Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane viert de bevrijding

Net als Nederland staat ook Italië jaarlijks stil bij de bevrijding. Als datum hebben de Italianen 25 april gekozen, de dag waarop zowel Milaan als Turijn werden bevrijd. Op die dag herdenken gli azzurri de slachtoffers en vieren ze daarnaast hun vrijheid.

Toscane viert de bevrijding

Italië kent dus geen opsplitsing op verschillende dagen, zoals wij. Zowel tijdens de dagen ervoor als op Bevrijdingsdag zelf is er genoeg te beleven in de diverse dorpen en steden van Toscane. Een kleine selectie:

Pieve Fosciana
Op 25 april staat dit plaatsje in de provincie Lucca niet stil bij de Tweede Wereldoorlog, maar bij de bevrijding van Lucca en de omliggende gebieden van de overheersing door Pisa in 1369. Tot voor kort was het ook een gelegenheid voor mensen van het platteland om elkaar te ontmoeten en om spullen met elkaar te ruilen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer toeristen tijdens het evenement.
 

Pescia
Onder de noemer Sarà Banda is in Pescia (provincie Pistoia) ieder jaar een historische processie te zien, waarin het verhaal van de bevrijding van Italië wordt uitgebeeld. Orkesten en verklede mensen uit zo’n beetje heel Toscane zingen volksliedjes, waarna gezamenlijk het bevrijdingslied Bella Ciao wordt gezongen. Natuurlijk ontbreken ook het vermaak en de streekproducten niet.
 

Florence
Op bevrijdingsdag trekt in Florence het muziekcorps van de carabinieri door de stad, om vervolgens kransen te leggen ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers. De carabinieri dossen zich ter ere van deze dag uit in traditionele kledij en later op de dag is er een gratis toegankelijk openluchtconcert op het Piazza Signoria. Belangrijk is wel om daar vroeg bij te zijn, aangezien er veel animo voor is.

Monticchiello
De inwoners van de dorpen rond Monticchiello (provincie Siena) trekken ieder jaar op bevrijdingsdag de heuvels in voor een bijzondere herdenking. Ze brengen samen een muzikaal eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten. Met in de ene hand een stukje brood met porchetta en in de andere een glas rode wijn is het een prima moment om even stil te staan bij het leven. Interesse? Tritt biedt in Montichiello een leuk, vrijstaand vakantiehuisje aan met een budget vriendelijke prijs.

Zelf een Italiaanse bevrijdingsdag meemaken? Wij helpen u graag bij het samenstellen van uw reis. Neem contact met ons op (toscane@tritt.nl) voor meer informatie.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044