Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane bezienswaardigheden - Volop cultureel erfgoed in Toscane

Dromend over Toscane zien we al gauw beelden van Florence, Siena of Pisa voor ons, de prachtige heuvels van de Val d’Orcia of andere schitterende landschappen die grotendeels nog net zo zijn als eeuwen geleden. Toscane staat bomvol met cultureel erfgoed, door de UNESCO zo aangemerkt in de afgelopen jaren.

Toscane bezienswaardigheden - Volop cultureel erfgoed in Toscane

Toscane is één van de regio’s met het meeste culturele erfgoed in Italië. Zo staat de  binnenstad van Florence op de lijst en ook het schitterende stadje San Gimignano, naast allerhande gebouwen en gebieden zoals de Val D’Orcia. Sinds 2013 heeft de UNESCO in Toscane een aantal van de villa’s en tuinen van de Medici toegevoegd aan de lange lijst, om precies te zijn 12 villa’s en 2 tuinen.

Villa's en tuinen van de Medici

De Medici was (en is) een beroemde, invloedrijke en rijke familie uit Florence. Florence had een twintigtal hele rijke families, maar de Medici zijn het meest beroemd geworden èn gebleven. Ze zijn rijk geworden met wol. Tussen de 15e en 17e eeuw hebben de Medici een groot aantal villa’s in handen gekregen en daarvan zijn er dus 12 op de Unesco lijst van cultureel erfgoed gezet. De meeste liggen rondom Florence, maar er zijn er een paar verder van de stad vandaan, stuk voor stuk behoren ze tot Toscane bezienswaardigheden. 


foto credits: Enit
Destijds was het gebruikelijk voor deze rijke families om grote stukken land te kopen rondom Florence, vaak in de gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen, maar niet alleen daar. De rijken verdienden zeer goed aan het feodale systeem, het uitbuiten van de boeren (destijds werd het waarschijnlijk anders gezien, want de boeren kregen bescherming van de rijken waar ze voor werkten en destijds was bescherming heel veel waard; het waren tenslotte roerige tijden). Op hun uitgestrekte land werden villa’s gebouwd en kastelen tot villa’s verbouwd en er werden prachtige tuinen aangelegd, naast kerken, kapellen en boerenhuizen.

Giardini all 'Italiana

De Medici hebben bijzonder veel geld gestoken in kunst, cultuur en de wetenschap en vele van hun kunstcollecties en manuscripten hebben de tand des tijds doorstaan en vormen de basis voor de belangrijke kunstcollecties in Florence. Eén vorm van kunst was ook het aanleggen van tuinen, de zogenaamde ‘giardini all’Italiana’ (d.w.z. ‘tuinen op z’n Italiaans’) en onder de Medici zijn verschillende architecten hiermee begonnen. De beroemdste is Niccolo Tribolo die als eerste deze geometrische tuinen is gaan aanleggen in Florence, de tuinen van villa di Castello, villa Corsini en de beroemde giardini di Boboli bij Palazzo Pitti. De tuinen zijn verdeeld in symmetrische vlakken, omheind door lage heggen vaak van buxus, maar ook andere planten die hun blad niet laten vallen in de winter, worden gebruikt. Er staan beelden, bomen worden in strakke vormen gesnoeid en er zijn fonteinen of andere ‘waterpartijen’ (het woord vijver doet tekort aan de pracht van de bassins). Symmetrie is het belangrijkste kenmerk van dit soort tuinen en de meeste villa’s in Toscane hebben vlakbij de villa een Italiaanse tuin.

De Villa's op de Unesco Cultureel erfgoed lijst:

Villa di Cafaggiolo - privé
Villa del Trebbio - privé
Villa di Careggi - publiek
Villa di Fiesole - privé (tuin is te bezoeken op afspraak)
Villa di Poggio a Caiano - publiek (museum)
Villa di Castello - publiek
Villa La Petraia - publiek (museum)
Villa di Cerreto Guidi - publiek (museum)
Palazzo di Seravezza - publiek (museum)
Villa di Poggio Imperiale - publiek
Villa La Màgia - publiek
Villa di Artimino (villa dei cento camini - de villa van de 100 schoorstenen) - privé, is deels restaurant
Giardino di Pratolino (de villa is in 1820 vergaan) – publiek
Giardino di Boboli  / Palazzo Pitti - publiek (museum)Deze Toscane bezienswaardigheden zijn uiteraard de moeite meer dan waard om te bezoeken. De beste tijd om de Toscaanse tuinen te bezoeken is in het voorjaar of het najaar, maar de villa’s (en de tuinen) zijn wel het hele jaar open. 

Wil je zelf ook in een statige villa verblijven tijdens je vakantie of ter gelegenheid van een familie of vrienden happening. Wij hebben ze  in ons programma! Wat dacht je van deze:

Villa Camminata
Deze markante Toscaanse Villa is mooi en rustig gelegen in de groene heuvels, niet ver van de Etruskische kust. Een aan te bevelen unieke accommodatie voor een bijzonder familiefeest, bruiloft, vriendenuitje of zakelijke bijeenkomst.

 


Villa Ora
en Casa Anna
Het bijzondere van deze vakantiehuizen bij Lucca is met name de ligging, binnen de muren van een prachtige historische Lucchese Villa, in een zeer privaat gedeelte. Mooie, sfeervolle woningen op een unieke locatie. De villa's worden omgeven door een park van 9 ha met grote bomen en zeldzame botanische planten.

Villa Del Monte
Villa dei Monte is een statige, panoramisch gelegen villa in de directe heuvels van Volterra. De centrale ligging tussen San Gimignano en de Toscaanse kust is ideaal. Deze villa geniet volledige privacy, omringt door een prachtig omheind park met eeuwenoude olijfbomen en cipressen. Een klassieke, Toscaanse villa voor gezinnen samen of een groep van 20 tot 25 vrienden.

Palazzo Monterchi
Palazzo  Monterchi is een echte Toscaanse villa in Liberty stijl met privé zwembad en jacuzzi, 3 km van het pittoreske plaatsje Monterchi. De villa wordt omringd door een landgoed van 25 hectare met wandelpaden langs oude eiken, cipressen en pijnbomen. Ook een geweldige villa voor een trouwerij!
 

Wens je meer informatie? mail ons tritt@toscane.nl

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044