Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Serieus wandelen in Toscane: de via Francigena, wandelroute Toscane (deel 1)

Wie van lange wandelingen houdt zal zeker van de via Francigena hebben gehoord. De oude weg van Canterbury in Engeland naar Rome. Deze weg is niet te verwarren met de ’Via di San Francesco’ die uitkomt in Assisi en de plekken aandoet waar Franciscus van Assisi is geweest. De via Francigena is een oude pelgrimsroute die op weg naar Italië ook door Frankrijk en Zwitserland gaat.

Serieus wandelen in Toscane: de via Francigena, wandelroute Toscane (deel 1)

Vroeger gingen mensen vooral op pelgrimstocht uit religieuze overwegingen, maar sommige mensen vertrokken omdat ze het gewone leven te saai vonden. Een pelgrimstocht was een geweldig avontuur, een mogelijkheid om andere mensen te leren kennen dan die uit de directe omgeving (in de tijd vóór auto’s, treinen en ander snel vervoer) en de kans om iets van de wereld te zien.  De via Francigena was één van de routes die werden afgelegd.

Uiteraard bracht deze weg voor de steden en dorpen die werden aangedaan veel voordelen met zich mee, er ontstond handel en de steden en dorpen hoorden over nieuws dat hen anders niet ten oren zou komen.

Jarenlang was iets als een pelgrimsroute lopen enkel voor weinigen weggelegd, maar de laatste jaren is het helemaal terug van weggeweest. Mocht je geen tijd of zin hebben om de hele route te lopen, dan zou je tijdens de vakantie in Toscane een deel kunnen lopen, of elke dag een stukje en terug. Ook delen van de route fietsen is een goede optie, maar je hebt dan wel een mountainbike nodig! De route is schitterend, maar dat spreekt voor zich in Toscane.

Wandelroute Toscane, van San Miniato naar Gambassi Terme 

Je zou in San Miniato kunnen beginnen, een prachtig dorpje (het bovenste deel) met weinig toeristen. Het eerste stuk van de route loopt langs de normale weg, maar er is grotendeels een pad langs de weg aangelegd zodat je niet echt op de weg wandelt. Mocht je besluiten heen en weer te lopen, dan zou je de auto kunnen parkeren waar de route van de asfaltweg afgaat (op het punt met de coördinaten: 43.660047, 10.900295 - Via Castelfiorentino). De afstand van het centrum van San Miniato tot dit punt is ongeveer 6 kilometer.

De route is heel goed aangegeven met bordjes, zeker als je van Noord naar Zuid loopt (de route gaat naar Rome, vandaar dat iedereen die richting oploopt). Ben je van plan een stuk te wandelen en dan terug te lopen, hetgeen zeer de moeite waard is omdat je alles zo op de terugweg op een andere manier ziet, let dan goed op bij kruispunten zodat je op de terugweg makkelijk de weg terug kunt vinden. 

Van het punt hierboven tot aan het volgende punt waar een asfaltweg is, in Coiano, is wederom ongeveer 6 km. Je loopt hier schitterend door een typisch Toscaans landschap, met olijfboomgaarden en wijngaarden, cipressen en her en der wat huizen of een heel groot boerenhuis. In het middeleeuwse plaatsje Coiano staat een prachtige oude kerk, die zeker al in 1029 bestond (wat blijkt uit documenten die zijn teruggevonden). Waarschijnlijk is de kerk nog veel ouder. Er staat ook een kasteel, il Castello di Coiano, maar dit is niet te bezoeken tenzij je er verblijft (ook geschikt voor evenementen zoals een receptie, bruiloft etc.). Er is verder een restaurant en ook een picnic plaats met tafel en banken en een kraan waar je water kunt drinken.

De weg vervolgt over een pad langs wat huizen en vervolgens kom je bij een aantal verlaten huizen op een schitterende plek. Onvoorstelbaar dat hier niemand woont! Over de heuvelrug loop je verder tot opnieuw een groepje verlaten huizen en daar kom je bij een andere asfaltweg met picnic plaats, ditmaal zonder water (dit ligt langs de weg, dus je kunt beter eerder of later ergens stoppen). Dit is ongeveer 4 km van Coiano.

Gambassi Terme, keerpunt of eindpunt van deze wandelroute Toscane 

Het pad vervolgt, na heel kort de asfaltweg te hebben gevolgd, over wederom een schitterende heuvelrug. Je komt na 3 km weer bij een asfaltweg die je heel kort volgt en daarna oversteekt om heuvel op richting Gambassi Terme te lopen. Het laatste deel van het pad, ruim 2,5 km, loopt langs de asfaltweg. Gambassi is een prachtig dorpje, met een schattig plein en wat kleine steegjes. Het is heel klein, maar er zijn bars en restaurants.

Na deze route genoeg gewandeld? Het is ook mogelijk om met de bus van Gambassi Terme, met een overstap in ofwel Montaione ofwel Castelfiorentino, terug te keren naar San Miniato. 

Net als de eerder genoemde fietstocht, vindt ook deze wandeltocht plaats in het hart van Toscane. Tritt heeft hier diverse aangename vakantiewoningen beschikbaar, die een goed uitgangspunt zijn om deze streek te voet te verkennen zoals bovenbeschreven wandelroute Toscane. We noemen:  

Agriturismo Castellucio, is een gastvrije agriturismo met 9 appartementen en en groot zwembad met zonneterras. Vanaf het zwembad is het uitzicht waanzinnig. De heuvels van de Chianti en de Torens van San Gimignano vormen het decor voor dé Toscaanse beleving. 


 

Borgo Alberi ligt in de heuvels bij Montaione en biedt ruime, stijlvolle appartementen in Toscaanse stijl. Op het heel rustig gelegen landstuk liggen 10 appartementen in verschillende landhuizen. Er is een zwembad met kinderbad. 


 

 

Ben je geïnteresseerd in deze of andere accommodaties, mail ons voor meer informatie, toscane@trit.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044