Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscaanse delicatessen: groente en fruit uit de streek

Wie aan de Toscaanse keuken denkt, denkt al snel aan pasta, wijn en zoete koekjes. Maar Toscane heeft ook een groot aantal minder bekende specialiteiten. Op het eerste gezicht lijken de appels en uien uit Toscane wellicht op die in Nederland, maar niets is minder waar. Om u alvast wat wegwijs te maken voor uw verblijf tijdens uw vakantie in Toscane, volgt onderstaand een overzicht van bijzondere lokale Toscaanse specialiteiten op het gebied van groente en fruit.

Toscaanse delicatessen: groente en fruit uit de streek

 

 

Ciliegia di Lari
Een kers met een dieprode kleur en een zoete smaak. Hij komt uit de buurt van Pisa en heeft ieder voorjaar zijn eigen festival in het gelijknamige plaatsje Lari. Het festival vindt meestal eind mei/begin juni plaats. Zelf kijken in Lari, boek een verblijf bij Agriturismo Tonnaia.

 

 

Pera Picciola
Een peer met een lange geschiedenis. Al rond het jaar 900 werd hij gegeten in de streek rondom Monte Amiata. De peer heeft een lange steel van ruim 50 centimeter lang. Hij wordt voornamelijk verwerkt in siroop en likeur, aangezien ie rauw nogal taai en bitter is. 

 

 

Mela Nesta
Een appel die groeit in de provincies Arezzo en Florence, die al gegeten werd door de Romeinen. Hij is plat aan de onder- en bovenkant en doorgaans niet zo groot. De kleur varieert van geel tot rood, afhankelijk van hoe rijp hij is. 

 

 

Fico dottato
Een vijg die nogal licht van kleur is. Hij wordt vaak geserveerd bij vleeswaren of gedroogd. Het is de basis voor de beroemde Carmignano vijgen. 

 

 

Cipolla di Certaldo
Deze ui kwam voor in het boek Decamerone van Boccaccio en is het symbool geworden voor de stad Certaldo. Hij is er in twee varianten: de Statina en de Vernina. De eerste is rond en paars en wordt vooral in de zomer gegeten. De tweede variant is helderrood en meer een winterui.

 

 

Fagiolo Rosso di Lucca
Een roodkleurige boon met donkere streepjes en een sterke smaak. Hij wordt geteeld op het platteland rondom Lucca en is de basis voor diverse traditionele gerechten. 

 

 

Patata rossa di Cetica
Een aardappel met een paarse schil. Sinds de jaren ’30 wordt deze geteeld rond Pratomagno, Casentino en Valdarno. Het is een goede basis voor onder andere gnocchi. 

 

 

Pomodoro costoluto fiorentino
Een geribbelde vleestomaat met een intens rode kleur en een krachtige smaak. Van deze tomatensoort wordt vaak pappa al pomodoro gemaakt, de basis voor diverse pastasauzen.

 

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044