Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Theaterfestival Boccaccio: 30e Editie Mercantia

Op een steenworp afstand van Florence ligt het Toscaanse plaatsje Certaldo. Sinds 30 jaar is het de thuisbasis van het grootste straattheaterfestival ter wereld, de Mercantia. Daarnaast is het sinds 700 jaar de geboorteplaats van schrijver Giovanni Boccaccio. Dit bijzondere festival vindt dit jaar plaats van 12 tot 16 juli.

Theaterfestival Boccaccio: 30e Editie Mercantia

Het is 1313 als in Certaldo Giovanni Boccaccio ter wereld komt. Zijn vader had hem graag als zakenman of rechter gezien, maar al tijdens zijn studie heeft hij een grote interesse voor de literatuur. Boccaccio komt terecht in de intellectuele kringen van Napels, waar de basis wordt gelegd voor zijn humanistische levensvisie. Na diverse omzwervingen vestigt hij zich in 1348 in Florence, waar hij de Decamerone schrijft. De honderd novellen worden tot op de dag van vandaag gezien als zijn grootste meesterwerk. 

Nimfen

Het geboortehuis van Boccaccio is nog steeds te bezichtigen in Certaldo. Het wordt gebruikt als decor voor enkele van de voorstellingen tijdens straattheaterfestival Mercantia, dit jaar van 12 tot en met 16 juli. In het huis voert theatergroep I Macelli het stuk I Giardini delle Ninfe op (de tuinen van de nimfen). Het is gebaseerd op het laatste gedicht uit de Decamerone, Ninfale fiesolano. Ook de tuin staat in het teken van nimfen, met bodypaintartiesten en Paola Stella Minni die Boccaccio voordraagt met behulp van diverse poplegendes als David Bowie en Freddy Mercury.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprookjes

De Mercantia gaat echter veel verder dan alleen Boccaccio. Het overkoepelende thema van dit jaar is 'La Grande Festa, dat verwijst naar het 30 jarige bestaan van het feest, wat een groot feest verdient! Van poëzie tot dans en van straatorkesten tot poppenspelers: het aanbod is zeer divers en er zijn gedurende vijf avonden meer dan 100 voorstellingen te bewonderen. Het oude stadje Certaldo is er de perfecte setting voor met zijn oude historische centrum en zijn ommuurde gedeelte genaamd Certaldo Alto.

Verblijf

Wie een bezoek wil brengen aan de Mercantia doet er verstandig aan om een accommodatie in de buurt te zoeken om er ten volste van te kunnen genieten. Florence is natuurlijk een optie, maar wie de drukte wil vermijden is beter af in de glooiende heuvels bij Montespertoli Tenuta Manuela, of in het bosrijke Montaione  Corte di Tonda. Vanaf daar is Certaldo binnen een half uur te bereiken. Een dagtripje naar Florence is natuurlijk ook een optie.

 

De Mercantia vindt in juli plaats, hou de website in de gaten voor het volledige programma en data 2019. Prijzen voor tickets liggen tussen de 10 en 20 euro. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044