteel is vanuit verschillende  accommodaties goed te bezoeken. Interesse in een vakantie op Sardinië of advies nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via sardinie@tritt.nl

Blog Tritt - Vakantieinsardinie.nl - Castello di Sanluri

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044