Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinie wijntoerisme - Cantine Aperte

Een van de belangrijkste events op het gebied van wijntoerisme in Italie is de Cantine Aperte, de open wijnkelders. Sinds 1993 wordt dit evenement jaarlijks in mei georganiseerd op initiatief van de Movimento Turismo del Vino. Ook wijnhuizen op Sardinie doen mee!

Sardinie wijntoerisme - Cantine Aperte

Open dagen wijntoerisme Sardinie

Het evenement vindt dit jaar plaats op 25 en 26 mei. Op deze dagen is het mogelijk om de wijnkelders en wijngaarden van de aangesloten leden te bezoeken en kun je in contact komen met de wijnmakers om van alles te weten te komen over het proces van wijnmaken. Natuurlijk is het ook mogelijk om de wijnen te proeven en te kopen. Ook kun je vaak een wandeling door de wijngaarden maken. Wijnhuizen in heel Italie doen mee aan het evenement. Ook bij veel wijnproducenten op Sardinie ben je op deze dagen van harte welkom. Een unieke manier om kennis te maken met de gastronomische cultuur van het eiland.

Waar vind je Sardinie wijntoerisme?

Op de site van de Movimento Turismo del Vino kun je zien welke wijnproducenten meedoen aan de open dagen. In de loop van de jaren hebben zij steeds meer werk gemaakt van deze open dagen en worden er inmiddels hele leuke programma’s opgesteld door sommige wijnhuizen. Zo kun je bij Argiolas in Serdiana (bij Cagliari) o.a. met Segways en met een Ape Calessino door de wijngaarden onder begeleiding van een gids. Ook is er een ‘cantina’ escape game waarbij je een soort escape speurtocht maakt tussen de vaten, flessen en kurken waarbij je de gouden fles moet zien te vinden. De dag wordt afgesloten met een feestelijke avond met circus- en danstheater.


Foto: Cantina Argiolas Sardegna | www.argiolas.it 

Bij Tenute Carlo Pilli in Soleminis (ook bij Cagliari), kun je een mountainbike excursie doen, maar ook excursies te paard in de wijngaard of een koetstocht met ezels en pony’s. Je kunt inschrijven op een boogschietcursus en er is live jazz muziek en ook een dj.

Bij Vigne Surrau (in Arzachena, de Gallura in het noorden) ben je op zondag 26 mei van harte welkom bij de rondleidingen die ze organiseren met de kans om de Brut Metodo Classico te proeven, vergezeld van lokale salami. Bij de grote wijnproducent Sella e Mosca in Alghero kun je de historische wijnkelders bezoeken als ook het museum van het bedrijf met natuurlijk een proeverij van hun bekendse wijnen.

De wijnhuizen organiseren ook vaak diners op deze dagen, hier moet je echter ruim vantevoren op inschrijven omdat het aantal plaatsen beperkt is.

De toegang tot de wijnkelders en de rondleidingen door de wijngaarden is veelal gratis op deze dagen, voor veel activiteiten moet je echter wel vooraf reserveren. Uiteraard kun je ook buiten deze dagen om de wijnhuizen bezoeken, echter dan moet je wel rekening houden met openingstijden, ook is reserveren dan vaak vereist. Hou er ook rekening mee dat proeverijen alleen tegen betaling mogelijk zijn. Check daarom altijd de openingsdata van de wijngaarden en mogelijkheden voor proeverijen voordat je op pad gaat.


Foto: Cantine Aru, Iglesias (CI) | www.cantinearu.it

Nog meer wijntoerisme

De Movimento Turismo del Vino werd in 1993 opgericht met als doel  het promoten van bezoeken aan wijnbouwlocaties en ontmoetingen met de wijnmakers om zo de wijncultuur te verdiepen en verbreden. Door heel Italie zijn er zo’n 1000 wijnhuizen aangesloten. In Toscane betreft dat ca. 100 wijnhuizen, in Sardinie gaat het om ca. 20 wijnhuizen waarvan er 13 hun deuren openen tijdens de cantine aperte. Een ander evenement geinitieerd door de Movimento is het Calici di Stelle, wat van vrijdag 2 tot zondag 11 augustus plaatsvindt. Op centrale pleinen in diverse bekende wijnplaatsen zijn er proeverijen in combinatie met kunst, show en cultuur, dit alles ‘onder de sterren’.

Wijnhuizen Sardinie voor wijntoerisme

De deelnemende wijnhuizen op Sardinie:

Cantina Argiolas, Serdiana (CA) |  www.argiolas.it

Audarya, Serdiana (CA) | www.audarya.it

Cantina Antonella Corda, Serdiana (CA) | www.antonellacorda.it

Cantine Aru, Iglesias (CI) | www.cantinearu.it

Cantina Lilliu, Ussaramanna (VS) | www.cantinalilliu.it

Cantina Su'entu, Sanluri (VS) | www.cantinesuentu.it

Olianas, Gergei (CA) | www.olianas.it

Nuraghe Crabioni, Sorso (SS) | www.nuraghecrabioni.com

Sella & Mosca, Alghero (SS) | www.sellaemosca.com

Cantina Tenute Carlo Pili, Soleminis (CA) | www.carlopili.it

Tenute Olbios, Olbia (OT) | www.tenuteolbios.com

Vigne Surrau, Arzachena – Porto Cervo(OT) | www.vignesurrau.it

Maak ook kennis met de gastronomie, cultuur en natuur van Sardinie en boek bij ons een aangenaam verblijf, sardinie@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044