Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscaanse specialiteit: Laudemio olijfolie

In 1985 besloot de familie Frescobaldi, een gerenomeerde wijn- en olijfolieproducent, om de handen ineen te slaan met andere speciaal geselecteerde Toscaanse olijfolieproducenten uit de buurt van Florence. Onder de naam Laudemio brengt het consortium sinds die tijd luxe olijfolie op de markt.

Toscaanse specialiteit: Laudemio olijfolie

De Italiaanse familie Frescobaldi staat bij wijnliefhebbers bekend om hun gerenommeerde Toscaanse wijnen. Hun imperium is echter nog een stukje groter, want ook op het gebied van olijfolie timmeren ze al een flinke tijd aardig aan de weg. De familie bezit meer dan 250 hectare aan olijfgaarden, goed voor zo’n 200.000 liter olijfolie.

Consortium
In 1985 besloot de familie om de handen ineen te slaan met andere speciaal geselecteerde Toscaanse olijfolieproducenten uit de buurt van Florence. Op die manier ontstond een kwaliteitsgarantie die je kunt vergelijken met die van de DOCG bij wijnen. Onder de naam Laudemio brengt het consortium sinds die tijd luxe olijfolie op de markt.

Beste deel
De naam Laudemio gaat terug naar de middeleeuwen, toen de leenheren het beste deel van de oogst toebedeeld kregen: het laudemio. Het consortium van 22 Toscaanse producenten maakt olie die aan strenge eisen moet voldoen. Zo zijn er regels wat betreft de soorten olijven die gebruikt worden, de bodem, de oogsttijd, het handmatig plukken, selecteren, persen en verpakken. 

          

Pepertje
Alle olijven worden handmatig geplukt tussen eind oktober en begin november. Daarna worden ze binnen 24 uur geperst en gefilterd, om zo de voedingsstoffen te behouden. Het resultaat is een diepgroene extra vergine olijfolie waarin sommigen een pepertje proeven. Duidelijk geen olie om in te bakken, maar wel zeer geschikt voor over een salade of in zelfgemaakte pesto. De olie wordt aangeboden in een karakteristieke hoekige fles.

Proeven
Bij de meeste producenten is het mogelijk om een kijkje te nemen op het landgoed, de olie te proeven of zelfs om mee te plukken tijdens de oogstperiode. De azienda’s en fattoria’s liggen verspreid over het gebied rondom Florence, waardoor het goed mogelijk is om er een dagtrip van te maken. Heeft u interesse om tijdens uw vakantie in of bij Florence een bezoekje te brengen aan een of meerdere olijfolieproducenten uit het consortium van Laudemio, dan adviseren wij uiteraard graag. 

         

Tritt - Case in Toscana biedt diverse accommodaties aan in de buurt van Florence. Interesse? Bekijk hier het aanbod.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044