Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinië bezienswaardigheden; op naar Le Miniere del Sulcis!

Ben je op vakantie aan de westkust van Sardinië en wil je meer te weten komen over de historie van Sardinië? Dan raden we je aan om de mijnen van Sulcis te bezoeken, één van de vele Sardinië bezienswaardigheden. Tegenwoordig niet meer actief maar wel toegankelijk voor toeristen om een bezoekje te brengen.

Sardinië bezienswaardigheden; op naar Le Miniere del Sulcis!

Eén van de vele Sardinië bezienswaardigheden; Le Miniere del Sulcis
Ben je op vakantie aan de westkust van Sardinië en op zoek naar een stukje historie van Sardinië? Dan raden we je aan om de mijnen van Sulcis te bezoeken, één van de vele Sardinië bezienswaardigheden. Tegenwoordig niet meer actief maar wel toegankelijk voor toeristen om een bezoekje te brengen.

De geschiedenis van de mijnbouw
De mijnbouw in Sardinië stamt uit het verre verleden rond het zesde millennium voor Christus. In de loop van de tijd is de mijnbouw onder verschillende heersers ontwikkeld. Ten tijde van het Romeinse Rijk was Sardinië het derde gebied dat startte in de mijnbouw, na Spanje en Groot-Brittannië. Metalen zoals lood en zilver werden gewonnen, terwijl Sardinië onder het bewind van Pisa stond; er wordt geschat dat elk jaar zo’n 15 ton zilver aan Pisa werd verstrekt. In het Savoyse tijdperk kreeg de mijnbouw een belangrijke impuls omdat de mijnbouw wetten werden uitgebreid en het recht van privatisering ontstond op het gehele eiland. Rond de jaren 800 waren er ongeveer 59 mijnen op Sardinië, waar vooral ontgonnen lood, ijzer, koper en zilver werd gewonnen.

Mijnbouw activiteit zorgde voor economische en culturele ontwikkeling van mijnbouwgebieden en bracht welvaart naar Sardinië; alléén de leidinggevende en hun families werden echter goed behandeld. Tegelijkertijd werden minderjarige mijnwerkers onbetaald en gedwongen om te werken, zij wendden zich vaak tot federaties om hun rechten op te eisen. 4 september 1904 wordt nog steeds herdacht door het bloedbad van Buggerru, een dag waarop veel opstandige arbeiders hun leven verloren tijdens een protest tegen hun baas. Mijnbouw bereikte zijn hoogtepunt in het fascisme met de opening van kolenmijnen Serbariu en de stichting van de stad Carbonia (afgeleid van carbone wat kolen betekent). In Carbonia kun je een bezoekje brengen aan il Museo del Carbone, het kolen museum. Dit museum maakt nu deel uit van de leukste Sardinië bezienswaardigheden op archeologisch gebied. Eind jaren 60 begon de achteruitgang van de mijnbouw, vanwege hoge productiekosten, de waarde daling van de metalen en de geleidelijke uitputting van afzettingen. De mijnen worden tegenwoordig beheerd door het bedrijf IGEA S.p.A.: het ministerie van industrie, veiligheid, milieubescherming en de regeneratie van verlaten mijngebieden. Deze organisatie heeft ook gezorgd voor de omschakeling van bedrijven terreinen in de archeologische gebieden, waardoor het nu toegankelijk is voor toeristen om een bezoekje te brengen.

Sardinië bezienswaardigheden in de regio Iglesias
In de regio Iglesias vind je verschillende Sardinië bezienswaardigheden; breng bijvoorbeeld een bezoek aan La Miniera di Monteponi. Je vindt er onder andere de galerij van Villamarina, il Palazzo del direttore; het plein van de directeur die ook wel Bellavista wordt genoemd, en de Sala Compressori waar energie wordt opgewekt. Erg fascinerend is La miniera di San Giovanni, deze mijn bevindt zich ook in Iglesias, in de buurt van la grotta di Santa Barbara; bij toeval ontdekt door mijnwerkers in 1952 tijdens een opgraving. Ook la miniera di San Giorgio is bijzonder, die ligt namelijk op de waterbron van Santa Barbara; gebouwd in de stijl van middeleeuwse kastelen.   

De meest spectaculaire mijn, is la miniera di Porto Flavia in de buurt van Masua, dichtbij Iglesias. Deze mijn staat hoog in het lijstje van Sardinië bezienswaardigheden. Het was niet echt een goudmijn, maar een haven van inscheping van het gewonnen materiaal dat over het water werd vervoerd. Een bezoek aan de 600 meter lange galerij eindigt in een adembenemend uitzichtpunt waar je de rotspartij van Pan di Zucchero kunt bewonderen. Als je nog meer wilt genieten van de omgeving en de archeologische gebieden, dan raden we je aan om een boottochtje te doen; een leuke manier om de regio te ontdekken!

Wandelen op Sardinië
Bij Sardinië bezienswaardigheden denk je misschien niet meteen aan wandelen. Juist tijdens een wandeltocht kom je van alles moois tegen onderweg. Wandel liefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze regio van Sardinië. Maak een prachtige wandeling in Nebida en breng een bezoek aan Laveria Lamarmora, een archeologisch bouwwerk wat aan het water ligt, gemaakt van stenen. La miniera di Malfidano is ook niet te missen, het dorp Buggerru is eromheen gebouwd. Vroeger werd het ook wel klein Parijs genoemd in de jaren 800 door de Franse en Belgische bedrijven. Hier is de beroemde Henry galerij gestart, de belangrijkste onderneming voor de mijnbouw, hier passeerde het stoomlocomotief voor het transport van de materialen. Het uitzicht vanaf deze plek is echt fantastisch. Na deze diepe sprong in het archeologisch mijnverleden van Sardinië kun je de hele dag nog eens overdenken terwijl je een duik neemt in de prachtige wateren van Cala Domestica, op een paar kilometer afstand van Baggerru.

Interesse in een vakantie op Sardinië zelf de Sardinië Bezienswaardigheden ontdekken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (+31) 0180 76 91 35 of kijk op onze website.  

  

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044