Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Serieus wandelen in Toscane: de via Francigena, wandelroute Toscane (deel 2)

We gaan verder wandelen op de via Francigena in Toscane, de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome. We hebben al een stuk van de route beschreven in ons vorige blog. Dit keer gaan we naar San Gimignano, beroemd torenstadje en een must see in Toscane.  

Serieus wandelen in Toscane: de via Francigena, wandelroute Toscane (deel 2)

Via Francigena deel 2 - Wandelroute Toscane van Gambassi Terme naar San Gimignano

Zoals gezegd, in de vorige blog is de route van San Miniato naar Gambassi Terme van de Via Francigena al aan bod geweest. Heb je echter een vakantiehuis gehuurd in de buurt van San Gimignano en hou je van een mooie wandeling, dan kun je beter het deel van de route lopen rond San Gimignano. 

Mocht je echter helemaal van Gambassi naar San Gimignano willen lopen (13 km, dus op zich goed te doen) dan zou je in San Gimignano kunnen parkeren en de bus naar Gambassi nemen (overstappen in Certaldo).

Gambassi Terme is een klein en schattig dorpje halverwege een heuvel. Goed geconserveerd met kleine steegjes en een mooi pleintje. Je volgt een heel kort stukje de asfaltweg naar Certaldo en slaat vervolgens rechts af een pad op. Dit pad loopt langzaam naar beneden en eenmaal in het dal aangekomen, loop je daarna deels vrij steil weer omhoog. Het uitzicht is schitterend en het is een heel rustig pad, gebruikt door en handjevol mountainbikers en wat mensen die in die buurt wonen. Uiteraard kun je ook af en toe pelgrims tegenkomen, te herkennen aan een grote rugzak!

San Gimignano, wereldberoemde torenstad

Na zo’n 5 kilometer kom je op een kleine asfaltweg die je een tijdje volgt. Je ziet San Gimignano, te herkennen aan de vele hoge torens, langzaam dichterbij komen en elke woning lijkt zo ongeveer te zijn verbouwd tot een agriturismo of B&B de laatste jaren. San Gimignano is wereldberoemd. Vroeger was het ook een belangrijke stad en dat kun je aan de woningen zien. Er zijn veel grote oude villa’s en de huizen staan relatief dicht bij elkaar. In armere gebieden liggen boerenhuizen vaak verder uit elkaar en mooie villa’s zie je er veel minder vaak.

De weg loopt onder een oud kloostercomplex door, het ‘Santuario di Maria Santissima Madre della Divina Provvidenza’ (het heiligdom van de allerheiligste moeder van de goddelijke voorzienigheid). In onze andere blog over een fietstocht naar San Gimignano vind je hier meer informatie over; een leuk verhaal over een wonder dat op deze plek schijnt te hebben plaatsgevonden.

Klooster voor bezinning 

Na zo’n twee kilometer op deze kleine asfaltweg volg je de route naar rechts. Die weg gaat een beetje berg op en mocht je moe zijn, dan kun je ook gewoon de kleine asfaltweg blijven volgen. Deze komt uit op dezelfde grotere weg waar de route ook op uitkomt. Je mist dan alleen wel een klein klooster, il Monastero di Bose. Dit is een prachtig klooster, goed onderhouden en op een schitterende plek. De kerk bestond al voor het jaar duizend, blijkt uit oude documenten. Het klooster is momenteel onderdeel van een kleine orde die zich ‘Monastero di Bose’ noemt, ontstaan rond 1965 met het idee om alle Christelijke religies samen te brengen en te leven volgens het Evangelie en celibatair. Het klooster ontvangt gasten die rust zoeken en zich willen bezinnen. Je eet samen met de kloosterlingen, in stilte. Het klooster maakt keramiek en ze hebben een grote moestuin waar ze af en toe producten van verkopen. Interesse? Zie hier de website; na 10 februari worden er weer reserveringen aangenomen. Misschien wel een mooie combinatie met deze wandelroute Toscane.....

Wandelroute Toscane, het pelgrimgevoel 

Na dit klooster kom je op een grotere asfaltweg die je tot aan San Gimignano blijft volgen, nog ongeveer drie kilometer. Dit is een prachtige wandeling met mooi en weids uitzicht en ook een bijzondere ervaring om te voet aan te komen in San Gimignano. Tenminste als  het je lukt om door de toeristen heen te kijken en te bedenken hoe het honderden jaren geleden moet zijn geweest voor de echte pelgrims!

Tenuta A Chianni ligt vlakbij Gambassi Terme en San Gimignano. Een mooi verzorgd, uitgestrekt landgoed van 62 ha. Het landgoed is gevuld met olijfbomen (ca. 1000), wijngaarden, cipressen en bossen met oude eiken, waar u heerlijke wandelingen kunt maken tot aan het meer waar regelmatig reebokken en damherten verschijnen. De aangeboden vakantiewoningen bestaan uit  2 vrijstaande villa’s, 7 appartementen en 6 junior suites. De opzet is ruim en biedt veel privacy.

 

Voor de beschikbaarheid van deze en andere vakantiewoningen in combinatie met de beschreven wandelroute Toscane, meer informatie of reservering, mail ons toscane@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044