Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinië vakantie - de kracht van mastiek

We schreven al eerder over de hoge leeftijd die veel mensen op Sardinië bereiken, in een blog over de zogenaamde Blue Zones titel. Dat de Sarden zo oud worden, heeft onder andere te maken met wat ze eten en drinken. Èn een specifiek plantje, genaamd mastiek, zou daar een belangrijke rol bij spelen.

Sardinië vakantie - de kracht van mastiek

Je vindt hem op veel plaatsen op het eiland: de mastiekplant, met zijn donkergroene bladeren en rode besjes. Het is een mediterrane plant die spontaan is gegroeid op Sardinië. Hoewel het plantje met name bekend is van het Griekse eiland Chios, kennen ook de Sarden zijn bijzondere werking al eeuwenlang en zijn er sporen van zijn gebruik sinds de Nuraghische tijd. Vooral de dermatologische eigenschappen van de plant worden geroemd. Maar ook zou de plant gebruikt kunnen worden als deodorant, tegen darmproblemen, tegen veroudering, maar ook om het bloed te laten stollen of gewoon als voedingsstof. 

De werkzame stoffen in de mastiek worden zowel uit de hars van de stengel als uit de bladeren en de besjes gehaald. De besjes worden meestal laat in de herfst geoogst als ze helemaal rijp zijn. Het residu wordt vervolgens vermengd met andere stoffen om er specifieke producten van te maken. Voor ieder gebruik zijn er namelijk verschillende producten waar de mastiek in is verwerkt. Zo wordt hij onder meer gebruikt in deodorant, maar ook in kauwgom, tandpasta en verzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld shampoo.

Mastiekolie

Met name de olie van de mastiekplant is erg geliefd op Sardinië. Deze wordt onder meer gebruikt voor schoonheidsproducten, die met behulp van mastiek huidveroudering zouden tegengaan. Maar Sarden gebruiken hem ook in de keuken, bij de bereiding van salades, vlees, groenten of vis. Ook op die manier zou deze het verouderingsproces helpen tegen te gaan.Tijdens de oorlog produceerden de Sarden thuis zelf mastiekolie, omdat het een goedkoop alternatief was voor olijfolie. Het thuis bereiden is na die tijd echter wat uit de gratie geraakt en nu meer een specialisatie geworden. Naast enkele grote producenten zoals Mediflora en Nexuslab  zijn er ook nog enkele kleinere te vinden op het eiland.

Sardinië souvenir

Hoewel Chios inmiddels wordt overspoeld met toeristen op zoek naar mastiek, is het bestaan ervan voor toeristen op Sardinië nog wat minder bekend. Maar met name de producten van de grotere producenten zijn echter op het gehele eiland goed verkrijgbaar bij kruiden en gezondheidswinkels (erboristeria) of bij een drogist en zijn een leuk souvenir om mee naar huis te nemen als aandenken aan je Sardinië vakantie. Zoek naar ‘lentisco’ of ‘lentischio’ (de Italiaanse naam voor mastiek) en je zult ongetwijfeld talloze producten in diverse varianten vinden.

De streek waaraan Blu zone refereert en waar de hoogste concentratie honderjarigen ter wereld is te vinden, is Barbagia, een bergachtig gebied in het binnenland van Sardinië, voornamelijk deel uitmakend van de provincie Nuoro. Trek tijdens je vakantie Sardinië er een keer op uit naar het ongerepte binnenland van Sardinië en ervaar deze streek. Vanaf bijvoorbeeld Residence Sarga of Borgo Troni is het ongeveer 1,5 uur rijden, wel een dagtrip dus. Voor meer suggesties en vakantie ideeën op Sardinië kun je ons mailen.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044