Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Turijn - 10 weetjes op een rij

Turijn is de op 3 na grootste stad van Italie. Voor een nadere kennismaking met Turijn hebben we 10 leuke weetjes op een rij gezet.

Turijn - 10 weetjes op een rij

Turijn in Piemonte 

Turijn is de hoofdstad van de regio Piemonte en een stedentrip meer dan waard. Piemonte is ook een fantastische regio voor een vakantie, je vindt er bergen (de Alpen), meren (o.a. Lago Maggiore en Lago d’Orto), mooie dorpjes en steden zoals Turijn, Alba, Alessandria en Verbania. Wandelen, fietsen en skien, het kan allemaal. Het is ook de bakermat van de Slow Food beweging, je kunt er genieten van heerlijk eten en de lekkerste wijnen. Bekijk onze regio pagina hier.

Voor een nadere kennismaking met Turijn hebben we 10 leuke weetjes op een rij gezet.

1.Turijn was ooit de eerste hoofdstad van het verenigde Italie, in 1861. Die titel ging daarna voor korte tijd naar Florence en daarna vanaf 1870 naar Rome.  

2.Turijn is een belangrijke industriele stad in Italie, o.a. vanwege de auto industrie. Het is de thuisstad van Fiat, maar bijv. ook van Lavazza koffie, Superga (de sneakers), Martini & Rossi en computerfabrikant Olivetti (misschien had je ook een typemachine Olivetti Lettera?)

3.Je kunt wel zeggen dat chocolade is ontstaan in Turijn. Het begon in de 17e eeuw met drinkbare chocolade en later in de 18e eeuw gevolgd door repen en de beroemde Gianduiotto chocolaatjes. Turijn is een droomstad voor chocolade liefhebbers want overal vind je chocolatiers waar je de lekkerste producten kunt kopen. Overigens kun je Turijn niet bezoeken zonder een glas bicerin te hebben genoten bij een van de talrijke historische cafés in de stad. Bicerin is een drankje gemaakt van koffie, chocolade en room. De lekkerste haal je bij Cafè Al Bicerin

4.Een van de beste museums van Turijn is waarschijnlijk het Nationale Filmmuseum, gevestigd in een iconisch gebouw met dome, de Mole Antonelliana. Het heeft niet alleen interessante exposities met bijzondere items, maar je kunt er ook de doorzichtige panoramische lift nemen naar het panoramische terras op 85m hoogte voor een geweldig uitzicht over Turijn en de Alpen (je hebt er wel een ticket voor nodig, €). Hou je niet van liften dan kun je ook de trap nemen van de Mole. 5.Hou je meer van auto’s dan van films, dan zul je het Nationale Automuseum, museo dell’Automobile het beste museum vinden. Het heeft een prachtige collectie bijzondere auto’s van heel oud tot nieuw.

6.Ga je met de trein naar Turijn dan kun je in het Porta Nuova treinstation nog tot en met 29 mei de tentoonstelling The World of Banksy bezoeken. De expositie, te vinden in de onlangs gerenoveerde lounge area, de Sala degli Stemmi, laat je ca. 100 werken zien uit de wereld van Banksy, gemaakt door Internationale straat artiesten.

7.In Turijn vind je tal van barokke en renaissance gebouwen zoals het Santuario della Consolata, de Basiliek van Superga, het Palazzo Madama en het Palazzo Reale.

8.In het Italiaans heet Turijn, Torino en dit betekent weer kleine stier. Het verkleinwoord dus voor toro. Je ziet de ‘kleine stier’ ook terug in het stadswapen van Turijn.

9.Hou je van 100% natuurlijk, dan zit je wat ijs betreft goed in Turijn want dan kun je naar ijssalon Grom. Deze ijssalon heeft inmiddels meerdere vestigingen ook buiten de Italiaanse grenzen maar ontstond in Turijn in 2002. Grom gebruikt geen kunstmatige kleur-en smaakstoffen en heeft bijvoorbeeld ook gluten vrij ijs. Er is elke maand een smaak van de maand, momenteel is dat custard oftewel Crema come una volta.

10.Twee rivieren kruisen door Turijn, de Po en de Dora. Je kunt vanaf verschillende opstappunten de rivier op met een rondvaartboot, de bedoeling is dat dit electrisch aangestuurde boten worden.

Bekijk hier onze vakantie adressen in Piemonte, heb je aanvullende vragen, laat het ons weten via italie@tritt.nl

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044