Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toeren in Toscane: Chianti

Behalve de befaamde wijnkelder van Antinori is er nog meer te ontdekken en te proeven in de Chianti streek in Toscane. In deze buurt zijn heel veel andere kleine wijnhuizen te vinden en bijna overal is het mogelijk wijn te proeven, soms gratis, maar meestal tegen een kleine betaling. Lees meer over 'dintorni di Antinori'.

Toeren in Toscane: Chianti

In een vorig blog hebben we 7 bijzondere wijnkelders voorgesteld waar niet alleen geweldige wijnen worden gemaakt maar waar ook  de moderne architectuur van de wijnkelders zeer de moeite waard is om te zien.

Chianti en omgeving

Uiteraard hebben we ook de prachtige wijnkelder van Antinori nel Chianti Classico genoemd gelegen tussen Siena en Florence. Het woord kelder dekt de lading hier niet, maar in het Italiaans is een cantina zowel een plek waar wijn wordt gemaakt (en andere dingen) en ook de kelder. De cantina hoeft niet onder de grond te zitten, maar is normaal gesproken wel het koelste deel van het huis of gebouw.

Bij een bezoek aan Toscane zal het Chianti gebied bij velen hoog op het lijstje staan, zeker als je van een goede wijn houdt. Mocht je graag wijn proeven maar is een bezoek aan Antinori een beetje teveel van het goede en houd je het liever wat simpeler? In deze buurt zijn heel veel andere kleine wijnhuizen te vinden en bijna overal is het mogelijk wijn te proeven, soms gratis, maar meestal tegen een kleine betaling. We noemen er een paar, dintorni betekent eromheen in het Italiaans, vandaar Dintorni di Antinori oftewel Chianti en omgeving

Overigens kun je de kelder van Antinori wel van een afstandje bewonderen,  vanaf de heuvel ertegenover heb je prachtig uitzicht. Hoe kom je daar? Neem de afrit Tavarnelle en rij  heuvel op richting Tavarnelle, eenmaal bovenaan de heuvel sla je direct de eerste weg rechts in, de Strada Romita. Rij tot aan een kleine weg rechts (van asfalt) die naar ‘Pergolato’ gaat. Deze weg gaat steil omlaag en komt uit bij een oude burcht met wat huizen eromheen. Vanaf deze weg zie je het wijnhuis goed liggen.

Dit is tevens een goed uitgangspunt om andere kleine wijnhuizen te vinden. Aan te raden is ‘Cantina Filippo’ een biologische wijnmaker op dezelfde weg, de Strada Romita, net iets verder dan de afslag naar Pergolato. Filippo spreekt Engels, dus communicatie is goed mogelijk ook als je geen Italiaans spreekt. Reserveren is wel nodig want hij is niet altijd in de cantina aanwezig, telefoon +39 348 3313084 / Via Malafrasca 103, 50026 San Casciano in Val di Pesa. Er zijn verschillende dieren te vinden op deze boerderij zoals honden, paarden, kippen, geiten en een ezeltje, dus ook leuk voor de kids.  

Langs dezelfde weg zit ook Tenuta Il Corno, een kasteel dat wijn en olijfolie produceert. De olijfolie is zeer goed en wordt geperst met een eigen olijvenpers. Ook hier is reserveren aan te raden. Er is een restaurant bij en tevens een agriturismo met kamers, dus de wijnen kunnen bij het eten eventueel worden geproefd. Het restaurant is elke avond geopend voor diner (vanaf 19.30u), op zaterdag en zondag kan er ook gelunchd worden. Telefoon +39 055 824851 / Via Malafrasca, 64, 50026 San Casciano in Val di Pesa.

Klooster in de Chianti

Schuin achter de Cantina Antinori ligt een schitterend oud klooster, Badia a Passignano (voluit Abbazia di San Michele Arcangelo a Passignano). Ga richting Sambuca vanaf de afslag Tavarnelle en net voor Sambuca, bij een industrieterrein, is een weg naar links genaamd de Strada di Badia. Deze weg leidt naar het klooster. Het klooster en het bijbehorende kerkje is echt een bezoek waard. Dit kan echter alleen onder begeleiding maar buiten rondlopen geeft al een prachtige indruk. Als je hier vervolgens verder omhoog rijdt, passeer je verschillende cantina’s. Uiteraard is het bij velen mogelijk om wijn te proeven. Er zijn ook volop eetgelegenheden te vinden. Dit is het gebied van Greve in Chianti en Panzano (ook in Chianti), het hart van de Chianti streek. Met prachtige uitzichten over wijngaarden en her en der olijfboomgaarden is het de moeite waard hier een stukje doorheen te rijden met de auto of met de fiets voor de sportievelingen.

Vakantie in de Chianti

Verblijven in de Chianti streek in Toscane? Agriturismo Borgo San Lorenzo, deze accommodatie ligt op een groot landgoed vlakbij Montespertoli. Een bijzondere excursie over het landgoed is Enotrekking: hierbij wandelt de eigenaar (tevens sommelier) met zijn groep gasten door de wijngaarden en geeft een gepassioneerde bedrijfspresentatie.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044