Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinie vakantie, pak eens een museumpje!

Staat jouw vakantie naar Sardinië ook vooral in het teken van heerlijk genieten en luieren op de prachtige stranden, afkoelen in het helderste blauwe water en het verkennen van idyllische baaitjes? Er is meer.......

Sardinie vakantie, pak eens een museumpje!

Niets mis mee natuurlijk en vooral doen, maar naast al dit zon en zee plezier is het de moeite waard om je ook te verdiepen in de cultuur en tradities van dit bijzondere eiland en haar trotse inwoners. Stap daarom tussen die heerlijke stranddagen door eens binnen bij een van de vele musea die het eiland rijk is. Een prima manier om nader kennis te maken met Sardinie! 

We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Leuke musea voor je Sardinie vakantie


1 Museum voor meditterane weefkunst – Castelsardo

Dit museum kan niet ontbreken in ons rijtje, het is een van de meestbezochte musea op Sardinie gewijd aan een typische oud ambacht in deze streek. In het museum kun je een  collectie handgemaakte producten bewonderen geweven en gevlochten van plantaardige materialen zoals riet, stro en dwergpalm. Allerlei manden en rieten voorwerpen die gebruikt werden in het dagelijks leven op Sardinie.
Ook de locatie is leuk, het museum is gehuisvest in het kasteel van Doria, dat werd gebouwd in de 12e eeuw door de familie Doria van Genua. Het ligt bovenop het gebergte van Castelsardo, hoog boven de baai. (zie ook ons blog). Bovenop kun je genieten van een prachtige uitzicht richting het eiland Asinara. Het kasteel is sinds een aantal jaren geopend voor toeristen en biedt tevens plaats aan het museum. Als je op weg naar het kasteel door Castelsardo loopt, zie je nog steeds de mandenma(a)k(st)ers voor hun huizen zitten.  Vaak bieden ze hun producten te koop aan, een heel leuk souvenir en de beste plek om ze te kopen!
Museo dell'Intreccio Mediterraneo - Castello dei Doria, via Marconi - 07031 Castelsardo

2 Museo Archeologico Nazionale – Cagliari

Dè plek om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van Sardinie met een prachtige verzameling archeologische vondsten o.a. uit de Nuraghe tijd. Het museum is te vinden in het Castello district in Cagliari, in ‘la Cittadella dei Musei’ aan het Piazza Arsenale. Behalve het archeologisch museum zijn er meerdere musea hier gevestigd.
Museo Archeo Cagliari (elke eerste zondag van de maand gratis toegang!)

3 Museo del Sughero – Calangianus

Ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoekje aan dit kleine, leuke museum en leer alles over kurk en de verwerking ervan (wij vinden het vliegengordijn gemaakt van kurken super hip, idee voor thuis…….). Er zijn gratis rondleidingen op bepaalde tijden (inbegrepen bij de ticketprijs).
Museo del Sughero, Via San Francesco, 3, Calangianus.

4 Museo delle Maschere – Mamoiada

Mamoiada is een klein plaatsje gelegen in de provincie Nuoro, in het hart van de Barbagia di Ollolai streek en werelberoemd vanwege haar traditionele, mysterieuze maskers, de "Mamuthones" en de "Issohadores. De mamuthones zijn veelal zwarte maskers met groteske gelaatstrekken, de Issohadores zijn wit. In het museum kom je van alles te weten over de tradities van het dragen van de maskers en kun  je ze ook van dichtbij bekijken. De museumcollectie bevat ook maskers afkomstig uit andere plaatsen op Sardinie. Zeer Sardijns en zeer de moeite waard!
Museo delle Maschere Mediterranee, Piazza Europa, 15, 08024 Mamoiada

5 Museo Etnografico Sardo – Nuoro

Mooi museum met een even mooie collectie typisch Sardijnse folklore artiken zoals sierraden  van filigraan zilverwerk, tapijten, borduurwerk, muziekinstrumenten en speelgoed. Het pronkstuk is te vinden in de hoofdzaal, waar een uitgebreide display is te bewonderen van ruim 80 kleurrijke traditionele klederdrachten afkomstig uit de verschillende geografische delen van Sardinie, ook is er aandacht voor kinderkledij.
Museo Etnografico Sardo, via A. Mereu, 56, 08100 Nuoro

Ga je op pad? check vantevoren de openingstijden, voor veel musea geldt dat ze tussen 13.00 en 15.00 dicht zijn of bijvoorbeeld op maandag gesloten zijn. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044