Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscaanse groenten: de bosasperge

Het is bijna voorjaar en dat betekent dat de asperges weer in aantocht zijn. Ook in Toscane geniet men volop van deze lekkernij, zij het in een net wat andere vorm. Niet de witte, maar de groene bosasperge is hier namelijk de specialiteit.

Toscaanse groenten: de bosasperge

Het bos in op zoek naar asperges, heerlijke Toscaanse groenten

De bosasperge (asparagi di bosco) of wilde asperge (asparagi selvatici) komt met name voor in het gebied rond de Middellandse Zee en is de basis van alle andere soorten asperges. Het is een struikachtige plant die lange, dunne groene tot paarse asperges geeft. Deze soort was al bekend bij de Egyptenaren, oude Grieken en Romeinen, die ze vooral als medicijn gebruikten. De Italianen zelf zien ze meer als een lekkernij, die ze verwerken in salades, taarten, pasta’s en risotto’s.

Wie zelf op zoek wil gaan naar de bosasperge, kan dat vanaf maart doen in één van de Toscaanse bossen. Het plukken ervan is namelijk legaal en gebeurt dan ook volop. De enige regel is dat het na begin juni niet meer gebeurt, wat samenvalt met het moment waarop de plant doorgaans uitgebloeid is.

Aangezien de bosasperge in Nederland niet groeit en enkel verkrijgbaar is bij een paar speciaalzaken, is het een aanrader om tijdens een bezoek aan Toscane in het voorjaar op zoek te gaan naar deze soort. Verwerkt in een  typisch Toscaans gerecht zijn ze namelijk niet te versmaden. Heb je niet zo'n 'jachtinstinct', je kunt de asperges in bosjes ook op de lokale markt kopen. 

Zelf vinden we risotto met bosasperges erg lekker maar voor de pasta liefhebber hebben we een gerechtje gevonden waarin de asperge is verwerkt in pasta. De Italianen gebruiken hiervoor vaak een stevige pasta soort zoals penne, linguine of tagliatelle. 

Pasta met bosasperges

Ingrediënten voor 4 personen:

400g pasta
600g bosasperges
1 teentje knoflook
100g boter
half glas witte wijn
peper
zout
Parmezaanse kaas

Bereiding:

Was en (indien nodig) schil de asperges, snij de harde stukken eraf, kook ze vervolgens 10-15 minuten in een pan met water. Fruit vervolgens de knoflook in de boter en voeg zout, peper en de wijn toe. Snijd de gekookte asperges in stukjes van 2-4 cm en voeg toe. Kook de pasta, giet af en warm vervolgens in een wokpan door met de saus, serveer direct en strooi er als laatste naar smaak nog wat kaas over. Je kunt dit eenvoudige maar smakelijke gerecht variëren door er stukjes ricotta aan toe te voegen, garnalen of uitgebakken spekreepjes. De groene (bos) asperge is ook lekker in een hartige taart.

Heb jij ook een lekker Toscaans recept waarin de groene (bos)asperge de hoofdrol speelt, laat het ons weten via italie@tritt.nl

Buon appetito!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044