Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Serieus wandelen in Toscane: Deel 1 van de pelgrimsroute Via Lauretana van Siena naar Cortona

Toscane kent vele wandelroutes voor iedereen die van lange wandelingen houdt. Een van deze wandelroutes is de Via Lauretana, de oude pelgrimstocht van Siena naar Cortona. In deze blog nemen we je mee op pad.

Serieus wandelen in Toscane: Deel 1 van de pelgrimsroute Via Lauretana van Siena naar Cortona

In de 15e, 16e en 17e eeuw was de Via Lauretana een populaire pelgrimsroute die afweek van de Via Francigena. De Via Lauretana brengt je van Siena naar Camucia, aan de voet van Cortona. Onderweg passeer je Asciano, Sinalunga, Torrita di Siena en Montepulciano om via het kasteel van Valiano uit te komen in Cortona. De Via Lauretana is opgedeeld in vijf etappes van 18 tot 23 kilometer lang.

Wandelen Toscane - Etappe 1: Van Siena naar Vescona

Jean Paul Phillipe - Crete Senesi
Photo Credits: Cretesenesi.com

De eerste etappe leidt de Via Laurentana naar Biancane di Leonina. Hier zijn karakteristieke kleipaden te vinden. Deze kleipaden doen je met hun blauwgrijze tot ijswitte kleuren denken aan een maanlandschap. Wanneer je de weg vervolgt kom je tussen Leonina en Mucigliani langs het monument van Jean Paul Philippe. Gelegen op een heuvel is het uitzicht tijdens zonsondergang fenomenaal, dit magische moment mag je niet missen tijdens je wandeltocht. Vanuit dit monument brengt het pad je verder naar Mucigliani. Tenmidden van de glooiende heuvels en het platteland van Siena bereik je uiteindelijk het bewoonde centrum van Vescona.
Afstand: 19,5km
Hoogteverschil bergop: 430 meter
Hoogteverschil bergaf: 395 meter

Wandelen Toscane - Etappe 2: Van Vescona naar Serre di Rapolano

Asciano
Photo Credits: Flavia Cori

Tijdens de tweede etappe verlaat je Vescona en vervolg je de tocht naar Serre di Rapolano. Dit betoverende dorp bereik je via diverse onverharde wegen door  het Toscaanse platteland. Vanuit Vescona kom je als eerste aan bij Monte Sante Marie. Monte Sante Marie is een belangrijke archologische vindplaats uit de Lombardische tijd. Vanuit Monte Sante Marie vervolg je de weg richting Asciano. Het karakteristieke dorp Asciano heeft een historisch centrum met vele steegjes en zijstraten. Even buiten het centrum van Asciano is de Pieve di Sant Ippolito te vinden. Dit is de oudste kerk van de stad. Mocht je deze kerk willen bezoeken dan is het goed om te weten dat de kerk alleen op afspraak bezocht kan worden. De Via Lauretana gaat vervolgens verder door de velden tot je in het betoverende dorp Serre di Rapolano uitkomt.
Afstand: 23 km
Hoogteverschil bergop: 639 meter
Hoogteverschil bergaf: 641 meter

Vakantie Toscane - Tritt verblijftip: Agriturismo Murlo

Deze kleinschalige agriturismo met een persoonlijke touch ligt op 30 km ten zuiden van Siena. Het landhuis heeft een zeer rustige ligging tussen 2 befaamde streken, die van de Chianti Classico en de Crete Senesi. Prachtige landschappen met wijngaarden en olijfbomen in de Chianti tot aan rijen  cipressen, oude boerenhuizen en de zo typische grijs gekleurde heuvelformaties in de Crete Senesi. Je kunt hier fantastische roadtrips maken door dit schilderachtige landschap.

 Agriturismo Murlo

Ben jij benieuwd naar het vervolg van deze tocht? Volgende week lees je deel 2 van de Via Lauretane op onze blog!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044