Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantie Siena, racende ezels bij de Palio dei Somari in Torrita di Siena

Waar het er bij de palio van Siena allemaal nogal serieus aan toe gaat, valt er even verderop in Torrita di Siena toch wat meer te lachen. Eén keer per jaar komen hier ezels in actie tijdens de Palio dei Somari, wat soms voor hilarische situaties zorgt.

Vakantie Siena, racende ezels bij de Palio dei Somari in Torrita di Siena

De Palio dei Somari gaat terug tot 1966, toen de 7.000 dorpsbewoners van Torrita di Siena besloten om een eerbetoon te brengen aan Sint Jozef. Aangezien hij de beschermheilige is voor timmerlieden en arbeiders in het algemeen, betekende hij in die tijd nogal veel voor het dorp. Dat leefde namelijk vooral van de hout- en metaalindustrie. Als datum werd de eerste zondag volgend op de naamdag van Jozef gekozen, die valt op 19 maart. Dit jaar valt deze op zondag 25 maart.

Het eerbetoon kreeg de vorm van een ezelrace, waarbij de ezel stond voor de werkdrift van de inwoners. Net als bij paardenraces klimmen ook hier ruiters op de rug van de ezels, met als grote verschil dat veel ezels het spelletje niet helemaal begrijpen (of misschien doen alsof…). Ze gaan soms zomaar ineens stil staan of lopen totaal de andere kant op. Dit tot groot vermaak van de toeschouwers.

Vlaggen

In de week voorafgaand aan de palio hangen de bewoners van de in totaal acht concurrerende wijken vlaggen met hun eigen logo’s op. Daarnaast zijn er middeleeuwse bals, exposities en optredens van straatartiesten. Op de laatste zondag voor het evenement verzamelen vaandelzwaaiers uit heel Italië zich op het centrale plein, om daar hun kunsten te vertonen.

De vaandelzwaaiers zijn ook van de partij tijdens de palio zelf. Iedere wijk neemt zijn eigen vaandelzwaaiers en drummers mee, die voorafgaand aan de race tegen elkaar strijden. Vervolgens bestijgen de ruiters van de acht wijken hun ezels en begint de echte strijd, verspreid over drie rondes. De winnaar is uiteindelijk degene die zowel tijdens de eerste ronde als in de finale als eerste de eindstreep weet te bereiken.

Troostprijs

De winnende jockey krijgt, naast een hoop lof van de betreffende wijk, een vlag mee naar huis. Voor de vier verliezers tijdens de eerste ronde is er nog een tweede, waar de troostprijs behaald kan worden.

Torrita di Siena ligt op 1 uur van Siena en op ca. 1,5 uur van Florence, het pittoreske stadje Montepulciano ligt op 20 minuten rijden. Wij hebben in deze omgeving leuke vakantiewoningen waar je ook in het voorjaar heerlijk kunt relaxen. Bijvoorbeeld bij Agriturismo Le StelleDeze accommodatie wordt omringd door veel groen en ruimte waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. In de tuin bevindt zich een groot zwembad en er zijn verschillende speeltoestellen voor kinderen, er is een tafeltennistafel en een jeu de boules baan. Ook kunt u mountainbikes en fietsen huren om de prachtige omgeving op de fiets te verkennen. Ook als u met z'n tweeen bent hebben we een leuke vakantiewoning, bij Casina Romantica wordt u verwend door de gastvrije eigenaren met een heerijk ontbijtje, heeft u een eigen zwembad ter beschikking en er staan 2 fietsen voor u klaar!

 

De Palio dei Somari een keer met eigen ogen meemaken tijdens een korte Toscane break? Neem dan contact met ons op, wij doen graag suggesties voor leuke accommodaties in de omgeving.  

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044