Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane: Parco di Pinocchio - eerbetoon aan een legende

Ontelbare generaties kinderen groeiden op met de avonturen van Pinokkio, de houten marionet met de groeiende neus. Het is een stukje cultureel erfgoed waar de Italianen erg trots op zijn en dus is het niet verwonderlijk dat er een heel park aan hem is gewijd. Parco di Pinocchio is echter geen pretpark zoals vele andere.

Toscane: Parco di Pinocchio - eerbetoon aan een legende

Het was 1883 toen schrijver Carlo Collodi zijn boek Le avventure di Pinocchio publiceerde. Het werd een enorm succes, met vertalingen in talloze talen als gevolg, waaronder een Nederlandse in 1915. Hoewel er aanvankelijk ook veel kritiek op het boek was, omdat het een verkeerd beeld zou geven aan jonge kinderen, is Pinokkio uitgegroeid tot een klassieker. Het boek werd diverse malen verfilmd, waaronder door Disney in 1940. 

Wedstrijd
Carlo Collodi, eigenlijk Carlo Lorenzini, ontleende zijn pseudoniem aan het Toscaanse plaatsje Collodi (provincie Pistoia), de geboorteplaats van zijn moeder. Het bleek een goede reden om juist in dat plaatsje een eerbetoon te brengen aan de creatie van Lorenzini. Op initiatief van de toenmalige burgemeester van Pescia werd er in 1953 een wedstrijd uitgeschreven ter ere van de zeventigste verjaardag van Pinokkio. De bedoeling was om een monument te maken ter nagedachtenis aan het personage. Er kwamen echter zoveel inzendingen, dat besloten werd om een park aan te leggen waarin veel van de kunstwerken een plaatsje zouden krijgen. 

In 1956 was het park gereed, waarna Carlo Collodi in 1962 zelfs zijn eigen stichting kreeg. Het park is in de loop van de jaren telkens uitgebreid. Eerst met een Osteria, vervolgens met diverse planten en later nog met een tentoonstellingsruimte. Het park is vooral bedoeld om jonge kinderen dingen te leren en verschilt daardoor met de doorsnee attractieparken. Om de beelden te herkennen moet je bovendien het verhaal kennen, waardoor het aan te raden is dat vooraf te lezen of een van de films te kijken.

   

Walvis 
De route door het Parco di Pinocchio voert achtereenvolgens langs het dorp van Pinokkio, de fee en alle dieren uit het verhaal. Omdat het park de volgorde van het boek aanhoudt, eindigt ook dat met de walvis. Via een trappetje kun je in de buik van de walvis klimmen, waardoor het verhaal van Pinokkio eventjes helemaal tot leven komt. In het geval van het park is dat namelijk geen droom. 

Parco di Pinocchio is een leuke trip tijdens uw vakantie in Toscane mèt en zonder kids. Vanuit Lucca is Collodi binnen een half uur te bereiken; vanuit Florence of omgeving Pisa binnen ca. 75 minuten. Wij doen u graag suggesties voor een leuk verblijf in deze omgeving. Neem contact met ons op via toscane@tritt.nl voor meer informatie of via het contactformulier op onze website. 

Meer info op de site van Pinocchio

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044