Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Scoppio del Carro

Italië is een land vol tradities en dat zie je ook terug met Pasen. Elke stad en elk dorp heeft zijn eigen Paas tradities. Zo heeft Florence de "Scoppio del Carro" oftewel de explosie van de kar. Op eerste Paasdag (16 april 2017) wordt een prachtig versierde antieke kar vol met vuurwerk aangestoken en zorgt zo voor een spetterend, kleurrijk vuur evenement waarmee de herrijzenis van Christus wordt gevierd.

Scoppio del Carro

Deze Scoppio del Carro is een zeer oude traditie die dateert uit de tijd van de Eerste Kruistocht. De legende vertelt dat een jonge Florentijn, genaamd Pazzino buitengewone heldenmoed toonde door als eerste de muren van Jeruzalem te beklimmen en daar de Christelijke vlag te hijsen. Als beloning voor zijn moed kreeg hij van zijn commandant Godfried van Bouillon 3 vuurstenen van het Heilige Graf. De stenen werden meegenomen naar Florence en sindsdien gebruikt om licht en vuur te ontsteken op Goede Vrijdag en met Pasen, zo werd een traditie geboren. In de loop van de eeuwen is de uitvoering wel wat aangepast. De huidige vorm stamt uit het eind van de 15e eeuw.  Volgens de overlevering zou een goede explosie met veel vuur en herrie zorgen voor een goede oogst.

De kar die wordt gebruikt is niet zomaar een kar maar een antiek exemplaar van meer dan 500 jaar oud, met een hoogte van ca. 9 meter. Op eerste Paasdag  gaat deze kar van de Porta al Prato naar de Piazza del Duomo, voortgetrokken door witte ossen die versierd zijn met bloemenslingers gemaakt van de eerste Lentebloemen. Deze processie wordt begeleid door 150 drummers, vaandelzwaaiers en mensen in klederdracht. Het vuur waarmee het vuurwerk wordt aangestoken komt uit de Chiesa degli Santi Apostoli. Hier worden namelijk de historische vuurstenen bewaard  die Pazzino meenam uit Jeruzalem.

Aan het einde van de Paasmis, tijdens het zingen van het Gloria in Excelsis Deo, steekt de aartsbisschop van Florence met het paasvuur een duifvormige ontsteking (colomba) aan die met een draad verbonden is met het vuurwerk in de kar buiten. Tijdens dit alles luiden de klokken van de Klokkentoren van Giotto. Het vuurwerk op de kar duurt zo’n 20 minuten, dit moet wel zonder haperingen verlopen en al het vuurwerk moet afgaan want alleen dàn zijn de Florentijnen verzekerd van een goede oogst, een stabiel leven en goede zaken. En bent u toevallig in Florence op deze dag dan pikt u misschien wel een graantje mee van die voorspoed! 

Florence bezoeken tijdens uw vakantie in Toscane? Wij adviseren u graag over leuke accommodaties vanwaaruit Florence gemakkelijk te bezoeken is. En wat dacht u van een leuke rondleiding onder begeleiding van een Nederlandse gids, zodat u alle bijzondere ins en outs van deze parel leert kennen. Mail ons: italie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044